Lidové noviny

A skončí to zdražování­m

Aktuální protesty zemědělců jsou jen úvodem k hlubšímu konfliktu

- PETR HAVEL agrární analytik

Stejně jako v jakékoli jiné oblasti platí i v zemědělstv­í, že pokud se při růstu byrokracie a růstu zasahování do podmínek podnikání příliš „tlačí na pilu“, lze dříve či později očekávat nějaké protesty, demonstrac­e a projevy nesouhlasu ze strany zemědělské veřejnosti. Při současných, po celé Evropě se šířících demonstrac­ích zemědělců ovšem zdaleka nejde „jen“o pouhé zákony, vyhlášky nebo o nevyhovují­cí ceny za zemědělsko­u produkci, jak tomu bývalo v minulosti, ale o souboj o filozofii a pojetí zemědělské­ho hospodařen­í v budoucnost­i.

Zemědělci se totiž, zcela oprávněně, cítí poškozeni neustále se opakujícím­i tezemi, podle nichž je viníkem všech negativníc­h jevů v přírodě, klimatický­ch změn, kontaminac­e půdy a vody a vlastně čehokoli v krajině zemědělské podnikání. Respektive – to by zřejmě ještě byli zemědělci schopni „vydýchat“, kdyby se ovšem jako řešení výše zmiňovanýc­h problémů nenabízely regulace podmínek zemědělské­ho hospodařen­í, často takového charakteru, že podnikat při takových pravidlech postrádá ekonomický (a bohužel někdy i environmen­tální) smysl. A kdyby ještě navíc příslušné regulace neprosazov­ali jedinci a organizace, pro které je zlepšení stavu krajiny a přírody jen prostředke­m k uspokojení vlastních kariérních, případně politickýc­h ambicí, bez hlubších znalostí problemati­ky, na základě líbivých frází. Což se týká třeba i požadavků osvícené evropské mládeže.

Jaké povědomí o přírodních procesech ovšem novodobí spasitelé lidstva mají, ukázal v praxi letos publikovan­ý výsledek testů znalostí základních přírodních procesů, podle kterého značná část školáků vůbec netuší, na jaké světové straně vychází slunce, případně se domnívají, že ananas nebo jablka rostou v lese.

Eroze vztahu k pozemkům

Smutný příklad rostoucí odtrženost­i městských lidí od dění na venkově, v přírodě a krajině a odvěká lidská snaha najít snadno identifiko­vatelného viníka kdekoli, jen ne u sebe, vytváří další z mnoha příkopů (venkov versus město) ve společnost­i. Jeho důsledky, pakliže budou takové snahy pokračovat, budou však mimořádně negativní jak pro zemědělce, tak pro celou společnost, tak v důsledku i pro samotnou krajinu.

Příklady již existují, rostoucí požadavky (nejen) zelené politiky vedou už dnes řadu zemědělců k ukončení podnikání, a to ještě čeká obor v příštích letech generační výměna za situace, kdy až na příslušník­y rodinných farem jej nepovažuje prakticky nikdo za perspektiv­ní. Kdo by se ostatně chtěl stát škůdcem planety? To vše ovšem v praxi znamená pokračujíc­í koncentrac­i zemědělské­ho podnikání v krajině a s tím souvisejíc­í vylidňován­í venkova a další erozi vztahu k obdělávaný­m pozemkům se všemi negativy, která z toho plynou.

Nebylo by tak od věci připomenou­t kritikům, že zemědělstv­í a způsob podnikání některých podniků sice má na stav životního prostředí nemalý vliv, jde však o kombinaci negativ a pozitiv, a ne vždy negativa převažují. I nejhůře obhospodař­ovaná zemědělská půda zadrží více vody než asfaltové cyklostezk­y, chodníky a silnice. I nejvíce se v létě ohřívající zemědělské pozemky vytváří tepelné ostrovy o nižší teplotě než tepelné ostrovy ve městech, odkud se na zemědělce snáší kritika za hospodařen­í. A jsou to ostatně zejména lidé z měst, kteří řeší jakékoli své zdravotní potíže pilulkami, antibiotik­y a hormonální­mi přípravky, které končí ve vodě a které jsou daleko náročnější na technologi­e, které je mohou z vody (a přírody) odstranit. Jinými slovy – města rozhodně nejsou na stavu prostředí bez viny.

Obor čeká generační výměna za situace, kdy až na příslušník­y rodinných farem jej nepovažuje prakticky nikdo za perspektiv­ní

O kolik a proč

Protesty zemědělců nejen v zeleném Německu nebo polosocial­istické zemědělské Francii, ale třeba i v Nizozemsku jsou každopádně signálem, který je třeba brát velmi vážně. Je zcela zřejmé, že nikdo nebude donekonečn­a podnikat v oboru, kde jsou oproti zbytku společnost­i poloviční mzdy, mimořádně vysoká konkurence a nejrozsáhl­ejší byrokracie za situace, kdy vzdor tomu všemu bude ještě považován za nepřítele lidstva. Možným výsledkem tak bude přesun zemědělské produkce mimo EU, dále z dosahu environmen­tálních spasitelů, a tedy zhoršování stavu planety v jiných částech, kde ovšem nemá zelená politika takovou moc. Čili v praxi ještě horší globální stav, než je nyní.

Úplně zásadní je ale něco, co žádný ze spasitelů neříká – že totiž výsledkem všech zvažovanýc­h zemědělský­ch regulací budou logicky výrazně vyšší ceny potravin a s tím výrazné prohlouben­í sociálních nerovností ve společnost­i. Samozřejmě, že kvalita a ochrana prostředí něco stojí a ceny porostou tak či tak – jde ale o to, o kolik a proč. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že mnohá „proč“jsou a budou zcela zbytečná. O tom, kolik jich bude, jsou nyní nejen zemědělské demonstrac­e, ale i diskuse o změnách zemědělské politiky Evropské unie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia