Lidové noviny

Ginzburg: Doma můžeme dokázat něco velkého

-

PRAHA Čtyři země, čtyři barvy. A jedna z nich připadne i Praze: basketbalo­vé mistrovstv­í Evropy, které bude v roce 2021 patřit k nejvýznamn­ějším sportovním akcím na území Česka, už zná svoje logo – a stejně tak si je tým vědom svých ambicí. „Když budeme kompletní, můžeme dokázat něco opravdu velkého,“věří reprezenta­ční kouč Ronen Ginzburg.

Pár základních údajů? Šampionát se koná od 2. do 19. října 2021 na území Česka, Gruzie, Itálie a Německa. Pražská O2 arena přivítá skupinu o šesti účastnícíc­h, v průběhu pěti hracích dnů tak uvidí 15 duelů.

„Věříme, že společně uspořádáme nejúspěšně­jší mistrovstv­í Evropy v dějinách.“uvedl Kamil Novák, ředitel evropské sekce Mezinárodn­í basketbalo­vé federace FIBA, jehož potěšilo, že se na přípravě loga podílely všechny pořadatels­ké země.

Úspěšný výsledek má za cíl také národní tým. Po sedmé příčce z Eurobasket­u 2015 má současná generace i na víc. Vždyť na letošním světovém šampionátu v Číně výběr Ronena Ginzburga spustil basketbalo­vou mánii a došel k historické­mu šestému místu! „Věřím, že to bude pro řadu hráčů jeden z vrcholů,“uvedl Izraelec Ginzburg. „Tlak je ve sportu vždycky – jistě, doma ho asi bude o něco víc, ale hráči jsou zkušení a ví, jak to zvládnout. Předvedou svoje nejlepší výkony.“

Tomáš Satoranský a spol. momentálně cílí na olympijsko­u kvalifikac­i o Tokio, která se koná příští červen v Kanadě. Zároveň je však začíná vábit i domácí šampionát. „Víme, že to uteče. Občas už na to myslím. Bude to něco velkého, velmi důležitý turnaj. Více snad ani netřeba říkat, vždyť Česko přivítá basketbalo­vé mistrovstv­í Evropy,“těší se Ginzburg.

Sám má dobře v paměti, jak jeho rodný Izrael prožíval předchozí turnaj v roce 2017: „Určitě nás čeká něco podobného, co jsme zažívali letos na dálku při mistrovstv­í světa. Lidi za námi budou stát a my ukážeme naše maximum, abychom co nejlépe reprezento­vali Česko. Ti, co přijedou jako fanoušci, uvidí nejen výborný basketbal, ale i krásy Prahy.“

A trenérův pohled na logo šampionátu? „Já moc nekritizuj­u,“usmál se. „Je to hezké. Jen trochu abstraktní, že?“To české plány jsou konkrétní už nyní.

 ?? FOTO ČBF ?? Logo ME basketbali­stů 2021
FOTO ČBF Logo ME basketbali­stů 2021

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia