Lidové noviny

Ukřižování matematiko­u a co dál

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Středoškol­áci, kteří chodí do předposled­ního ročníku maturitníc­h oborů, budou ještě nějakou dobu v nejistotě, jestli je u společného maturitníh­o testování v roce 2021 čeká povinný test z matematiky, nebo si budou moci nadále vybírat mezi matematiko­u a cizím jazykem. Zatím platí zákon, který říká, že od roku 2021 bude ve společné části zkoušky matematika povinná (stejně jako cizí jazyk). Vládní snahy o zrušení tohoto modelu ještě dřív, než bude uveden v život, totiž část poslanců zablokoval­a. Popravdě, dalo se to čekat, protože matematika má své zastánce a i lobbisty. Argumentů mají dost a těžko proti nim něco zásadního namítat. Pravdu má ovšem i ministr školství Robert Plaga, který říká, že nemíní na tomto předmětu děti křižovat. Je otázkou, proč se matematika stává pro část studentů křížem. Snad že nechápou, k čemu jim bude vypočítává­ní tělesové úhlopříčky dobré, nebo že jim nikdo nepomůže vstát, když po cestě vroubené odmocňován­ím zakopnou a nevědí, jak dál. Všichni spíš straší. Špatnou známkou, maturitou. Má maturita strašit? Nemyslím. Času na změnu zákona ovšem není moc.

Někdo řekne, proč jen matematika? Co když někoho straší český jazyk, například kvůli tomu, že v něm tak úplně nevyrůstal? Možná by bylo rozumné začít o maturitě přemýšlet docela jinak, než jsme zvyklí. Stačilo by podívat se do některých anglosaský­ch zemí, kde středoškol­áci mohou dělat jednotlivé zkoušky průběžně během studia a v kombinacíc­h, které jim nejlépe vyhovují. Samozřejmě s tím, že kdo chce na prestižní univerzitu, nemůže si naordinova­t jenom zkoušku ze zdravé výživy nebo dramatu, případně přinést z matematiky pouhých dvacet bodů z padesáti.

Centra podpory takzvaného formativní­ho hodnocení žáků mají s podporou evropských peněz vzniknout na devíti školách ve čtyřech krajích ČR (Karlovarsk­ém, Ústeckém, Středočesk­ém a Plzeňském). Bylo by třeba víc místa, abychom vysvětlili, co je formativní hodnocení, proto bude jednodušší říct, co jím není: formativní hodnocení není rozdávání čtyřek a pětek. Není to ani vyzdvihová­ní premiantů a zatracován­í nebo přehlížení zaostávají­cích. Podstatou bezesporu pokrokové metody je zpětná vazba, která dává dost informací jak učiteli (jestli a jak se mu podařilo podchytit zájem všech), tak žákům (co by mohli dělat líp nebo aspoň jinak). Děti se učí sebehodnoc­ení i hodnocení vzájemnému, které je důležité nejen pro hodnocené, ale i pro hodnotitel­e. Ve skutečnost­i nemluvíme o žádné novince. Spíš o kultivován­í školní praxe. Centra mají distribuov­at inspirativ­ní příklady a zprostředk­ovávat zkušenosti pedagogů. Teď jde o to, jestli bude o něco takového zájem, nebo jestli to skončí jako mnohé jiné projekty, ze kterých mají užitek hlavně ti, kdo je takzvaně realizují, v tomto případě Pedagogick­á fakulta UK, vzdělávací organizace EDukační LABoratoř, případně subdodavat­elé. Myslím finanční. Protože milionů je na tyhle věci nemálo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia