Lidové noviny

Stříleli do lidí, ale marně

- TOMÁŠ VLACH

TEMEŠVÁR

Kousek od náměstí Pia?a Maria v Temešváru je nenápadná zastrčená ulička a u ní ještě nenápadněj­ší vchod do zcela tuctového domu. Slouží jako modlitebna kalvinisti­cké církve a v prosinci 1989 sehrál zásadní roli během pádu komunistic­kého režimu.

Správcem zdejší evangelick­é farnosti byl pastor László Tokos, vytrvalý kritik represivní politiky vládce země Nicolaeho Ceaușeska. Pokus tajné policie Securitate vystěhovat ho do Maďarska mobilizova­l stovky lidí, následoval­a střelba do demonstran­tů a pád rumunské diktatury.

„Nechtěl jsem žádnou revoluci, jen jsem protestova­l proti tomu, co dělal Ceaușeskův režim,“vzpomíná Tokos v rozhovoru pro LN. Pastorovi z řad maďarské populace, v Temešváru poměrně silně zastoupené (v celém Rumunsku je Maďarů asi 1,2 milionu, tedy šest procent), se nelíbila politika Ceaușeska vůči menšinám a vztah k základním lidským právům.

Publicitu i za hranicemi Tokos získal díky interview, které s ním v březnu 1989 natočili kanadští žurnalisté Michael Clair a Réjean Roy. „Propašoval­i jsme techniku, rychle natočili a zmizeli,“popsal pro LN Clair, který se i s kolegou Royem po 30 letech přijel podívat na místa jejich tajné mise. Velký ohlas mělo tehdy odvysílání rozhovoru v maďarské televizi, kterou tu chytá každý.

Tokosův bratr István žil tehdy v kanadské emigraci, sbíral peníze a staral se o to, aby svět o Ceaușeskov­ých manýrech věděl. „Překvapilo mě, jak rychle bylo po všem,“zavzpomína­l pro LN. Křeč režimu byla ve skutečnost­i bolestivěj­ší. V Temešváru zasáhla proti lidem v ulicích policie a armáda a 17. prosince v poledne do nich začala pálit ostrými. Rozkazy střílet do lidí tehdy dával osobně Ceaușescu, nenávist vůči němu ale byla silnější než strach.

Dvacátého prosince vyšly do ulic desetitisí­ce lidí včetně dělníků z místních závodů. Armáda už nezasahova­la a Temešvár se prohlásil za „první svobodné město“. Tím samým co Temešvár si prošla další města včetně metropole Bukurešť. Ceaușeskov­i nepomohl ani útěk vrtulníkem, diktátor i se ženou byli dopadeni a po krátkém procesu zastřeleni.

Složité vyrovnání se s minulostí

„Pro nové, demokratic­ké Rumunsko to byla ostuda,“konstatuje o procesu nad Ceaușeskov­ými dokumentár­ní film, který ukazuje návštěvník­ům temešvársk­é dokumentač­ní středisko a muzeum Memoriál revoluce. Jeho šéf Traian Orban upozorňuje na nepotresta­né zločiny komunismu. „Jak se taky mohly trestat, když generálové, kteří dávali rozkazy ke střelbě, získali posty v porevolučn­ím kabinetu,“říká o vývoji po pádu komunismu. Revoluční hnutí Fronta národní spásy, která poprvé vznikla v Temešváru, se přeformova­la v sociální demokracii (PSD) v čele s Ionem Ilieskem. Ten se stal prvním porevolučn­ím prezidente­m a PSD se dodnes periodicky střídá ve vládě.

Dnes 89letý Ilescu byl letos v dubnu obviněn ze zločinů proti lidskosti právě při přebírání moci na přelomu let 1989 a 1990. Vyšetřovat­elé mu kladou za vinu šíření zmatků a dezinforma­cí či násilné potlačován­í demonstrac­í. I tyto události měly na svědomí mrtvé. Celkově pak bylo podle Orbana obětí asi 1600 a dodnes vycházejí najevo další.

Duch nedostateč­ného zúčtování s komunismem provázel i některé z připomínko­vých akcí. Ty začaly v Temešváru, oficiálně je odstartova­l v neděli večer pochod městem. Následují mše, pokládání věnců, koncerty ve všech městech včetně Bukurešti.

Třeba slavnostní zasedání temešvársk­é městské rady ale provázela vyhrocená diskuse. „Mám daleko do toho, abych byl se současným stavem spokojen,“říká Tokos, podle něhož minulých 30 let zakonzervo­valo komunisty u moci. „Nemáme důvěryhodn­ou opozici, všechny strany jsou v podstatě komunistic­kými satelity,“dodává.

S pocitem nedostateč­ného zúčtování s komunismem si Rumuni připomínaj­í 30. výročí pádu diktátora Ceau?eska. Zdejší revoluce byla v Evropě poslední a na rozdíl od ostatních i krvavá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia