Lidové noviny

Papírové jízdenky v Ostravě končí

-

OSTRAVA Dopravní podnik Ostrava (DPO) ruší papírové jízdenky. Jejich platnost skončí 31. března, už od 1. ledna nebudou v prodeji. Podnik za ně zavádí takzvané kreditní jízdenky, které bude možné koupit v nových automatech a budou se dát i dobíjet. Fungovat začínají hned, oznámil včera předseda představen­stva a generální ředitel DPO Daniel Morys. Papírové jízdenky DPO ruší jako první dopravní podnik v Česku.

DPO krok zdůvodňuje nárůstem elektronic­kých plateb za jízdné i vysokými náklady na údržbu jejich odbavovací­ho systému. Podle ředitele tak podnik ročně ušetří deset milionů korun. Pro kreditní jízdenky budou sloužit stejné terminály jako pro bankovní karty či karty ODIS.

Pro cestující v Ostravě tím končí možnost zaplatit hotovými penězi jen jednu jízdenku. Minimální kredit nabitý na kreditní kartu totiž bude sto korun. Lidé v ostravské MHD mohou zaplatit za jednotlivo­u jízdu bezkontakt­ní bankovní kartou, elektronic­kou peněženkou na ODIS, esemeskou nebo pomocí speciální aplikace v telefonu. Nabitý kredit bude platit půl roku.

„Toto omezení je především z důvodu životnosti kreditní jízdenky, která je z ekologický­ch důvodů papírová a uvnitř je integrovan­ý čip,“řekl Morys. Pokud bude jízdenka nepoškozen­á, bude si cestující moci v prodejně DPO její platnost prodloužit. „Po 12 měsících však případný zůstatek propadá. Pokud se ale zaregistru­je profil na našem e-shopu, kredit nepropadne nikdy,“dodal ředitel. Možné bude také nechat si nevyužitý kredit proplatit v pokladně DPO – za poplatek 50 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia