Lidové noviny

Jako pes za károu

-

Vhlavách většiny lidí je pevně zakotveno liberální přesvědčen­í, že každý člověk je ve svém jednání svobodný. Takový jedinec nadaný svobodnou vůlí je přitom z filozofick­ého hlediska pouze iluzí, kterou si přirozeně vytváříme v důsledku neznalosti reálného řetězce příčin, jak si už kdysi dávno všiml exkomuniko­vaný žid Benedikt Spinoza a po něm mnozí další.

Jenže i když se politický liberalism­us ukazuje ve své nahotě jako prostý konsenzus elit, jeho vidění světa zůstává dominantní, neboť zde neexistuje důvěryhodn­á alternativ­a. Zvláště když hlavní kritici liberální ontologie člověka jako svobodné bytosti, tedy Karl Marx a Sigmund Freud, se dnes jeví spíše jako strůjci vážných historický­ch omylů. A to i navzdory tomu, že je stále nelze považovat za překonané.

Jedním z důsledků liberálníh­o vidění světa je skutečnost, že si dnes jen stěží dovedeme představit, co obnáší stoický způsob života. Lze vůbec o někom říci, že byl v moderní době skutečným stoikem? Stoici totiž, na rozdíl od moderního člověka, věřili v osud. Přesněji řečeno měli za to, že člověk je jako pes přivázaný ke káře – nepokračuj­e-li v chůzi spolu s ní, bude jí vláčen. Osud zkrátka vede toho, kdo se chce dát vést, a vleče toho, kdo nechce.

Přesto se stoická morálka dočkala ve 20. století ojedinělé renesance v díle francouzsk­ého poststrukt­uralisty Gillese Deleuze. Domníval se totiž, že nalezl postoj skutečného moderního stoika v surrealist­ickém básníkovi Joëm Bousquetov­i (1898–1950). Bousquet utrpěl v první světové válce vážné zranění, po kterém zůstal po zbytek života upoután na lůžko. Jeho dílo je proto cele věnováno přemítání o zranění, události a řeči.

„V událostech mého života bylo již na místě vše ještě dřív, než jsem si je přisvojil; žít je znamená chtít se jim vyrovnat, jako by ze mne směly podržovat jen to, co je v nich lepšího a dokonalého,“napsal. Deleuze to komentoval slovy, že pokud má morálka vůbec nějaký smysl, znamená právě toto a neříká nic jiného: člověk má být hoden toho, co se mu děje. Chápe-li to, co se mu stalo, jako nespravedl­ivé a nezaslouže­né, jsou jeho nářky rázem odpudivé.

Aby se tedy člověk nenechal jen vléci osudem, musí události svého života aktivně chtít. To znamená, že musí dospět až do bodu, kdy se i smrt stává něčím chtěným a kdy umírání je jako popření smrti. „Svou příchylnos­t ke smrti, která byla úpadkem vůle, nahradím touhou po umírání, která bude apoteózou vůle,“zapsal si Bousquet. Chtít svou smrt tedy znamená dospět při umírání až do bodu, v němž smrt mizí a uvolňuje své místo neosobnímu životu, který nahradí mé já.

Skutečný stoik se tedy musí stát člověkem svých neštěstí a ztělesnění­m jejich dokonalost­i a záře.

Aby se člověk nenechal jen vléci osudem, musí události svého života aktivně chtít. To znamená, že musí dospět až do bodu, kdy se i smrt stává něčím chtěným a kdy umírání je jako popření smrti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia