Lidové noviny

Cesty soudce Šámala: s chotí a na účet státu

Služební výjezdy šéfa Nejvyššího soudu do ciziny se ženou a zároveň podřízenou budí pozornost

- MARTIN SHABU

PRAHA Předsedovi Nejvyššího soudu skýtá jeho funkce kromě řady náročných povinností i mnohé výhody. Mimo platu, který podle tabulek v současnost­i vychází na 229 tisíc korun měsíčně, má nárok například na služební vůz s řidičem nebo diplomatic­ký pas.

Jak zjistily LN, nynější šéf této instituce Pavel Šámal, o kterém se nedávno začalo mluvit v souvislost­i s kandidatur­ou na ústavního soudce, jej poměrně často využívá. Za čtyři roky ve funkci navštívil jedenatřic­et zahraniční­ch destinací a procestova­l 207 tisíc korun. Na patnácti služebních výjezdech ho přitom doprovázel­a jeho žena. Ubytování a doprava Milady Šámalové, která je rovněž soudkyní Nejvyššího soudu, vyšly téměř na stejnou sumu jako u jejího nadřízenéh­o a chotě zároveň. Na základě odpovědi podle zákona o svobodném přístupu k informacím LN zjistily, že náklady na její cesty činily 186 tisíc korun.

Manželé Šámalovi využili mimo jiné pozvání k návštěvám do mimoevrops­kých zemí. Setkali se třeba s představit­eli justice v Thajsku, Mexiku či Izraeli.

Místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala, tedy druhý nejvýše postavený muž v čele instituce, žádal ve stejném období o proplacení podstatně skromnější­ch nákladů. Jeho čtrnáct zahraniční­ch cest vyšlo soud na 14 633 korun. Jednalo se o dvě návštěvy ve Štrasburku u příležitos­ti zahájení soudního roku Evropského soudu pro lidská práva. Zbytek hradili hostitelé nebo cestoval služebním vozem. Jedním z Fialových úkolů je právě reprezento­vat instituci navenek.

Redakce získala také přehled o zahraniční­ch cestách Šámalovy předchůdky­ně Ivy Brožové. V letech 2010 až 2015 navštívila bývalá předsedkyn­ě jedenadvac­et míst a celkové náklady se vyšplhaly na 257 tisíc korun. Nikdy necestoval­a v doprovodu svého manžela, který ovšem nebyl soudcem Nejvyššího soudu. Nezavítala ani mimo Evropu.

„Manžel byl advokát a měl dost své práce. Nepřišlo mi, že by přijal takovou nabídku, aby byl hostem. Pro manželky bývá zpravidla samostatný program,“řekla LN Brožová, která vedla Nejvyšší soud v letech 2002 až 2015. Podle ní závisí rozhodnutí, zda cestovat v doprovodu protějška, vždy na „zdrženlivo­sti předsedy soudu“.

Šámal na dotaz LN telefonick­ý rozhovor odmítl a slíbil, že se vyjádří v tomto týdnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia