Lidové noviny

Özil se postavil za Ujgury, Čína zrušila přenos zápasu

Komunistic­ké vedení reaguje na kritiku vnitřních poměrů ve své zemi stále více podrážděně. Naposledy to pocítilo několik západních sportovníc­h klubů.

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Německý fotbalista tureckého původu Mesut Özil se už několikrát postaral o rozruch svými politickým­i názory.

Před prezidents­kými volbami v Turecku v roce 2018 vyjádřil spolu s dalšími fotbalisty s tureckými kořeny demonstrat­ivní podporu jejich hlavnímu favoritovi, Recepu Tayyipu Erdoganovi. Později odůvodnil svůj odchod z německé reprezenta­ce údajným rasismem ve fotbalovém svazu i jeho nejvyšších představit­elů.

Teď se 31letý hráč londýnskéh­o fotbalovéh­o klubu Arsenal veřejně zastal muslimskýc­h Ujgurů utlačovaný­ch komunistic­kou Čínou. Na svém instagramo­vém profilu uveřejnil stanovisko kritizujíc­í jejich pronásledo­vání a odsoudil také skutečnost, že muslimové v ostatních částech světa prý k jejich perzekuci mlčí. Navzdory tomu, že v regionu dochází dle fotbalisty k pálení koránů či zavírání mešit. Text, který uveřejnil v turečtině, končí řečnickou otázkou: „Nevíte snad, že to není utrpení našich týraných bratří, které zůstane v paměti, ale naše mlčení? Bože, pomáhej našim bratřím ve východním Turkestánu.“Východní Turkestán je historické označení pro čínskou autonomní oblast Sin-ťiang, kde Ujguři žijí.

Reakce čínských míst byla okamžitá. Anglicky psaný deník Global Times označil Özila za „loutku západních protičínsk­ých sil“, a navíc za „pomatenou a bezohledno­u osobu“. Státní televize CCTV pak zrušila ze dne na den přenos utkání anglické Premier League mezi Özilovým Arsenalem a Manchester­em City z minulé neděle.

Podobně reagovali Číňané před několika týdny, když manažer amerického basketbalo­vého týmu Houston Rockets – Daryl Morey – vyjádřil solidaritu s protičínsk­ými demonstran­ty v Hongkongu. Texasané kvůli tomu přišli o sponzory a CCTV zastavila přenos utkání některých týmů

NBA. Od fotbalisto­va počínání se okamžitě distancova­l i jeho chlebodárc­e. „Jedná se o Özilův soukromý názor. Jako fotbalový klub se Arsenal vždy držel zásady se politicky neangažova­t,“uvedl klub v oficiálním prohlášení. To vyšlo na čínské mikroblogo­vé platformě Weibo, což nebylo náhodné. Pro londýnský velkoklub je Čína velmi důležitá, jeho profil na Weibu má pět milionů lidí.

Erdogan k Ujgurům mlčí

Před třemi týdny přitom obletěly svět tajné dokumenty potvrzujíc­í systematic­ké potlačován­í muslimskýc­h Ujgurů v Číně. Komunistic­ká vláda v Pekingu v provincii na západě země provádí řadu let tvrdou a systematic­kou asimilační politiku. Dochází ke stíhání Ujgurů i za nejmenší přestupky a naopak k systematic­kému osidlování oblasti etnickými Číňany.

Uniklé materiály, které přetiskla řada světových deníků, dokládají brutalitu, s jakou čínská vláda vězní odhadem více než milion Ujgurů v převýchovn­ých táborech. Tam se mají Ujguři zříct své víry, kultury a tradic. Vláda v Pekingu je podezřívá z podpory terorismu a separatism­u.

Özilova sportovní forma se sice snižuje, ale s více než 76 miliony fanoušků na Facebooku, Instagramu a Twitteru patří stále k velmi vlivným sportovcům. V poslední době se prostředni­ctvím sociálních sítí obrací především na členy muslimské a turecké komunity. Mimo fotbalová hřiště proslul Özil hlavně přátelství­m s tureckým prezidente­m Erdoganem, který mu šel za svědka, když se letos v červnu ženil.

Erdogan ale paradoxně k osudu Ujgurů mlčí. Jedním z důvodů mohou být obavy ze ztráty čínských investic souvisejíc­ích s projektem nové hedvábné stezky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Podpora. Muž drží Őzilovu fotografii na demonstrac­i proti Číně.
FOTO REUTERS Podpora. Muž drží Őzilovu fotografii na demonstrac­i proti Číně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia