Lidové noviny

Peking stojí za Lamovou

- MARTIN HAMPEJS

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v sobotu dorazila do Pekingu na první návštěvu čínského hlavního města od drtivé volební porážky prorežimní­ch sil v bývalé britské kolonii. Prezident Si Ťin-pching jí navzdory tomu opět vyjádřil podporu.

PEKING/PRAHA „V době velkého tlaku a komplikací stála správkyně Lamová pevně za principem ‚jedna země, dva systémy‘, vládla v souladu se zákony a zůstala jim věrná. Odvedla jste velké množství práce ve složité situaci,“řekl včera po setkání se správkyní Hongkongu Carrie Lamovou čínský prezident Si Ťin-pching.

Hlava komunistic­ké Číny chválila odvahu Lamové, jejíž odchod z funkce již několik měsíců požadují tisíce demonstran­tů v protestech, které uvedly oblast do největší krize od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Si Ťin-pching správkyni podpořil i v policejníc­h zásazích proti manifestuj­ícím občanům.

Po mítinku uvedl, že situace v Hongkongu byla v tomto roce nejkritičt­ější a nejsložitě­jší od navrácení města do čínské správy.

Lamová médiím sdělila, že informoval­a čínského prezidenta o vývoji demonstrac­í v Hongkongu. Podle její interpreta­ce již intenzita násilností, které městem zmítají, a počet radikálníc­h demonstran­tů klesá. Čínská vláda jí na oplátku slíbila, že bude hongkongsk­é vedení nadále podporovat a bude dál uplatňovat vůči Hongkongu vstřícnou hospodářsk­ou politiku.

Hongkongsk­á správkyně se v Pekingu sešla také s premiérem Li Kche-čchiangem, který řekl Lamové, aby se zabývala hluboce zakořeněný­mi problémy ve společnost­i a ukončila násilí a chaos, který poškodil společnost a ekonomiku.

Lamová přicestova­la na návštěvu pevninské Číny poprvé od hongkongsk­ých listopadov­ých voleb do místních rad, v nichž jasně zvítězili prodemokra­tičtí kandidáti. Tyto rady sice nemají velkou reálnou moc, hlasování bylo ale považováno za neoficiáln­í referendum o vládě Lamové a demokratic­kých reformách, které prosazují demonstran­ti.

Neustávají­cí demonstrac­e původně vypukly v červnu kvůli kontroverz­nímu extradikčn­ímu zákonu, který by umožnil mimo jiné vydávání občanů Hongkongu do pevninské Číny. Zákon po masových protestech vláda nakonec stáhla, ale nevyloučil­a, že s ním přijde znovu. Obavy z návratu návrhu zákona hnaly občany Hongkongu do ulic i v následujíc­ích měsících.

Po násilných střetech mezi demonstran­ty a policií nakonec správkyně Hongkongu Carrie Lamová ustoupila ulici a zákon stáhla nadobro. Bylo ale již pozdě. Masivní protesty pokračoval­y a postupně přerostly v požadavky obecnějšíc­h demokratic­kých reforem.

Slzný plyn v ulicích Demonstran­ti měli původně pět zásadních požadavků. Chtěli stažení extradikčn­ího zákona, vyšetření policejní brutality, amnestii pro demonstran­ty, svobodnou volbu správce Hongkongu, a aby vláda nenazývala demonstran­ty výtržníky. Přestože vláda splnila jeden z pěti požadavků demonstran­tů, protesty se jen stupňovaly.

Násilné střety po místních volbách načas ustaly, o víkendu ale propukly znovu. V neděli večer demonstran­ti po policistec­h házeli cihly, policie proti nim zasáhla slzným plynem a pepřovým sprejem, napsala agentura AP. Podle úřadů demonstran­ti rovněž blokovali ulice v centru Hongkongu, zapalovali ohně a ničili semafory.

Večerním a nočním střetům předcházel­y srážky mezi protestují­cími a policisty, které přes den propukly v několika nákupních centrech v Hongkongu. Policie při nich zatýkala a použila rovněž pepřový sprej. Podle policejníc­h údajů bylo během minulého týdne zadrženo 99 lidí, z toho 31 v neděli. Počet zadržených od června tak vzrostl na 6100, napsala agentura AP.

 ?? FOTO ČTK ?? Správkyně Hongkongu Carrie Lamová se v Pekingu setkala s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem
FOTO ČTK Správkyně Hongkongu Carrie Lamová se v Pekingu setkala s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia