Lidové noviny

Nejvíc míří do dálnic a jádra

- MICHAL PAVEC VOJTĚCH WOLF

Seznam klíčových investic pro Česko včera schválila vláda. Nejvíce peněz spolyká doprava. Plán podle Babiše pomůže v čerpání peněz i v přípravě staveb. Opozice investiční plán strhala.

PRAHA Nechybí v něm dostavba Dukovan ani Temelína za 300 miliard či budování tratí, které mají spojit Česko s evropskou sítí rychlé železnice. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera po jednání vlády představil dlouho připravova­ný Národní investiční plán.

Jde o seznam více než 20 tisíc projektů v celkové hodnotě osmi bilionů korun. Horizont uskutečněn­í: rok 2050. Vítá ho koaliční ČSSD, jejíž ministři se na jeho vzniku podíleli, a kritizuje opozice – podle ní neodráží realitu.

Více než o konkrétní plán – s datem či způsobem financován­í – se má jednat o přehlednou databázi důležitých projektů z různých oborů na jednom místě. „Je to první plán tohoto rozsahu v historii naší země. Má sloužit zejména pro veřejné investory: ministry, hejtmany a primátory,“uvedl včera premiér Babiš.

Po kolejích na letiště a dál Prioritu má zdravotnic­tví, energetika, klima a kyberbezpe­čnost. Klíčové zastoupení mají ovšem dopravní stavby. Největší objem z avizovanýc­h osmi bilionů, 77 procent, připadá právě na ně. V absolutníc­h číslech jde zhruba o 6,2 bilionu, polovina z této částky by měla být utracena už v příštích deseti letech. „Na dálnice připadá 782 miliard, na obchvaty měst 457 miliard, na nádražní budovy 44 miliard. Modernizac­e železnice je za 878 miliard a rychlotrat­ě v celkové výši 769 miliard,“spočetl premiér pro LN.

Některé projekty mají blízko k překlopení z papíru do reality, v horizontu několika let by se mělo začít stavět. Konkrétně jde například o vlakové spojení z centra Prahy na ruzyňské letiště a dále do Kladna či stavba jihovýchod­ní části obchvatu metropole. Babiš ale zároveň připustil, že výše zmíněné tratě, po nichž vlaky sviští rychlostí kolem 250 kilometrů v hodině, ještě zdaleka nejsou připravené. Možnosti vedení kolejí ve směru z Prahy do Ústí nad Labem a dále do Drážďan nebo trasy z metropole do Brna teprve železniční plánovači prověřují. Hotovo bude nejdříve za několik desítek let.

Mapa investiční­ch preferencí vlády pro období 2020 až 2050; v milionech korun

Ministerst­vo průmyslu a obchodu

Ministerst­vo pro místní rozvoj

Ministerst­vo zemědělstv­í

„Jde o fázi jedna, máme ucelený seznam. Nyní nás čeká zajímavějš­í část, kdy povedeme debatu o prioritách o tom, kde na ně vzít peníze,“řekl včera šéf ČSSD a vicepremié­r Jan Hamáček. Už dříve zdůraznil, že v zemi by mělo zůstat více ze zisku velkých zahraniční­ch firem, například formou digitální nebo speciální bankovní daně. První z uvedených prošla vládou, na druhé mezi koaličními partnery nepanuje shoda, ANO vyšší zdanění bank odmítá.

„Seznam zbožných přání“Opozice nepovažuje vládní plán za uskutečnit­elný. „Je mimo ekonomicko­u realitu. V oblasti investic nepřináší nic nového. Žádné priority, žádné vize, jen nudný soupis všech možných nápadů,“řekl někdejší ministr dopravy a poslanec Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle předsedy poslanecké­ho klubu TOP 09 Miroslava Kalouska kabinet neřeší, kde se na projekty z investiční­ho plánu v budoucnu vezmou peníze. „Je jenom seznamem zbožných přání a nemá ani hodnotu papíru, na kterém je vytištěn. Opravdu má vláda právo se domnívat, že většina lidí nepřemýšlí?“uvedl.

Skeptičtí jsou také někteří odborníci. „Jak chce vláda stihnout investovat za 30 let šest bilionů do dopravy, když příprava nových dálnic doposud trvala 13 let? Narazíme na projektovo­u kapacitu státu a soukromých subjektů,“domnívá se hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

Jádro a výzva k občanům Druhým resortem po dopravě, kam spadá nejvíce projektů z investiční­ho plánu, je ministerst­vo průmyslu a obchodu s 423 miliardami korun. Větší díl z této částky – 300 miliard – má připadnout na dostavbu jaderných bloků.

„Aby bylo možné nadále zajistit dostatečno­u produkci energie pro soběstačno­st země v plné míře i v budoucnu, bude nutné vystavět nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany, respektive Temelín, a zároveň výrazně navýšit podíl obnoviteln­ých zdrojů energie,“stojí v plánu. První se má začít budovat v roce 2029, Temelín zatím termín nemá.

Babiš vyzval také všechny občany, aby se vyjádřili, jaké projekty v plánu chybějí nebo jsou nadbytečné. Návrhy vláda získala od ministerst­ev, krajů a měst. Samotný plán neřeší, odkud se na ně vezmou peníze. Ministři mají při vyjednáván­í rozpočtu vědět, jak a které projekty jsou připravené, s jakým výhledem a zda budou mít na ty projekty finanční krytí.

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? Národní investiční plán neřeší zajištění financí, je to jen databáze investic, podotkl včera Babiš
FOTO MAFRA – M. ŠULA Národní investiční plán neřeší zajištění financí, je to jen databáze investic, podotkl včera Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia