Lidové noviny

Vyšší rodičovská. Kdo na ni dosáhne?

Příspěvek na děti do čtyř let stoupne na 300 tisíc. Pro bylo 186 ze 187 poslanců, tedy i většina opozice

- IVANA PEČINKOVÁ MIROSLAV PETR Pokračován­í a více čtěte na stranách 12 a 13

PRAHA Z 220 tisíc na 300 tisíc korun vzroste od příštího roku rodičovský příspěvek na děti do čtyř let věku. Poslanci včera přehlasova­li návrh senátorů, aby se zvýšení týkalo i rodičů, jejichž děti věkovou hranici splňují, ale dosavadní částku už vyčerpali. A potvrdili vlastní verzi, podle níž dostanou přidáno rodiče novorozenc­ů a dětí do čtyř let, kteří budou k lednu dávku ještě pobírat.

Zvýšení se týká asi 80 procent rodin s těmito dětmi, což je i původní návrh vládního dua ANO a ČSSD. Rozšíření na všechny by podle ministerst­va financí vyšlo oproti schválené verzi státního rozpočtu o 2,6 miliardy navíc.

Pro původní verzi hlasovala po vášnivých diskusích drtivá většina sněmovny – 186 ze 187 přítomných poslanců. Tedy včetně opozičních, přestože ti – stejně jako senátoři – označovali úspornější verzi za diskrimina­ční.

„Poslanecko­u verzi nepovažuji za ideální, ale ze čtyř variant řešení je druhá nejlepší. Respektuji koaliční dohodu,“vyjádřila se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ještě v sobotu přitom uvedla, že by bylo možné uvažovat o senátním návrhu na zvýšení rodičovské.

O čerpání zvýšeného limitu nebude podle jejího resortu třeba žádat, uskuteční se automatick­y.

Dražší cigarety i lihoviny Poslanci včera přehlasova­li senátní výhrady i u takzvaného daňového balíčku. Tedy razantního zdražení cigaret a lihovin, dvojnásobn­ého zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitost­í, zdanění technickýc­h rezerv pojišťoven i výrazného nárůstu daně z loterií. To vše s cílem zvýšit erární příjmy. S očekávaným přínosem 20 miliard už rozpočet na příští rok počítá. Vládní koalice plus komunisté proto silou většiny 108 poslanců zamítla všechny návrhy senátorů na mírnější zdanění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia