Lidové noviny

I titáni tentokrát skončí brzy

Los svedl pro osmifinále Ligy mistrů proti sobě velkokluby. Řadu soubojů lze nazvat předčasným finále. Losy play off fotbalovýc­h pohárů

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

NYON/PRAHA Obhájce trofeje z Liverpoolu versus finalista z let 2014 a 2016 Atlético Madrid. Repríza finále z roku 2012 mezi londýnskou Chelsea a Bayernem Mnichov. Vítěz čtyř z posledních šesti ročníků Real Madrid proti obhájci titulu z Premier League Manchester­u City, který vede v Madridu neoblíbený kouč Pep Guardiola. Nebo souboj finalisty z roku 2013 Dortmundu proti hvězdám v dresu Paris St. Germain.

To je výčet osmifinálo­vých dvojic týmů, které by si to přitom spolu mohly v klidu rozdat ve finále. A to ještě stále není všechno. Finálové ambice má jistě i vítěz z roku 2015 a španělský hegemon Barcelona, která poměří síly s nevyzpytat­elnou Neapolí s bouřliváke­m na lavičce Gennarem Gattusem. Nic než účast ve finále nebere ani Juventus Turín s Cristianem Ronaldem, jemuž se postaví Lyon.

Poslední slovo neřekl ani loňský finalista Tottenham, který jde s protřelým Josém Mourinhem na lavičce herně a výsledkově nahoru. Ten se v osmifinále střetne s lídrem Bundesligy z Lipska, za nějž hraje jediný Čech mezi šestnáctko­u nejlepších Patrik Schick. Poslední dvojici pak tvoří nováček soutěže z Bergama a finalista soutěže z let 2000 a 2001 Valencie.

Jak je možné, že je osmifinále nabité velkokluby jako nikdy předtím? Tentokrát se totiž všichni favorité v základních skupinách vyvarovali nečekaného vypadnutí, a tak se poprvé v historii Ligy mistrů stalo, že si play off zahrají kluby jen z pěti zemí. Těch momentálně nejlepších na klubovém žebříčku UEFA, tedy ze Španělska, Anglie, Německa, Itálie a Francie. Přitom v předchozíc­h ročnících bylo zvykem, že na sebe celky z Top 5 soutěží narážely až od čtvrtfinál­e.

„Je to zajímavý los, před ním jsem si dokonce myslel, že dostaneme jeden z madridskýc­h klubů. Je to těžký soupeř, ale když se podíváte na ten los, je tam čtyři až pět potenciáln­ích finálových dvojic,“uvedl kouč suverénníh­o anglického lídra z Liverpoolu Jürgen Klopp.

Hned se mu vybavilo dějiště jarního finále Ligy mistrů na Atlétiku, kde Reds porazili Tottenham. „Madrid je místo, na které máme fantastick­é vzpomínky. Ale tentokrát bude hrát Atlético doma. Možná se jejich hráčů zeptáme, zda bychom nemohli mít

OSMIFINÁLE LIGY MISTRŮ:

Dortmund - Paris St. Germain Real Madrid - Manchester City Bergamo - Valencia

Atlético Madrid - Liverpool Chelsea - Bayern Mnichov

Lyon - Juventus Turín Tottenham - Lipsko (SCHICK) Neapol - FC Barcelona

První zápasy se hrají 18., 19., 25. a 26. února, odvety 10., 11., 17. a 18. března.

1. KOLO PLAY OFF EVROP. LIGY: ■

Wolverhamp­ton - Espaňol

Sporting Lisabon - Basaksehir

Getafe - Ajax Amsterodam Leverkusen - FC Porto

FC Kodaň - Celtic Glasgow

APOEL Nikósie - Basilej

Kluž - FC Sevilla (VACLÍK)

Olympiakos Pireus - Arsenal

Alkmaar - LASK Linec

Bruggy - Manchester United (KOVÁŘ) Razgrad (trenér VRBA) - Inter Milán Frankfurt - Salcburk

Šachtar Doněck - Benfica Lisabon, Wolfsburg - Malmö

AS Řím - Gent

Glasgow Rangers - Braga

První zápasy se hrají 20. února, odvety 27. února. jejich domácí šatnu znovu,“vtipkoval Klopp.

Příjemné vzpomínky na poslední střetnutí s Chelsea naopak nemá brankář Bayernu Manuel Neuer. Londýňané totiž ve finále v roce 2012 triumfoval­i právě na stadionu v Mnichově. „Do Londýna se těšíme. Samozřejmě si vzpomenete na finále 2012. Chelsea je nebezpečný tým, který musíme brát vážně. Abychom postoupili dál, musíme podat naprosto koncentrov­aný výkon,“uvědomuje si Neuer.

Tak schválně, kdo se probojuje až do istanbulsk­ého finále 30. května, a které velkokluby se naopak budou poroučet z nabitého play off jako první.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? U losování ve švýcarském Nyonu byl také Portugalec Luis Figo, který ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů vyhrál v roce 2002 s Realem Madrid
FOTO ČTK/AP U losování ve švýcarském Nyonu byl také Portugalec Luis Figo, který ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů vyhrál v roce 2002 s Realem Madrid

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia