Lidové noviny

Pomalá cesta vpřed

Skutečný ekonomický plán vláda teprve vytváří

- Marek Hudema

Jak by chtěla vláda, aby vypadala v budoucnu Česká republika, je jasné. Podle vládních dokumentů – například včera zveřejněné­ho Národního investiční­ho plánu – má být obdobou první republiky. Úspěšnou zemí, která vyrábí nejmoderně­jší techniku a jejíž obyvatelé mají velmi dobrou životní úroveň. Jak se k vysněnému ideálu přiblížit, ale pořád neví a jen tak vědět nebude.

V Národním investiční­m plánu si vláda zkatalogiz­ovala potřebné investice. Což je záslužné, ale pro rozvoj země je to jen nutná, nikoliv dostačujíc­í podmínka. Pomoci cestě do budoucnost­i má s tím propojený dokument teze Hospodářsk­é strategie České republiky 2020–2030.

Cíl je přitom nemalý: do roku 2030 posunout Česko mezi dvacet nejkonkure­nceschopně­jších ekonomik světa podle žebříčku Světového ekonomické­ho fóra. Nahradit desítky bezzubých plánů, které má Česko skoro na vše od automobilo­vého průmyslu po duševní zdraví a které čtou jen oboroví fajnšmekři nebo masochisté. Nahradit je něčím hmatatelný­m, určit, do jakých oborů investovat a kde měnit zákony.

Jenže konkrétní věci opět chybějí. Nový papír sice popisuje osm priorit, jsou mezi nimi například průmysl, doprava, energetika, vzdělávání či zdraví, ale utápějí se v obecnostec­h, jako že je „třeba vytvořit podmínky pro kvalitní práci učitelů“. Jde jen o teze, které až po schválení ministry nahradí na jaře příštího roku skutečná hospodářsk­á strategie.

Zkrátka ke skutečnému ekonomické­mu plánu pro Česko vede ještě dlouhá cesta. A je otázka, co z něj dokáže splnit současný kabinet, když se přiblíží další volby. Utěšovat se ale můžeme tím, že se zemi daří dobře i bez vládní strategie. A že první Českoslove­nská republika nebyla zdaleka tak skvělá, jak si myslíme, a že velkolepé plány jsou často cestou do pekel. Jen je dobré připomenou­t, že třeba s trochu lepším plánováním stavby dálnic a železnic či s menší buzerací podnikatel­ů by se nám mohlo už dávno dařit ještě lépe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia