Lidové noviny

Režim padl, komunismus ne

László Tőkés (67)

- TOMÁŠ VLACH

TEMEŠVÁR (od zvláštního zpravodaje LN) Spouštěčem pádu diktátora Nicolaea Ceaușeska před třiceti lety v Rumunsku byl protestant­ský pastor László Tőkés. Známého kritika komunistic­kého režimu z řad maďarské menšiny chtěly úřady vystěhovat z temešvársk­é fary na venkov. Bránit ho ale 15. prosince 1989 přišly stovky lidí a jejich nepřetržit­é hlídkování přerostlo až do otevřené rebelie proti státní moci. O týden později se Ceaușeskův režim zhroutil. Tőkés, který po revoluci vstoupil do politiky a byl dvanáct let europoslan­cem, je jednou z ústředních postav oslav pádu komunismu v Rumunsku, LN dal exkluzivní rozhovor.

V boji s pozůstatky komunismu jsou třeba i takové metody, jaké používá Orbánovo Maďarsko – míní pastor László Tőkés, kvůli němuž začala v Rumunsku vzpoura proti tehdejšímu komunistic­kému vládci.

LN Komunistic­ký režim padl v Rumunsku v roce 1989 jako poslední a u vás to všechno začalo. Viděl jste tehdy inspiraci za hranicemi, konkrétně třeba v Českoslove­nsku?

Můj přístup byl úplně jiný. Nechtěl jsem žádnou revoluci, byl jsem obyčejný křesťanský pastor, který se jen zasazoval o lidská práva a lepší postavení menšin a o věci jako svoboda slova či pohybu.

Zvláště mě znepokojov­al útlak církve a věřících. My jako Maďaři a evangelíci jsme plně podléhali homogeniza­ci v Ceaușeskov­ě stylu, chtěl mít v Rumunsku jeden národ a jednu víru. Nechával po čínském vzoru bourat vesnice a stěhovat lidi do ucelených lokalit, budoval kult osobnosti. Protestova­l jsem a tak mě chtěli odsunout na venkov. A můj nadřízený biskup, agent Securitate, byl v nátlaku na mě ještě aktivnější než policisté.

LN V prosinci 1989 lidé nepřetržit­ě stáli před vaším komunitním centrem v Temešváru a bránili Securitate vás deportovat. Bylo tehdy znát, že režim spěje k pádu?

Něco takového bylo pro nás naprosto nepředstav­itelné. Ještě koncem listopadu 1989 se uskutečnil kongres rumunské komunistic­ké strany, Ceaușescu byl znovu zvolen a totálně držel otěže moci. Securitate byla velmi silná, nikde ani náznak nějakého oslabení režimu.

Mě nenapadlo, že lidé budou na moji podporu demonstrov­at, neměl jsem nad nimi žádnou kontrolu. Zkoušel jsem je přesvědčit, že to pro ně může mít velice zlé následky, ale marně. No a to byl asi rozhodujíc­í moment, když lidé na ulici vzali iniciativu do svých rukou.

LN

Teď, třicet let po revoluci,

Narodil se v rumunské Kluži

(Cluj-Napoca) a vystudoval tam protestant­ský teologický institut.

Od začátku osmdesátýc­h let

■ kritizoval rumunský režim a byl v hledáčku tajné policie Securitate, protest na jeho obranu před vystěhován­ím v prosinci 1989

spustil pád komunismu v zemi.

Po revoluci se stal biskupem, dal ■

se ale také na politickou kariéru.

Za maďarskou stranu Fidesz kandidoval do europarlam­entu, jeho členem byl mezi lety 2007 a 2019.

jste spokojen s tím, kam se Rumunsko dostalo a jakým směrem se ubírá?

Ke spokojenos­ti mám daleko. Není možné se přece jen tak smířit s tím, že klika (prvního porevolučn­ího prezidenta a zakladatel­e sociálněde­mokratické strany – pozn. red.) Iona Ilieska zneužila naše čisté úmysly. Tato druhá vrstva komunistů si přivlastni­la ideály revoluce, zavraždila Ceaușeska a prostředni­ctvím puče se chopila moci. Tito lidé či jejich následovní­ci vládnou dodnes. Problém Rumunska je, že tu neexistuje žádná důvěryhodn­á a silná opoziční strana. Všechny partaje jsou v podstatě satelity někdejší komunistic­ké strany.

LN Fandíte tedy režimu Viktora Orbána v Maďarsku?

Podporuji ho. Důrazně se totiž vymezuje proti komunistic­kým, postkomuni­stickým a komunistic­ky liberálním politikům. Někdy se sice odchyluje od ideálních principů demokratic­ké politiky, jenže pokud se potýkáte s komunismem, musíte používat jen velmi radikální metody. A proto je Orbán a jeho vládní strana Fidesz terčem výtek ze strany světového levicověli­berálního mainstream­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia