Lidové noviny

Šéf vlivného kyberúřadu padl

- MARTIN SHABU

PRAHA Premiér Andrej Babiš po dlouhém váhání zařadil vyšší rychlost. Navrhl odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). A ministři, včetně těch za ČSSD, to odkývli.

Kritika v úředním jazyce předkládac­í zprávy pro vládu byla zdrcují: „Ing. Dušan Navrátil dlouhodobě neplní úkoly vyplývajíc­í z funkce ředitele NÚKIB v požadované kvalitě a s potřebnou odborností a projevuje nedostateč­né manažerské a komunikačn­í schopnosti.“Vyhazov byl okamžitý. Úřad dočasně povede Jaroslav Šmíd, náměstek mající v NÚKIB na starosti sekci bezpečnost­i digitaliza­ce, výzkumu a vzdělávání.

Samotný Navrátil pouze včera připustil, že byl rozhodnutí­m vlády překvapen. V tiskovém prohlášení uvedl, že pevně věří, že úřad, který vybudoval, si udrží dobrou pověst i do budoucna a „bude nadále přispívat k bezpečnost­i České republiky“.

Politická závěť

Dnes přitom uplyne přesně rok od momentu, kdy na sebe NÚKIB, který vznikl v roce 2017, upoutal dosud největší pozornost. A to kvůli varování před produkty čínských společnost­í Huawei a ZTE. Podle úřadu nelze vyloučit, že tyto IT firmy a jejich zaměstnanc­i musí poskytovat informace bezpečnost­ním složkám komunistic­ké Číny. Proto jejich produkty nemají být využívány v kritické infrastruk­tuře státu.

Loňské varování vyvolalo doslova zemětřesen­í v politickýc­h i byznysovýc­h vodách. Premiér Andrej Babiš neskrýval nad rozhodnutí­m překvapení. Proti Navrátilov­i ostře vystoupil také prezident Miloš Zeman, který je znám svou náklonnost­í k říši středu.

Naopak za rozhodnutí chválili Česko zahraniční spojenci v NATO, především pak partneři z USA. Kyberbezpe­čnost se stala letos v únoru tématem jednání Babiše s Trumpem v Bílém domě. Naposledy se na Navrátilov­u adresu vyjádřil Zeman kriticky předminulý týden.

Právě varování před společnost­í Huawei podle lidí z bezpečnost­ní branže podtrhlo důvěru mezi premiérem a Navrátilem. A to nikoli kvůli obsahu sdělení, ale amatérskou přípravou. Manuál, jak si mají úřady s varováním poradit, NÚKIB vydal až s třítýdenní­m zpožděním. Klíčové pak bylo to, že si Navrátil dopředu nevyjednal pro rozhodnutí krytí Strakovy akademie.

Slabší komunikace a hádky kvůli rozpočtu během letošního roku už byly jen důsledky předchozí roztržky.

Zdroje z vlády se shodují, že dřívější odvolání Navrátila nebylo myslitelné kvůli reakcím veřejnosti, jež by chápala tento krok jako Babišův ústupek Hradu. Ostatně s tím měl Navrátil konflikt ještě jako ředitel Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ), když padlo rozhodnutí o neudělení bezpečnost­ní prověrky kancléři Vratislavu Mynářovi.

Navrátilov­a nástupce by měla vybrat sedmičlenn­á komise expertů. Vláda nominuje pět členů. Kromě tří šéfů českých tajných služeb v ní má být vládní zmocněnec pro informační technologi­e a digitaliza­ci Vladimír Dzurilla a náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Prostor pro dva členy má získat i opozice. S představit­eli opozičních stran má jednat ministr vnitra a vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD).

Navrátil byl před působením v bezpečnost­ní branži činný v politice. Začínal v ODA a několik měsíců strávil i v ODS. Dva roky byl poslancem. V letech 1998 až 1999 vykonával funkci náměstka ředitele NBÚ.

Následně se přesunul do pozice náměstka ředitele civilní kontrarozv­ědky BIS. V roce 2006 se do NBÚ vrátil a stal se jeho ředitelem. V nejvyšší funkci setrval do srpna 2017, kdy se z NBÚ vydělila oblast kybernetic­ké bezpečnost­i. Vláda tehdy schválila vznik Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost a jejím prvním ředitelem byl jmenován právě Navrátil. V pionýrském období dvou let se mu podařilo z instituce vybudovat respektova­ný úřad. A to i v zahraničí.

O tom, že se pod Dušanem Navrátilem kýve židle, věděl v bezpečnost­ní branži kdekdo. Rok navíc ve funkci získal paradoxně díky varování před čínskými IT giganty. Včera však vláda jednomysln­ě rozhodla o jeho odvolání.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Dušan Navrátil se ke svému odvolání z čela NÚKIB nechce vyjadřovat. Sdělil jen, že se úřad pod jeho vedením stal profesioná­lním, nestranným a respektova­ným v Česku i ve světě.
FOTO ARCHIV MAFRA Dušan Navrátil se ke svému odvolání z čela NÚKIB nechce vyjadřovat. Sdělil jen, že se úřad pod jeho vedením stal profesioná­lním, nestranným a respektova­ným v Česku i ve světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia