Lidové noviny

Alkohol jako cigarety: reklama s varováním

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA „I muži mají své dny.“„Život je hořký. Bohudík.“To jsou známé reklamní slogany, které si většina Čechů snadno spojí s konkrétní značkou alkoholick­ého nápoje. Jejich vliv ovšem brzy nejspíš opadne, protože lidé si začnou s reklamou na lihoviny spojovat všudypříto­mné varování, že alkohol škodí zdraví.

Stejně jako u cigaret má totiž každá reklama na pivo a destiláty obsahovat výrazný text upozorňují­cí na škodlivé účinky. Změnu plánuje ministerst­vo zdravotnic­tví, které ji bude chtít prosadit do chystaného zákona o regulaci reklamy na alkohol.

Měl by přinést tři hlavní novinky: povinnost varovat před vlivem alkoholu na zdraví, zákaz vysílat reklamu na alkohol před desátou a zákaz zobrazit živé bytosti. Tedy aby v reklamě na alkohol nebyli žádní lidé, kteří ho popíjejí, ani známé hlasy herců či zpěváků, a dokonce ani žádná zvířata, například kozel.

„Varování, že konzumace alkoholu může poškodit zdraví, by mělo být obsaženo na billboarde­ch i v elektronic­kých médiích. Mělo by zaznít i v rozhlasové­m vysílání,“upozornil LN na chystanou novinku ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Snahy ministerst­va ovšem narážejí na tuhý odpor průmyslu. „Domníváme se, že tato opatření jsou zcela zbytečná, protože reklama určitě nezpůsobuj­e vyšší konzumaci alkoholu a ani ji nijak neovlivňuj­e,“tvrdí ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

S názorem, že přísnější regulace reklamy je zcela zbytečná, souhlasí i šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray. „Restrikce nejsou potřeba. Jediné, co je potřeba, je vymáhat důsledně stávající zákony jako ten, že se mladistvým nemá nalévat,“doplnil.

Už dnes totiž nesmí reklama nabádat k nestřídmém­u pití nebo záporně či ironicky hodnotit abstinenci. Zakázáno je také spojovat alkohol se společensk­ým nebo sexuálním úspěchem, zdůrazňova­t obsah alkoholu jako kladnou vlastnost nápoje nebo tvrdit, že alkohol v nápoji má léčebné, povzbuzují­cí nebo uklidňujíc­í účinky nebo že je prostředke­m řešení osobních problémů.

Nyitray se navíc obává, že od ministerst­va je to jen první krok v boji proti alkoholu. „Další opatření, která ministerst­vo navrhuje ve své strategii, jsou omezení provozní doby restauračn­ích zařízení a omezení míst, kde se můžou konzumovat nebo prodávat alkoholick­é nápoje,“varoval.

I ministerst­vo zdravotnic­tví si připouští, že prosadit některá opatření bude jen velmi obtížné. „Samozřejmě je jasné, že to nebude úplně jednoduché, je to docela tenký led. Tolerance k užívání alkoholu je u nás obecně velká a průmysl je velmi silný, v určitém ohledu možná silnější než tabákový,“dodal Adam Vojtěch.

Enormní, či vycucaná z prstu? Ministr ovšem trvá na tom, že škodlivé účinky alkoholu jsou velmi podobné a v některých ohledech možná ještě horší než v případě tabáku. Alkohol, což je vlastně karcinogen, má na rozdíl od tabáku ještě další přesah do patologick­ých jevů, jako je kriminalit­a, dopravní nehody, domácí násilí a podobně.

Přitom pokud jde o jeho spotřebu, Česko je dlouhodobě na špici světových tabulek. Mezi dospělými spadá 900 tisíc lidí do kategorie rizikového pití, přičemž 600 tisíc z nich konzumuje alkohol denně a 100 tisíc dokonce nadměrně. A to je hlavním důvodem toho, že alkohol stojí v Česku za každým 20. úmrtím.

Vláda si proto nechala spočítat, jaké jsou společensk­é náklady konzumace alkoholu v Česku. Studie dospěla až k částce 56,6 miliardy, což odpovídá asi 1,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Kromě zdravotníc­h nákladů odborníci totiž započetli i ztrátu produktivi­ty, předčasná úmrtí nebo kriminalit­u a dopravní nehody.

Jenže výsledky této studie podráždily zástupce producentů alkoholu. „Údaj, který používají, nějakých 56 miliard, je z poloviny odhad, který je vycucaný z prstu,“řekl LN Nyitray. Zhruba polovina této částky je totiž odhad ztráty produktivi­ty lidí, kteří konzumují alkohol. Tedy odhad škod způsobenýc­h situací, kdy opilý člověk nepřijde do práce anebo

inzerce s kocovinou v práci je, ale odvádí menší výkon, než by měl.

Kromě regulace i vyšší daň Regulace reklamy je jenom jeden z kroků, kterými chce stát omezit spotřebu alkoholu v Česku. Dalším je zvýšení spotřební daně z lihu od ledna o 13 procent, kvůli kterému kořalky zdraží nejvíc za devět let, protože cena půllitrové lahve vzroste o deset až dvacet korun.

Ministerst­vo také spustilo reklamní kampaň s názvem Nepít je normální, která upozorňuje na rizika a škodlivost pití alkoholu. Připravilo ji ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u i s Českou televizí. „Nemyslím si, že lidé po zhlédnutí spotů přestanou pít alkohol, ale snad se nám alespoň částečně podaří ovlivnit přílišnou toleranci společnost­i k pití,“soudí kreativní producentk­a ČT Alena Müllerová.

Lépe se pak chce vláda také postarat o již závislé pijany. Počítá s vytvořením páteřní sítě krajských adiktologi­ckých ambulancí. V nich budou působit multidisci­plinární týmy odborníků, jako jsou psychiatr, adiktolog, klinický psycholog, zdravotní sestra a sociální pracovník. Vzniknout by mělo minimálně dvacet takových ambulancí, které budou pro závislé představov­at vstupní bránu do světa odvykacích služeb.

Vláda se totiž nedávno zavázala, že počet lidí, kteří rizikově konzumují alkohol, zredukuje do deseti let na polovinu, tedy z 15 na 7,5 procenta populace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia