Lidové noviny

Zemřel kytarista Jiří Jirmal, bylo mu 95 let

-

PRAHA Klasický a jazzový kytarista, skladatel a významný hudební pedagog Jiří Jirmal zemřel 11. prosince ve věku 95 let. Po dohodě s rodinou zesnulého to v pondělí oznámili pořadatelé každoroční­ho festivalu Kytara napříč žánry, s nímž Jirmal spolupraco­val.

Jiří Jirmal byl autorem naší nejpopulár­nější výukové kytarové publikace Škola hry na kytaru a řady dalších hudebně odborných knih. Úspěch jeho žáků na kytarových soutěžích včetně Radia France – Paris spoluvytvo­řil fenomén české kytarové školy, v jehož základech je ukotven Jirmalův pedagogick­ý talent.

Mezi Jirmalovy žáky patří kromě prvního a historicky nejmladšíh­o vítěze prestižní Mezinárodn­í kytarové soutěže Radia France Vladimíra Mikulky například také již zesnulý jazzman Rudolf Dašek či rocker, zakladatel kapel Jasná Páka a Hudba Praha Michal Ambrož. Skladby profesora Jirmala jsou vydávány v prestižníc­h vydavatels­tvích Henry Lemoine v Paříži a Bärenreite­r Praze.

„Byl to můj milý profesor, mentor a přítel, v jehož blízkosti jsem strávil posledních 21 let života,“říká další Jirmalův žák, zakladatel a ředitel festivalu Kytara napříč žánry Stanislav Barek a dodává: „Uvedl první ročník festivalu v roce 1998 a tím vlastně nastartova­l ve svých třiasedmde­sáti, po dlouhých letech, druhou koncertní a skladatels­kou dráhu, která trvala prakticky až do konce jeho života. Poslední koncert odehrál v Sukově síni Rudolfina na XXI. ročníku festivalu loni na podzim 2018 ve věku 93 let.“

Ještě krátce předtím byl jednou z hvězd programu Pocta české kytaře na přehlídce Music Festiwall v areálu hudebního megastoru Kytary.cz v pražských Modřanech. Zde sdílel pódium s řadou i o několik generací mladších, především rockových kytaristů. ob

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia