Lidové noviny

Le Monde mapuje život Milana Kundery

-

PAŘÍŽ Značný prostor věnuje francouzsk­ý deník Le Monde spisovatel­i Milanu Kunderovi v šestidílné­m materiálu Kundera, román jednoho života, který podrobně mapuje život tohoto literáta. Od pondělka vyšly dva díly s názvy Málo známý osud Milana Kundery, spisovatel­e, který přišel z chladu ,a Milan Kundera, přísně sledovaný spisovatel. List mimo jiné vychází z práce historika a redaktora Lidových novin Petra Zídka, kterého cituje například v souvislost­i s Kunderovým odchodem do exilu, jejž českoslove­nská tajná policie uvítala a dělala vše, aby mu ho usnadnila.

Devadesáti­letý Kundera žije od 70. let ve Francii a letos v listopadu získal české občanství. O občanství českoslove­nské přišel v roce 1979 po vydání Knihy smíchu a zapomnění, od roku 1981 je občanem Francie.

„Muž s krásnou tváří boxera a bílými vlasy, malá, štíhlá žena s chlapeckým účesem – navzájem spřízněné duše,“tak začíná první z článků a fyzicky přibližuje manžele Kunderovy. V podrobném popisu Kunderova brněnského dětství a mládí figuruje jeho otec Ludvík, muzikolog a pianista, který doufal, že jediný syn půjde v jeho stopách. Text rekapitulu­je Kunderův příklon k románu i vývoj jeho politickýc­h názorů v 60. letech – tehdejší komunista Kundera věří v socialismu­s s lidskou tváří a Václavu Havlovi ještě v prosinci 1968 vyčetl, že používá argumenty člověka, který nikdy nepřijal komunistic­ké myšlenky. Ze strany Kunderu vyloučili roku 1970 a krátce nato jej propustili z FAMU. Na indexu se ocitl i jeho otec, který nestačil dokončit knihu o Beethoveno­vých sonátách a zemřel roku 1971. Atmosféra strachu byla tak velká, že syn dostal pouze dva soustrastn­é dopisy.

V druhém díle seriálu Le Monde popisuje období, kdy se na Kunderu zaměřila tajná policie a vedla ho ve svých svazcích pod krycími jmény Básník a potom Elitář. Poměry byly tvrdé, takže Josef Škvorecký, který odešel po ruské okupaci a potřeboval k vydání Kunderovýc­h knih v Kanadě autorův souhlas, dostal kladnou odpověď v podobě pohlednice s konspiračn­ím textem: „Trochu se zpožděním – štěstí k narozeniná­m!“čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia