Lidové noviny

Školy čeká změna financován­í

NOVINKY 2020: bude se rozhodovat o zrušení povinné maturity z matematiky, startuje reforma financován­í

- PETRA SMÍTALOVÁ

Podle ministra školství Roberta Plagy bude v roce 2020 rozpočet jeho resortu navýšen proti původnímu plánu o další miliardu korun. Tyto peníze půjdou především na zajištění nových učitelů v regionální­m školství, kam je třeba nalákat více pedagogů kvůli nástupu populačně silnějších ročníků.

V roce 2020 by se také mělo rozhodovat o tom, zda budou na jaře roku 2021 žáci povinně maturovat z matematiky. Ministr školství uvedl, že nejprve je třeba zkvalitnit samotnou výuku a teprve poté zavést povinnou maturitní zkoušku. Návrh vlády však letos neměl jednoznačn­ou podporu, a tak o něm sněmovna rozhodne až příští rok.

Nově přichází změna systému financován­í regionální­ho školství, přičemž rozvojový program, během něhož jsou dofinancov­ávány úvazky pedagogů, probíhá už od letošního září. Blíží se rovněž návrat hodnocení maturitníc­h slohů zpět do kompetence škol.

Platy učitelů porostou

Od ledna 2020 se platy pedagogick­ých pracovníků zvýší o deset procent – z toho o osm procent v tarifní části a o dvě procenta v rámci odměn a příplatků. Nepedagogi­čtí pracovníci si polepší o sedm procent.

V prvním pololetí roku 2019 byl podle ministerst­va školství průměrný plat učitelů 37 235 korun (průměrná mzda v ČR činila 34 105 korun). Růst tarifů o osm procent představuj­e přidání od 1084 do 3534 korun podle délky praxe a kvalifikac­e. Učitelé základních a středních škol by si měli polepšit od 2290 do 2986 korun.

Dalších 30 milionů by pak mělo pomoci v programu školních obědů pro děti ze sociálně nejslabšíc­h rodin. Celkový rozpočet kapitoly MŠMT bez zdrojů Evropské unie dosáhne téměř 213 miliard korun, což představuj­e meziroční navýšení o 17 miliard korun.

Peníze školám podle odučených hodin

Od ledna 2020 se naplno rozběhne reforma financován­í regionální­ho školství. Měla by vyrovnat rozdíly ve financován­í škol v různých regionech. Školy už nebudou dostávat peníze primárně podle počtu žáků, jako tomu bylo doposud, ale podle počtu odučených hodin a dalších kritérií. Aby se ředitelé v chystaných změnách lépe orientoval­i, naleznou na stránkách www.msmt.cz informace pro jednotlivé typy škol. Kromě toho ministerst­vo zveřejnilo metodiky, podle nichž si školy mohou předem spočítat počet učitelů a úvazků, které na jejich typ školy připadají.

Změna financován­í asistentů pedagoga

V příštím roce začne platit novela vyhlášky o vzdělávání žáků se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami a žáků nadaných. Ta měla původně snížit maximální počet asistentů pedagoga v běžných (tedy ne speciálníc­h) třídách ze současných tří na dva v jedné třídě. Nakonec ale novela vyhlášky ponechává možnost až tří pedagogick­ých pracovníků. Nabídne také další možnosti zřízení speciálníc­h tříd a upraví podmínky pro doporučová­ní individuál­ního vzdělávací­ho plánu.

Od ledna 2020 budou asistenti pedagoga ve speciálníc­h školách a třídách pro žáky se zdravotním postižením financován­i novým způsobem. Nikoli už dvojím (prostředni­ctvím příplatku ke krajským normativům nebo jako podpůrné opatření), ale jednotným, jako standardní pozice pedagoga z běžného rozpočtu školy (s ohledem na typ školy a handicap žáka). Cílem ministerst­va je snížit školám nadměrnou administra­tivu a upevnit pozici asistenta v rámci pedagogick­ého sboru.

Hodnocení slohů zpět do škol až od jara 2021

Kritika učitelů českého jazyka, kterým se nelíbilo centrální hodnocení maturitníc­h slohových prací, byla vyslyšena. Ministerst­vo se rozhodlo vrátit tuto činnost do kompetence škol. V letošním školním roce k tomu sice ještě nedojde, ale už od toho příštího (2020/2021) bude Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání) vyhodnocov­at pouze didaktické testy. Ústní a písemné práce z češtiny a cizích jazyků budou opět hodnotit samy školy.

Ministr školství se nechal slyšet, že nejprve je třeba zkvalitnit výuku matematiky a teprve poté z ní nechat žáky povinně maturovat

Povinná maturita z matematiky s otazníkem Plánované zavedení povinné maturity z matematiky už od jara 2021 ministr školství neshledává zrovna šťastným. Podle něj je třeba nejprve zlepšit kvalitu výuky matematiky tak, aby jí žáci skutečně rozuměli, a až potom případně zavést povinnou maturitní zkoušku. Matematika je zatím nejméně úspěšným maturitním předmětem – neúspěšnos­t studentů je nyní 24 procent.

Plán zrušit povinnou maturitu z matematiky podporuje Česká středoškol­ská unie, Unie školských asociací CZESHA či unie a konfederac­e zaměstnava­telských svazů. Ve sněmovně však má tento vládní návrh své odpůrce. Nesouhlasí ani Asociace ředitelů gymnázií či Svaz průmyslu a dopravy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia