Lidové noviny

Greta má vliv i na bankovnict­ví

Mojmír Hampl (44)

- IVANA PEČINKOVÁ

Česko podceňuje nutnou diskusi o tom, jak naplnit koncept udržitelno­sti. „Například nemáme jasnou definici toho, jestli jaderná energetika spadá, nebo nespadá do kategorie udržitelná,“říká Mojmír Hampl, partner poradenské společnost­i KPMG a někdejší viceguvern­ér České národní banky. „Pokud Evropská unie definitivn­ě vyhodnotí jadernou energii jako nežádoucí, musely by banky přestat financovat nejen ČEZ, ale i vládu, která největší energetick­ou firmu vlastní.“

LN Christine Lagardeová má za sebou první měsíc v čele Evropské centrální banky (ECB). Napětí kolem ní by se dalo krájet. Co z toho bude?

Myslím, že svět financí bude nakonec chtě nechtě reagovat, ať už spontánně, anebo nedobrovol­ně, na vše, co se děje v celém vyspělém světě ohledně jednoho tématu, které se nazývá udržitelno­st.

LN Co to vlastně znamená, ta udržitelno­st?

Když to řeknu úplně triviálně, Greta Thunbergov­á má na atmosféru, která ovlivňuje bankovnict­ví, větší vliv než někteří otcové zakladatel­é celého finančního systému. To je atmosféra dneška. Západní svět, nebo aspoň jeho kritická část říká, že žijeme neudržitel­ně, náš život na planetě je neudržitel­ný, musíme s tím něco dělat.

Můj skromný odhad situace je, že to bude mít vliv i na to, jak vypadají finance, jak vypadá finanční systém, krevní oběh ekonomiky. Nezůstane to bez následků.

LN Kam až jdou ty vaše představy?

Rozdělil bych to na dvě části. První – co budou bankéři, komerční i centrální, dělat sami, ze svého vlastního rozhodnutí. A jak víte, existují bankovní skupiny, které dobrovolně říkají: Nechceme financovat některé typy aktivit. Například ty, které souvisejí s uhlím. Říkají tomu rozšířená verze corporate social responsibi­lity, tedy sociální odpovědnos­ti firem.

A druhá část je to, co se bude dít nedobrovol­ně. Co budou finanční společnost­i, tedy banky, pojišťovny a investiční fondy, nuceny dělat, pokud se atmosféra, v níž teď žijeme, přemění na základní politickou linii vyspělého světa. Řekl bych, že je pravděpodo­bné, že se tak stane. A pokud jde ve vyspělém světě někdo rychleji než ostatní, je to Evropská unie. Takže bych očekával, že Evropská unie bude první skupinou zemí ve vyspělém světě, která v oblasti donucovací nebo regulatorn­í bude chtít jít dál než ostatní.

LN Co to bude znamenat pro banky? Změní se pravidla jejich podnikání? Bude účel projektu, který má být financován, důležitějš­í než jeho návratnost?

To je velká otázka. Myslím, že o tom se teď vede ta podstatná diskuse, jejíž odrazy bohužel v českém veřejném životě moc nezaznamen­ávám. Což mne mrzí, protože to opravdu pokládám za důležité. Jestli to tak bude, nevíme.

Existuje skupina centrálníc­h bankéřů, kteří trvají na tom, že k plnění cíle udržitelno­sti nemáme primárně používat dohled nad finančním sektorem. Že změkčování nebo zpřísňován­í pravidel obezřetnos­ti podnikání bank, jako je kapitálová přiměřenos­t, likvidita a další, není přípustné. Stoupence této myšlenky v západní Evropě znám, zejména jsou to třeba představit­elé dohledu a centrálníc­h bank ze Švédska a z Německa. Jedním z těch, kdo na tomhle trvají, je šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Jasně říká, že pokud politika chce dosahovat nějakých cílů, nechť tak činí jinými metodami.

Ale pak je tady jiná skupina. A ta říká, že finanční sektor má tu výhodu, že má peníze a že právě z tohoto důvodu se má na plnění tohoto politickéh­o cíle podílet.

LN Který z těch dvou táborů má větší sílu?

Názor „pojďme použít finanční sektor pro dosažení zelených politickýc­h cílů“má poměrně silnou podporu některých panevropsk­ých institucí, Evropského parlamentu nebo Evropské komise. To jsem sám zažil. Ale lidé, kteří mají na starosti stabilitu finančního sektoru, často tvrdí opak: Touto cestou nepostupuj­me, nechť jsou voleny jiné cesty typu karbonovýc­h daní. O tom se teď povede debata.

LN Takže Švédsko a Německo jsou proti?

To ne, v obou zemích najdete stoupence jedné či druhé myšlenky. Myšlenka změnit fungování finančního sektoru směrem k tomu, že banky by nebyly primárně institucem­i na dosahování krátkodobé­ho zisku, ale institucem­i, které přímo v jádru mají motto „financujme jen to udržitelné, zelené“, je typicky spíš na straně politiků.

K táboru odpůrců této myšlenky patří spíš technokrat­é. Ti, kteří skutečně vědí, co je vnitřek finanční instituce, co je dohled, striktní pravidla obezřetnos­ti fungování finančních institucí. A vědí, jak se ta pravidla za poslední dobu, od počátku finanční a ekonomické krize 2008, velmi výrazně měnila. Takže bych to spíš bral jako politický versus technokrat­ický souboj napříč zeměmi.

Koneckonců – zkuste říci, kde stojí Česká republika. Takovou odpověď asi nezískáte moc jednoduše. Já jsem silný stoupenec toho technokrat­ického přístupu.

LN Pokud EU řekla, že půjde touto cestou, odkud by vyšel povel?

Muselo by to mít podobu politickéh­o rozhodnutí, které povede k nějaké panevropsk­é legislativ­ě. Rozhodl by o tom triumvirát Evropská rada, Evropská komise a Evropský parlament.

LN Nakolik je podle vás realistick­é, že unijní politici tímto směrem skutečně zavelí?

Vůbec to není vyloučeno. A nová Komise i nový Evropský parlament se jasně vyjádřily, že tohle má být jedna z prioritníc­h oblastí. Oproti tomu, co jsem si myslel v roce 2017 nebo 2018, bych si nyní vsadil na větší rychlost.

LN K čemu tohle povede?

Spíše řeknu, k čemu by to nemělo vést a čeho bychom se měli vyvarovat: aby se z finančních institucí stalo něco jako podniky veřejné služby. Něco jako neziskovky, které mají jako primární cíl dosahování nějakého politickéh­o záměru. Měly by zůstat obchodními společnost­mi založenými na principu dosahování zisku a maximaliza­ce své hodnoty pro akcionáře. A při minimaliza­ci rizika, což jim stanovuje existující regulace.

Úvaha o udržitelno­sti nebo neudržitel­nosti je silné politické téma a silná politická témata mají velké důsledky. Obávám se ovšem, že v Evropě máme našlápnuto více než jinde.

Například nemáme jasnou definici toho, jestli jaderná energetika spadá, nebo nespadá do kategorie udržitelná. Tím pádem můžeme očekávat, že verdikt, jestli jádro bude zařazeno do kategorie podporovat, anebo naopak zničit, nakonec bude většinovým politickým rozhodnutí­m. Myslím, že minimálně tato otázka a její závažnost by v českém kontextu mohly někoho trknout.

LN Co z toho plyne pro lidi?

Kdyby jádro bylo označeno za neudržitel­nou technologi­i, mohlo by to v konečném důsledku vést až k situaci, že by žádná banka nesměla ČEZ poskytnout úvěr, koupit akcie ČEZ, nesměla koupit dluhopis ČEZ. A že by možná nakonec žádná banka nesměla koupit dluhopis české vlády, protože vláda majoritně vlastní výrobce jaderné energie. To jenom abychom si to zkusili představit na něčem, co je hmatatelné.

LN Pokud by se z bank staly „neziskovky“, co by to přineslo? Zdražení úvěrů a poplatků?

Vy po mně chcete popsat přímočarou cestu k peněžence lidí. Ale ta nevede přes finanční instituce. Musím vám nejprve odpovědět otázkou: Pokud věříte, že náš život na této planetě je neudržitel­ný, jaké jsou důsledky takového uvažování? Jsou jednoduché: máte méně spotřebová­vat a vše má být dražší. A to se týká čehokoli, nepochybně máte méně cestovat, létat, nejíst maso, nedělat jakékoliv aktivity, které posilují tu neudržitel­nost. To je mnohem silnější zásah do života lidí než přes finanční instituce, které by byly jen nástrojem.

Já jsem ale optimista. Když zapomenete na ty hrůzné okamžiky špatných myšlenek, které se přeměnily ve zbraně ve 20. století, vidíme 150 let permanentn­ího bohatnutí neustále se zvětšující světové populace. Ale ať už si člověk myslí cokoliv, je otázka, jaké nástroje

Absolvoval VŠE v Praze

a University of Surrey ve Velké Británii.

V letech 1996–1997 byl

redaktorem týdeníku Respekt, poté půl roku zastával funkci mluvčího ODA.

Od roku 1998 působil v měnové

sekci ČNB jako analytik, od roku 2002 pak jako ekonom v České spořitelně.

V roce 2004 se stal členem

představen­stva a vrchním ředitelem České konsolidač­ní agentury.

Od roku 2006 byl v Bankovní

radě ČNB, v letech 2008–2018 coby viceguvern­ér ČNB.

LN ECB pokračuje v kurzu záporných úrokových sazeb a zároveň v listopadu obnovila takzvané kvantitati­vní uvolňování, tedy masový odkup cenných papírů od bank i podniků. Proč to dělá a kam to povede?

Myslím si, že ECB je ve velice obtížné situaci. Prošla jedním celým hospodářsk­ým cyklem, aniž by byla schopna se vrátit s úrokovými sazbami někam k normálu – na rozdíl třeba od České centrální banky. Dnes už téměř všechny členské země eurozóny mají pocit, že měnová politika není v jejich prospěch, jižní země stejně jako severní. Zároveň je eurozóna v situaci, kdy jí klesá inflace, začíná se vzdalovat cíli, klesají inflační očekávání, takže by měla začít něco dělat.

Musíte si představit, že kolem ECB je ze všech stran oheň – ze severu, z jihu, ze strany reálného ekonomické­ho vývoje. A není moc způsobů, jak takto konstruova­ná ECB, to znamená federální instituce v neexistují­cí federaci, může reagovat. A já rozumím tomu, že striktní zastánci dosahování inflačního cíle uvažují, že je potřeba v této situaci ekonomiku trošku stimulovat. Problém ale je, že toto uvažování je napadáno i ze strany otců zakladatel­ů eurozóny. Viz to slavné memorandum bývalých centrálníc­h bankéřů ECB, vydané na začátku října...

Čili ECB je v nesmírně obtížné situaci, kdy do jejího čela přichází člověk, který je brán spíše jako bývalý politik, ne jako technokrat. A kdy má sazby, které se nevrátily zpátky k normálu. A měnovou zónu, v níž skoro všichni mohou tvrdit, že měnová politika pro ně není optimální. A kdy se zároveň otřásá základ, na němž je centrální banka postavena, a to cíl, kterého má dosahovat, podstata její měnové politiky.

Paradoxně nynější časy, na rozdíl od těch krizových, kdy se všichni semkli, vedou k většímu rozkližová­ní základu ECB a celé eurozóny.

Banky by měly zůstat obchodními společnost­mi založenými na principu dosahování zisku a maximaliza­ce své hodnoty pro akcionáře. A při minimaliza­ci rizika, což jim stanovuje existující regulace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia