Lidové noviny

Protesty paralyzují Indii, muslimové se bouří

- VÍT ŠTĚPÁNEK

V Indii neutuchají masové demonstrac­e proti novému zákonu o nabývání státního občanství, který podle oponentů diskriminu­je tamější muslimy. Ve svazovém státě Ásám si střety s policií vyžádaly nejméně šest obětí.

NOVÉ DILLÍ / PRAHA Na první pohled jde o nevinnou záležitost: příslušníc­i některých náboženský­ch skupin, kteří v okolních státech čelili či čelí perzekuci, budou moci snáze získat indické občanství. Věc má ale háček: na „přednost v řadě“mají mít nárok hinduisté, buddhisté, křesťané a další konfese, nikoli však muslimové. Těch přitom v Indii žije téměř 200 milionů a tvoří přibližně 15 procent populace.

Kontroverz­ní zákon minulou středu prošel pohodlnou většinou v dolní komoře indického parlamentu, kde má předkladat­el, Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího, pohodlnou většinu. Jen pár hodin poté proti němu začaly masové protesty ve východoind­ickém svazovém státě Ásám. K potlačení nepokojů vyslala indická vláda do poměrně odlehlé oblasti tisíce vojáků a policistů a při násilných střetech přišlo o život nejméně šest lidí.

V Ásámu jde o obzvláště citlivé téma: muslimové tvoří více než třetinu tohoto svazového státu, což je jeden z nejvyšších podílů v Indii. Mnoho ásámských muslimů se navíc nachází v situaci lidí bez státní příslušnos­ti, neboť jde o uprchlíky z Bangladéše nebo jejich potomky, kterým indická vláda občanství již dříve odmítla udělit. Novým zákonem se těmto „občanům bez příslušnos­ti“rozplývá možnost na legalizaci jejich existence v Indii; tamější obyvatelé se navíc nyní obávají přílivu statisíců hinduistic­kých přistěhova­lců.

Policie tvrdě zasáhla na univerzitá­ch

Protesty proti kontroverz­ní normě získaly nový rozměr o víkendu, kdy se začali bouřit studenti několika indických univerzit a neklid se záhy přelil do ulic nejlidnatě­jších měst od Bombaje přes Dillí, Lakhnaú či Bengalúru až po Kalkatu. Módího ujištění, že „zákon o občanství nebude mít negativní dopad na žádného občana Indie, ať je jakéhokoli vyznání“, uveřejněné na premiérově Twitteru, zjevně nezabralo.

Policie proti studentům tvrdě zasáhla, a to i v univerzitn­ích kampusech. „Policisté bez varování vtrhli na akademicko­u půdu, začali bít studenty i zaměstnanc­e a pak je vytlačili ven,“popsal situaci v areálu univerzity Džamíja Millíja Islámíja v Novém Dillí její prorektor Vasím Ahmed. Policisté podle očitých svědků použili slzný plyn a rozbíjeli zařízení univerzity; zraněno bylo přes 100 lidí.

Včera se spory kolem zákona přenesly i na politickou půdu. Největší opoziční strana Indický národní kongres (INC) obvinila BJP z rozdělován­í indické společnost­i. „Nejlepší obranou proti těmto špinavoste­m je nenásilná, setrvalá rezistence,“sdělil na Twitteru Ráhul Gándhí, který INC do srpna 2019 vedl. Jeho slova byla zjevnou narážkou na princip nenásilnéh­o odporu proti moci, který prosazoval vůdce boje za nezávislou Indii Mahátma Gándhí.

Večer se „protestu v sedě“u Indické brány v Novém Dillí zúčastnila řada předních opozičních politiků včetně prominentn­í členky INC Prijanky Gándhíové.

Prosazení zákona o nabývání občanství měla BJP ve volebním programu jako součást své nacionalis­tické agendy. K tomu, aby nabyla účinnosti, musí norma ještě projít horní komorou indického parlamentu, kde BJP nemá většinu a bude muset hledat spojence.

V Ásámu jde o obzvláště citlivé téma: muslimové tvoří více než třetinu tohoto státu, což je jeden z nejvyšších podílů v Indii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia