Lidové noviny

Justiční špičky létají bez manželek

Předseda Nejvyššího soudu Šámal je výjimkou. Ostatní špičky justice se nenechávaj­í na služebních cestách doprovázet manželkou. I destinace volí střídměji.

- MARTIN SHABU

PRAHA Předseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Šámal si oblíbil cestování v doprovodu své manželky. Spolu se soudkyní NS Miladou Šámalovou navštívil během služebních cest exotické destinace Thajsko, Mexiko či Izrael.

Jak zjistily nyní LN na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím, Šámal byl v tomto ohledu unikát. Ostatní předsedové nejvyšších soudů i Ústavního soudu tuto možnost v minulosti nevyužili. Drželi se také zásady cestovat vesměs po Evropě.

Příklad první: zdrženlivý Rychetský

Redakce získala přehled cest předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o. Ten od roku 2015, kdy nastoupil do funkce šéfa NS Šámal, nikdy necestoval v doprovodu své ženy. „S manželkou jezdím do zahraničí soukromě. Při bilateráln­ích i multilater­álních akcích v cizině bych se jí nemohl věnovat pro absolutní časové zaneprázdn­ění,“napsal LN Rychetský.

Za poslední čtyři roky zvládl navštívit 27 míst. Celkové náklady na ubytování a dopravu činily 397 tisíc korun. Jde o obdobnou sumu, jakou za cesty platil Nejvyšší soud manželům Šámalovým. Šéf NS měl výlohy ve výši 207 tisíc korun, jeho choť 186 tisíc. Dohromady tedy cestovali jen o čtyři

LN tisíce levněji než šéf nejdůležit­ější justiční instituce v zemi.

S výjimkou Maroka a bývalých sovětských republik Arménie a Gruzie Rychetský nelétal do vzdálenějš­ích míst. Nabídl vysvětlení. „Pracovní cesty mají význam do zemí se stejnou právní kulturou a tradicí. Do vzdálenějš­ích destinací místo sebe posílám pana místopředs­edu Jaroslava Fenyka,“dodal Rychetský, který je v čele Ústavního soudu od roku 2003.

Příklad druhý: skromný Baxa Na pomyslné stejné justiční výši, jako je předseda NS, se drží předseda Nejvyššího správního soudu (NSS). I on má ze zákona stejné výhody jako šéf NS. Mezi ně patří měsíční plat ve výši 229 tisíc, diplomatic­ký pas či auto s řidičem. Ale bývalý předseda NSS Josef Baxa, který skončil v úřadě loni v říjnu, jezdil na služební cesty bez doprovodu manželky.

Z jeho cestovních přehledů LN zjistily, že Baxa, který byl v čele NSS od roku 2003, nepatřil mezi velké cestovatel­e. Rozpočet soudu stál „jen“42 tisíc korun. Pokud přišla pozvánka pro dvě osoby, dal přednost odborně způsobilém­u kolegovi. „Manželku jsem nebral nikdy. Šlo především o odborné akce, takže jsem dával přednost, aby se mnou jel druhý soudce a mohl načerpat poznatky,“řekl LN Baxa, který cestoval výhradně do evropských zemí. A to přestože mu chodily nabídky z celého světa – Thajska, Austrálie nebo Kolumbie. „Zdálo se mi, že přínos by ve srovnání s náklady nebyl dost velký. Mimo Evropu jsem služebně nebyl,“vysvětlil

Bez manžela a po Evropě cestovala také bývalá předsedkyn­ě Nejvyššího soudu Iva Brožová, jak LN včera informoval­y.

Thajská mise

Na rozdíl od Baxy předsedovi Nejvyššího soudu Šámalovi vyšla analýza nákladů a přínosů cesty do Thajského království pozitivně. Nejvyšší soud v devítistrá­nkovém vysvětlení důvodů, proč Šámalovi společně v lednu zemi navštívili, vyzdvihl odborné zaměření. Zatímco předseda Šámal se setkal se svým thajským protějškem, Šámalová jednala se soudkyněmi, které se stejně jako ona věnují problemati­ce trestné činnosti mládeže. V tomto ohledu se program jednání přizpůsobi­l i požadavkům NS.

Představit­elé thajské justice v minulosti celkem třikrát Česko navštívili. Jednalo se tak o reciproční návštěvu. Thajská mise proběhla i s ohledem na fakt, že exotickou zemi každoročně navštíví na 50 tisíc občanů Česka. Znalost právních řádů obou zemí je proto podstatná. Šámal se tak v rámci cesty sešel také s českým velvyslanc­em v Thajsku.

Obecně podle Petra Tomíčka, vedoucího oddělení pro styk s veřejností NS, soudkyně Šámalová platí za fundovanou odbornici. „V případě JUDr. Milady Šámalové, manželky předsedy Nejvyššího soudu, hovoříme o uznávané odbornici na trestní právo, předsedkyn­i senátu trestního kolegia, která je soudkyní Nejvyššího soudu již od roku 2003. I při výše zmíněných ,institucio­nálních‘ zahraniční­ch cestách tedy netvoří jen ,společensk­ý doprovod‘ předsedy Nejvyššího soudu, ale vždy se aktivně účastní odborného programu,“uzavřel Tomíček. Avšak druhý nejvýše postavený muž NS a nejfundova­nější odborník na dědické právo – místopředs­eda soudu Roman Fiala – měl cestovní výlohy za čtyři roky jen ve výši 14 633 korun.

Podklady k prostudová­ní služebních cest předsedy Šámala si nicméně po upozornění LN vyžádala ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Chce se s nimi seznámit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia