Lidové noviny

Jak se padá z nebe

Boeing se ocitl téměř na kolenou. Vlastní vinou

- Marek Hudema

Když chcete někam letět velkým tryskovým dopravním letadlem, je téměř jisté, že bude od Boeingu nebo Airbusu. Tihle dva giganti spolu vedou dlouhodobo­u válku o ovládnutí nebe. Boeing podporují USA a Airbus zase Evropa. Navzájem se pak obviňují, že dotace toho druhého posílají jeho firmu ke dnu. A teď se zdá, že vyhrává Airbus.

Konkurent Airbusu Boeing totiž oznámil, že zastaví od ledna výrobu svých letadel 737 MAX. Prý dočasně. Přitom jeho prodeje a údržba dělaly většinu tržeb firmy. Je to něco, jako kdyby McDonald’s přestal prodávat ikonický hamburger Big Mac nebo Coca-Cola přestala používat ve svých nápojích bublinky, hodnotí to komentář agentury Bloomberg. Pokud se v dohledné době nepodaří obnovit výrobu a oživit důvěru v letouny 737 MAX, trh velkých dopravních letadel s jednou uličkou ovládne typ A320 od Airbusu.

Boeingy 737 MAX nelétají už od jara, neprodávaj­í se, jen se hromadí na odstavných plochách. A s tím také rostou ztráty firmy – každý měsíc asi o dvě miliardy dolarů – a ta je už dále nemůže nést. Čeká se totiž na úpravy letadel a jejich schválení příslušným­i úřady. V původních strojích byl problemati­cký software, který vedl ke dvou leteckým nehodám, při nichž zemřely více než tři stovky lidí. A tak stroje zatím nesmí do vzduchu.

Podobná věc není v dějinách leteckého průmyslu úplně neobvyklá. Jenže u Boeingu posléze vyšlo najevo, že ve firmě o problémech se softwarem věděli už před nehodami, jen je prostě nechtěli řešit. Takže Boeing navíc vyšetřuje americké ministerst­vo spravedlno­sti a žalují jej pozůstalí po obětech nehod. A jak se to mohlo stát? Podle listu The Wall Street Journal vládlo v Boeingu soustředěn­í na krátkodobý zisk a rychlé snižování nákladů. Což se nakonec společnost­i vymstilo. Paradoxně tak nedostaly Boeing na kolena evropské dotace jeho konkurentu Airbusu, na které si firma tak stěžovala, ale jeho vlastní management.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia