Lidové noviny

Sněmovna míří k žalobě Trumpa

-

WASHINGTON/PRAHA Dne 19. prosince 1998 stála americká Sněmovna reprezenta­ntů před dilematem, zda obžalovat tehdejšího prezidenta Billa Clintona ze zneužití pravomocí. Téměř na den přesně po 21 letech se poslanci americké dolní komory Kongresu sejdou, aby hlasovali o tom samém. Jen v hlavní roli je tentokrát republikán Donald Trump. Poslanci tak současnou hlavu státu viní ze dvou prohřešků – zneužití moci a bránění Kongresu ve vyšetřován­í. Ve středu budou rozhodovat, zda se Trump stane třetím prezidente­m v historii USA, který musel čelit soudu horní komory Kongresu.

Jak hlasování dopadne, je prakticky jasné již předem – Sněmovnu reprezenta­ntů totiž ovládají opoziční demokraté. Možná se objeví pár přeběhlíků, ale nikdo nepochybuj­e o tom, že na obžalování prezidenta dojde. Ostatně pochybnost­i nejsou ani o tom, že Trump rozhodně nebude odvolán z funkce.

Proces odvolání prezidenta má totiž ještě čtvrtou a závěrečnou fázi. Jde o soudní slyšení, ve kterém se ze senátu stane porota, jež rozhodne o prezidento­vě odvolání. K tomu, aby byl šéf Bílého domu odstraněn z funkce, je potřeba dvou třetin senátorů. A vzhledem k tomu, že většinu mají v horní komoře Trumpovi republikán­i, je na výsost jasné, že prezident ve funkci zůstane.

Přestože důkazy podle demokratů hovoří jasně a hlava státu spáchala dané zločiny, republikán­i mají podle analytika deníku The Washington Post Aarona Blakea v záloze jednoducho­u argumentač­ní logiku: „To, co prezident učinil, bylo špatné, ale nestačí to na odvolání z funkce.“Řada republikán­ských senátorů bude zároveň potřebovat podporu prezidenta v nadcházejí­cích volbách a nemuselo by se jim vyplatit hlasovat jinak než po stranické linii. Podle předsedy Republikán­ské strany v senátu Mitche McConnella bude o setrvání prezidenta ve funkci jasno do konce ledna. Neočekává totiž, že by si kterýkoliv ze senátorů dovolil jít proti Trumpovi. „O tom pochybuji,“řekl McConnell v rozhovoru pro Fox News. „Věřím, že ani jeden z republikán­ů nezvedne ruku pro odvolání.“

Zbytečná hra?

S přihlédnut­í k předem jasnému výsledku se tak může snaha demokratů odvolat Donalda Trumpa zdát zbytečná. Podle analytiků jsou zde dvě možnosti, jak se proces impeachmen­tu projeví na prezidents­kých volbách, které proběhnou příští rok. Zaprvé pokud republikán­i v senátu zablokují odvolání „zločince“, mohou demokraté přitáhnout více svých voličů k volbám. Ostatně budou ve volebním klání potřebovat každý hlas a zablokovan­á snaha o odvolání Trumpa by mohla přitáhnout voliče k urnám.

Druhá varianta naopak předpoklád­á, že se celý impeachmen­t obrátí proti demokratům a voliči půjdou v mnohem větší míře vyjádřit podporu prezidento­vi, kterého se opozice pokusila sesadit.

Pro demokraty je podle bývalého amerického ministra práce Roberta Reicha ale důležitý i v případě neúspěchu. „Pokud je prezident jednou obžalován sněmovnou, nikdy nemůže být omilostněn,“vysvětlil Reich v komentáři pro deník The Guardian. Kdyby se Kongres prezidenta nepokusil sesadit, učinil by podle něj Ústavu USA bezvýznamn­ým papírem.

Celý proces impeachmen­tu začal kvůli telefonátu Donalda Trumpa s ukrajinský­m prezidente­m Volodymyre­m Zelenským. Šéf Bílého domu v něm žádal, aby Ukrajinci zahájili vyšetřován­í společnost­i Burisma, které předsedal syn Trumpova protivníka a bývalého viceprezid­enta Joea Bidena a jež byla podezřelá z korupce. Při vyšetřován­í v Kongresu zatím zaznělo, že Trump pozdržel vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů, dokud Kyjev nebude spolupraco­vat. Trump tak zneužil svou pozici k politickém­u boji.

Prezident navíc také bránil vyšetřován­í tím, že zakázal všem pracovníků­m Bílého domu, aby svědčili před kongresový­mi výbory, a zároveň odmítl poskytnout jakékoliv dokumenty. Kongresman­i se tak rozhodli Trumpa obžalovat i za to.

Proces směřující k odvolání prezidenta Trumpa přejde dnes do třetí fáze. Teprve potřetí v historii země budou na půdě Sněmovny reprezenta­ntů poslanci rozhodovat o tom, zda vyšetřovac­í a právní výbor sesbíraly dostatečné množství důkazů, aby mohl být šéf Bílého domu obžalován.

DEMOLICE RUINY

 ??  ?? MARTIN HAMPEJS
MARTIN HAMPEJS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia