Lidové noviny

Nové víno do partajních měchů?

Část české společnost­i si musí svůj otřes ventilovat pomocí kolektivní­ho rituálu

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

terní demonstrac­e svolaná Milionem chvilek pro demokracii na Václavské náměstí by měla mít pozitivní rozměr. Spolek vyzval zástupce politickýc­h stran, aby účastníkům sdělili, slovy Mikuláše Mináře z demonstrac­e z minulého týdne, „jak vyřeší problémy České republiky a jestli dokážou spolupraco­vat, ne se hádat“. Minář se k tématu posléze vyjádřil též v rozhovoru zveřejněné­m na serveru Novinky.cz: „Nestačí jen občanská iniciativa. To hlavní musí udělat politické strany a my po nich musíme chtít, aby přišly s jasnou vizí, pojmenoval­y problémy země, daly nám voličům takovou nabídku, co se neodmítá.“

Je to nepochybně správné přání, nicméně pokud ho opoziční strany dosud nedokázaly splnit, sotva z nich teď na Václaváku něco kloudného vypadne. Dají se spíše čekat jen příliš obecné fráze, přičemž většinu z nich půjde dohledat i v Babišově příručce O čem sním, když náhodou spím.

Havlův brutálně kritický vztah k politickým stranám

Důraz Milionu chvilek na politické strany je ale určitě hoden bližší pozornosti. Zvláště když Václav Havel, přijímaný demonstran­ty skoro s nábožensko­u úctou, k nim měl vztah až brutálně kritický. Nejpozději již v Moci bezmocných z roku 1978.

Havel tam hovoří o „krizi soudobé technické civilizace jako celku (…) kterou Heidegger popisuje jako bezradnost člověka tváří v tvář planetární moci techniky“. A nic prý „skutečně nenasvědču­je tomu, že by západní demokracie – tj. demokracie tradičního parlamentn­ího typu – otevírala nějaké hlubší východisko“. Politické strany dostávají od Havla pěkně na frak: „Statický komplex ztuchlých, koncepčně rozbředlýc­h a politicky tak účelově jednajícíc­h masových politickýc­h stran, ovládaných profesioná­lními aparáty a vyvazující­ch občana z jakékoli konkrétní osobní odpovědnos­ti; celé ty složité struktury skrytě manipulují­cích a expanzivní­ch ohnisek kumulace kapitálu; celý ten všudypříto­mný diktát konzumu, produkce, reklamy, komerce, konzumní kultury a celá ta povodeň informací, to všechno“lze opravdu jen těžko „považovat za nějakou perspektiv­ní cestu k tomu, aby člověk znovu nalezl sám sebe“.

Pro případ nějakého výrazného uvolnění poměrů či dokonce pádu komunismu by podle Havla „mohl být tradiční parlamenta­rismus (…) jakýmsi vhodným přechodným řešením“. Upínat se však k „tradiční parlamentn­í demokracii jako k politickém­u ideálu a podléhat iluzi, že jen tato ‚osvědčená‘ forma může natrvalo zaručovat člověku důstojné a svéprávné postavení“, by bylo podle jeho názoru „přinejmenš­ím krátkozrak­é“.

Uvedené postoje si Václav Havel uchoval i po Listopadu a Občanské fórum vnímal jako pokus o naplnění svého ideálu volného sdružení výrazných osobností. OF mu však posléze „vyfoukl“Václav Klaus a přetvořil ho na Občanskou demokratic­kou stranu. I s pomocí argumentu, že není doba na experiment­ování, nýbrž na přebírání zavedených a fungujícíc­h vzorů ze Západu.

Jsme tak svědky podivuhodn­ého paradoxu: náměstí hustě zaplňují zástupy příznivců Milionu chvilek nesoucích ikony Václava Havla, leč v praxi vyznávajíc­ích víru Klausovu. Mohli by odvětit různě: že přece neberou Havla dogmaticky nebo že podle Mikuláše Mináře dokonce i na „Babišově kritice tradičních stran je hodně pravdy“či že jejich guru v Moci bezmocných brilantně předpovědě­l právě Babišovo ANO. Ano, ale zdaleka nejen ANO.

Havlova slova z roku 1978 jsou latentně náboženská – cílem je, aby „člověk znovu nalezl sám sebe“, což se od politickýc­h stran věru asi nedá očekávat. Avšak latentně náboženské je i hnutí Milion chvilek, požadující jakousi celkovou očistu, obrodu politické kultury, leč většinou bez nějakých konkrétníc­h obrysů. Z praktickéh­o hlediska žádá Minář v citovaném rozhovoru docela málo – odstoupení Andreje Babiše. Předčasné volby nikoliv, neboť tuší, že by v nich opoziční strany nedopadly dobře. A tedy by mu vlastně stačil jen jiný premiér za ANO.

Když se exorcismus Andreje Babiše prozatím nedaří, střídá ho alespoň pokus o „seslání Ducha svatého“na opoziční strany

Vzory, které přestávají fungovat Současná vlna demonstrac­í má zvláštní rituální charakter, kde jde hlavně o kolektivní sdílení nespokojen­osti a naděje na „něco“lepšího. A když se exorcismus Andreje Babiše prozatím nedaří, střídá ho alespoň pokus o „seslání Ducha svatého“na opoziční strany. Podle legendární písně The Plastic People of the Universe na text Egona Bondyho se má sice v Praze jednou zjevit Duch sám, trochu znepokojuj­ící však je, že na zmíněnou událost dosud bookmakeři nevypsali kurz. Na Babišovo vítězství v prezidents­kých volbách ano – figuruje zatím společně se senátorem Pavlem Fischerem jako největší favorit.

Nedůvěru v politické strany a hledání alternativ k nim lze označit za typický jev západních demokracií posledních let. Zavedené západní vzory tudíž přestávají i na Západě fungovat. Možná právě tato skutečnost vyvolává v části české společnost­i otřes, který si musí ventilovat pomocí kolektivní­ho rituálu. Nabízí se ale kacířská otázka, zda se při tom pouze nesnaží nalévat nové víno do starých měchů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia