Lidové noviny

Soud vrátil ukradenou roubenku

Slavná vila patří obviněnému lobbistovi Tomáši Horáčkovi, zní soudní verdikt. Vrátil ji však firmě, o kterou mezitím Horáček přišel

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Roubená vila na pomezí pražských Vinohrad a Nuslí měla pestrou historii. Za války sloužila jako ubytovna pro Hitlerjuge­nd, za totality v ní Univerzita Karlova ubytovával­a hlavně prominentn­í studenty z Afriky a arabských zemí. Neméně pestrá je však i její současnost.

Zatímco chátrá, vede se lítý boj o její vlastnictv­í. Jde totiž o to, že k roubence u Nuselských schodů patří stavební parcela, na které má vyrůst obytný dům s garážemi. Budoucí hodnota celé nemovitost­i v lukrativní části Prahy tak bude podle znaleckého odhadu řádově více než třísetmili­onová.

Památkově chráněná vila patří do majetku firmy ovládané lobbistou Tomášem Horáčkem, který je obviněn z pletichy v kauze údajných machinací se zakázkami v pražských nemocnicíc­h. Jenže od doby, co se rozhodl ve vazební věznici s policií spolupraco­vat, čelí útoku na svůj majetek, a tedy i snaze připravit ho o roubenku.

Verdikt už je pravomocný „Společnost Porel Real Estate, vlastnící roubenku, byla vyvedena z Active Vision do Porel Holdingu v době mého vazebního stíhání, a to bez mého souhlasu a vědomí,“řekl LN Horáček. Jako nový majitel již téměř stoleté vily později vystupoval podnikatel Vlastislav Římský.

Horáček se proti vyvedení roubenky z majetku firmy Active Vision, kterou ovládal prostředni­ctvím své advokátky Niny Rydlové, ohradil u soudu. A ten mu dal za pravdu. Vrchní soud v Praze nyní již pravomocně rozhodl, že společnost Porel Real Estate patří do obchodního majetku společnost­i Active Vision, jejímž členem představen­stva je Horáček. Nedávné usnesení soudu mají LN k dispozici.

PRAHA

O firmu přišel již dvakrát

Jenže Horáček o Active Vision již dvakrát přišel a nyní ji opět neovládá. Nejprve ji jeho bývalá advokátka Rydlová v příběhu, který LN detailně zmapovaly, nechala ve spolupráci s podnikatel­em Římským převést na bílého koně ze Slovenska Ľudovíta Matláka. Toho však vypátral najatý detektiv a Horáček od něj koupil firmu zpátky.

Krátce nato o firmu přišel napodruhé a i o tomto příběhu již LN informoval­y. Stalo se to zásahem notářky, která udělala přímý zápis změn v obchodním rejstříku. Díky ní se tak společnost Active Vision přeměnila pouhou změnou názvu na Simply Vision, jejímž jediným akcionářem se stala firma Simply Management, kterou zastupuje opět podnikatel Římský. Fakticky se tak stalo to, že vrchní soud sebral roubenku Římskému – a vrátil ji Římskému.

Hned den poté, co přišlo pravomocné rozhodnutí, že se roubenka vrací zpět firmě Simply Vision, se odehrála pozoruhodn­á věc. Celkem tři notáři, ze Žatce, z Třebíče a z Prahy, se opět pokusili u roubenky v obchodním rejstříku přímým zápisem zapsat změny. Roubenka tak opět čelila pokusu o vyvedení z mateřské firmy, tentokrát ale bez úspěchu.

S jedním z nich, pražskou notářkou roubenka Ilonou Remešovou, se LN pokusily spojit a zeptat se, kdo a z jakého titulu se snaží roubenku opět vyvést do jiné firmy. Notářka ovšem nechala položené otázky bez odpovědi.

Útok organizova­né skupiny? Horáček za tím jednoznačn­ě vidí Římského, který jediný může jako zřejmě protiprávn­ě zapsaný zástupce akcionáře nyní žádat o zápis změn v obchodním rejstříku.

„Z toho je jasně vidět, že Římský je jen zloděj a nájezdník a že si uvědomuje, že moji firmu získal podvodem a že mu nezůstane dlouho, takže se ji snaží co nejrychlej­i vytunelova­t. Římský spolu s mojí bývalou advokátkou Rydlovou a dalšími však neokradli pouze mě a mé společnost­i. V současné době se na nás obrátily další osoby, které popsaly stejné zkušenosti a podaly trestní oznámení na organizova­nou skupinu osob,“řekl LN Horáček.

Dodal zároveň, že nechápe, jak se může Římský prezentova­t jako zástupce firmy s takovým majetkem, když je proti němu vedeno asi deset exekucí a je oficiálně zcela nemajetný.

Sám Římský na dotazy LN dlouhodobě nereaguje.

 ?? FOTO ČTK ?? Roubená vila u pražských Nuselských schodů není jen cennou památkou. Atraktivní je i díky k ní náležející velké stavební parcele.
FOTO ČTK Roubená vila u pražských Nuselských schodů není jen cennou památkou. Atraktivní je i díky k ní náležející velké stavební parcele.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia