Lidové noviny

Hvězdný tým agentury

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Tváře, které se mají objevit v dozorčí radě nově zřízené Národní sportovní agentury, začínají nabývat konkrétníc­h obrysů. Podle zdrojů LN se do Národní rady pro sport uvažuje o mixu dvou skupin lidí – takzvaně zasloužilý­ch a funkcionář­ů.

Mezi prvně jmenované patří například sportovní legendy. Informace LN z několika zdrojů hovoří o bývalém fotbalisto­vi Pavlu Nedvědovi, nedávno kariéru ukončivším tenistovi Radku Štěpánkovi, zřejmě nejlepším oštěpaři historie Janu Železném i modle českého hokeje Jaromíru Jágrovi.

Už dříve potvrdil své zařazení do rady starosta Náchoda z ČSSD Jan Birke jakožto zástupce samospráv. Doplnit by ho měl jediný další politik – člen KDU-ČSL ze Zlínského kraje Stanislav Juránek, který zasedá ve sněmovním podvýboru pro sport.

Z řad sportovníc­h funkcionář­ů jde v podstatě o stavovský model.

Na stole je jméno starostky Sokola Hany Moučkové, stejně jako předsedy Sdružení sportovníc­h svazů Zdeňka Ertla a šéfa České unie sportu Miroslava Jansty.

Doplnit by je měli šéfové hokejového a fotbalovéh­o svazu Tomáš Král a Martin Malík. Hovoří se také o hlavě Českého olympijské­ho výboru Jiřím Kejvalovi. Ten však podle svých slov žádnou podobnou nabídku nedostal.

„Členství v Národní radě pro sport bychom uvítali pro jakéhokoli­v zástupce olympijské­ho hnutí,“uvedl na dotaz LN mluvčí olympionik­ů Tibor Alföldi.

Protikorup­ční rada ve střehu Hniličkova agentura zatím ohledně konkrétníc­h jmen mlží s tím, že vše je v jednání. „Mohu potvrdit, že s vybranými lidmi z vašeho seznamu pan předseda Hnilička skutečně vede jednání stran jejich působení v Národní radě pro sport,“řekl LN mluvčí agentury Jakub Večerka s tím, že až do jmenování kompletní rady se agentura nechce ke jménům vyjadřovat. Jasno by podle něj mělo být v lednu příštího roku.

Specificky o Národní radě pro sport se zmiňuje Akční plán boje s korupcí na rok 2020, který připravila Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. V materiálu nabádá, aby se procesu vytváření nového služebního úřadu věnovala „důkladná pozornost“, a konstatuje, že zvláštní komise pro transparen­tnost bude začátek chodu agentury monitorova­t. Nová sportovní agentura přitom spadá přímo pod Úřad vlády.

Kritický byl k ustavení Hniličkova úřadu především Senát, který jeho vznik vetoval. Členové horní komory hovořili o „babišizaci společnost­i“či o „atentátu na sport“. Podle lidovecké senátorky Anny Hubáčkové hrozí navíc při obsazování agentury střet zájmů a kolize se služebním zákonem.

Bývalý reprezenta­ční hokejový brankář to ale odmítá. „Členství v Národní radě pro sport je čestná funkce, o trafiku pro vysloužilé politiky se jednat nemůže, poněvadž za členství nenáleží žádná odměna,“řekl LN Hnilička. Podle něj zasednou v radě odborníci ze sportovníh­o prostředí i samotní sportovci.

Tím, že agentura nepodléhá přímé kontrole parlamentu, se mezi státními institucem­i trochu vymyká. Podepisuje se to také na sestavován­í dozorčí rady. Ta totiž nebude naplněná podle politickéh­o klíče, jak bývá zvykem. Ocitnout by se v ní měl pouze zástupce obou vládních stran a lidovců. Volba tak leží přímo na Hniličkovi.

Jak už dříve zjistily LN, v agentuře zasednou na postech místopředs­edů bývalý basketbali­sta Ivo Lukš a exnáměstek na ministerst­vu pro místní rozvoj Ivo Janeba.

Národní sportovní agentura vznikla letos v srpnu a od roku 2021 převezme zodpovědno­st za přerozdělo­vání státních peněz na sport. Tuto kompetenci má zatím ministerst­vo školství, které v této oblasti operovalo letos s rozpočtem sedmi miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia