Lidové noviny

S čím mají počítat pedagogové

-

naše kurzy lektorují sami senioři, jiné zase mladí lektoři. Každý student senior má možnost, než se do výuky zapíše, navštívit ukázkovou hodinu, kde zjistí, jestli mu vyhovuje lektor a jeho metody, spolužáci, den a hodina, nebo třeba i učebna. Poslední zmiňované je důležité třeba kvůli osvětlení nebo akustice místnosti.

Naše kurzy mají maximálně 12 studentů, aby lektor mohl výuku dobře korigovat a sledovat potřeby každého seniora.

Proč zrovna dnes dorazila sotva polovina

Pokud s nadšením ale i s ohledem na stárnutí populace vnímáte vzdělávání seniorů jako byznys budoucnost­i, počítejte s některými faktory.

Pratetička Irma roky nadšeně navštěvova­la pěvecký sbor pro seniory a kurzy tvůrčího psaní by si nechala ujít snad jen při povodni. Ve dnech, kdy probíhaly, odmítala jakékoli neplánovan­é návštěvy a byla velmi mrzutá, pokud jí její program někdo narušil. Najednou jako když utne. Ztratila o své dříve oblíbené aktivity zájem, i když se ani lektoři, ani spolužáci nezměnili. Je dobré vědět, že nálady seniora mohou ovlivňovat i léky, kterých bývá s přibývajíc­ím věkem více. A tak se třeba stalo, že pratetičce Irmě její lékař naordinova­l jinou medikaci. Než si na ni její organismus zvykne, změní dočasně svoje rituály.

Další důvod, o kterém mladší lidé nepřemýšlí, a přesto spolehlivě vyprazdňuj­e učebny, je počasí.

Starší studenti si účast na kurzech rozmýšlí, když nasněží, umrzne a začnou klouzat chodníky anebo naopak v létě panuje příliš parné počasí. Zatímco v zimě je ohrožují pády, v létě dehydratac­e a účast na kurzech je pro ně opět mnohem náročnější.

Určitou alchymií je i správné načasování vyučovacíc­h hodin. Zkušenost ukazuje, že starší lidé nechtějí kurzy brzy ráno, protože jim déle trvá, než někam dojdou. Dospělí, kteří docházejí do zaměstnání a ráno vodí děti do školek a škol, preferují večerní výuku. Senioři nikoliv. Jednak si stěžují, že jsou už unavení, a jednak především v zimních měsících nechtějí chodit za tmy domů. Necítí se bezpečně a i vzhledem k tomu, že často hůř vidí, chtějí být už za tmy doma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia