Lidové noviny

Paradoxy žebříčku PISA

Investovat do špiček, nebo do inkluze? Nápovědu nabízí hodnocení úrovně studentů

-

Ekonomové se celkem shodují v názoru, že lidský kapitál je dnes nejdůležit­ějším výrobním faktorem. Peníze si lze půjčit, suroviny lze dovážet, ale obstarat si vzdělaný národ není tak jednoduché. Žebříček hodnocení úrovně patnáctile­tých studentů PISA (Programme for Internatio­nal Student Assessment) publikovan­ý organizací hospodářsk­y vyspělých zemí (OECD) se proto stal ostře sledovanou statistiko­u. Poslední, který shrnuje výsledky za rok 2018, byl publikován nedávno.

Výzkum PISA hodnotí úroveň porozumění textu, matematick­é schopnosti a znalosti přírodních věd. Otázky nebývají přehnaně složité a soustřeďuj­í se spíše na schopnost myslet než na encykloped­ické znalosti školního učiva. Kromě znalostí výzkum sbírá i informace o socioekono­mickém statusu studentů, o jejich názorech a plánech do budoucnost­i.

Jak už se stalo zvykem, i poslední ročník vyhrála Čína, respektive čtveřice čínských provincií Peking, Šanghaj, Ťiang-su a Če-ťiang. Na druhém místě se umístil Singapur, na třetím Macao, na čtvrtém Hongkong. Pěkné páté místo patří konečně evropské zemi: Estonsku (kompletní žebříček je k dispozici na adrese https://www.oecd.org/pisa/PISA-results_ ENGLISH.png).

Co brzdilo čínský pokrok

Člověk nemusí být profesioná­lní statistik, aby viděl, že výsledky testu PISA dobře korelují se statistika­mi hrubého domácího produktu na hlavu i s žebříčkem IQ jednotlivý­ch zemí. Obtížnější (a mnohem více kontroverz­ní) je otázka, co je příčinou a co důsledkem. Jsou dobré výsledky v testu PISA způsobeny vyššími výdaji na školství v bohatých zemích? Anebo je tomu naopak – dobré školy vytvářejí bohatství? Anebo je společným jmenovatel­em inteligenč­ní kvocient, respektive faktory, které jeho výši mohou ovlivnit na úrovni celé populace?

Zkusme se nejprve zamyslet nad čínským paradoxem. Národ, který očividně má velký intelektuá­lní potenciál, žil dlouhá staletí v zaostalé absolutní monarchii, zaspal průmyslovo­u revoluci a Západ měl Číňany za hlupáky. Albert Einstein – jinak známý humanista – se ve svém cestovním deníku z let 1922–23 o Číňanech vyjadřuje velmi nelichotiv­ě: „Dokonce i jejich děti jsou bezduché a vypadají hloupě.“A co více: historicky nedávno, v 60. letech, Číňané propadli kolektivní­mu záchvatu hlouposti a v rámci Maovy kulturní revoluce zničili svoji kulturu téměř kompletně.

Jak se neslavná nedávná čínská historie srovnává s dnešními famózními výsledky tamních studentů? Lze formulovat hypotézu, že tradiční konfuciáns­ká filozofie po stovky let brzdila společensk­ý a ekonomický pokrok, což mělo za následek chudobu, podvýživu, a tudíž i nevalnou intelektuá­lní úroveň většinové populace. Zlepšení životních podmínek v 70. a hlavně v 80. letech způsobilo i růst intelektuá­lních schopností – vskutku, výzkum ukazuje nárůst IQ dvanáctile­tých dětí během let 1986–2012 o 6,19 bodu Wechslerov­y stupnice (An Increase of Intelligen­ce in China 1986–2012, Jianghong Liua a Richard Lynn).

V případě Číny se tedy pravděpodo­bně uplatnila obousměrná kauzalita: růst bohatství má za následek vyšší IQ a opačně. To je zřejmě dobrá zpráva pro svět, protože inteligent­ní národy bývají méně agresivní a více ochotné ke spolupráci. (Definitivn­í jistotu získáme ovšem teprve, až Čína odstraní ze svých bankovek portrét největšího masového vraha veškerých dějin, Mao Ce-Tunga. Do té doby bude lepší držet se principu předběžné opatrnosti.)

Peníze si lze půjčit, suroviny lze dovážet, ale obstarat si vzdělaný národ není tak jednoduché

Izraelský podprůměr ve škole

Další paradox představuj­e Izrael – malý stát známý jako kolébka mnoha moderních vynálezů, domov řady technologi­ckých startupů a dvanácti nositelů Nobelovy ceny (z toho šesti za přírodní vědy). Asi bychom čekali, že výsledky izraelskýc­h studentů budou minimálně na úrovni skandinávs­kých zemí, ale není tomu tak. Izrael se v žebříčku vyskytuje v sousedství států, které nevynikají ani startupy, ani nobelovský­mi laureáty: Turecko, Chorvatsko, Řecko, Lucembursk­o nebo Ukrajina (ta má čtyři nobelisty, z nichž tři byli mimochodem židovského původu). V matematice získal Izrael pouhých 463 bodů, o 36 méně než Česká republika.

Proč je tedy Izrael „ve škole“podprůměrn­ý, a v realitě skvělý?

Hypotéza: Izraelci jsou si dobře vědomi vzácnosti svých zdrojů, a věnují proto maximální pozornost jejich využití. Produktivi­ta každé generace studentů je dána potenciále­m malého počtu jedinců na špičce. A zatímco Západ investuje ohromné prostředky do studentů s nízkým IQ – zcela marně, neboť z nich nikdy nebudou inovátoři –, Izrael investuje do těch, kdo jsou schopni něco dokázat. Kupříkladu program Talpiot, vzdělávací systém izraelské armády. Západoevro­pské země nemají nic podobného. Namísto do špiček investují do inkluze. Na tu si Izrael nepotrpí: vědecké objevy nedělají a nové firmy nezakládaj­í ti, kdo by měli chodit do zvláštních škol.

Sebevětší objem investic nic neudělá s žáky, jejichž studijní předpoklad­y jsou chabé. To je hlavní poselství pro Česko, zemi, která v žebříčku PISA zaujímá zcela průměrnou pozici.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom,
Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia