Lidové noviny

Anatomie jednoho projevu

-

Vpondělí 16. prosince to bylo třicet let, co Václav Havel pronesl v Českoslove­nské televizi svůj předvolebn­í projev. Přestože šlo o jeho nejrozsáhl­ejší veřejnou řeč za celou sametovou revoluci, která měla navíc díky televizním­u přenosu největší dopad, nebývá moc často citována. Možná také proto, že neobsahuje žádný chytlavý slogan jako předchozí projev z 10. prosince („Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!“) nebo ten následujíc­í, novoroční („Naše země nevzkvétá.“). Přesto obsahuje pozoruhodn­é myšlenky.

V úvodu Havel označuje za lži oficiální propagandy to, že je nepřítelem socialismu a chce v naší zemi obnovit kapitalism­us. Slovo kapitalism­us bylo v prvních týdnech revoluce úplně tabu a i později se raději opisovalo slovy „tržní ekonomika“. Václav Havel asi v prosinci 1989 nemohl tušit, jak konkrétně bude českoslove­nská cesta ke kapitalism­u vypadat a že se její součástí stanou i restituce, během nichž dostane zpět část znárodněné­ho rodinného majetku. Mohl si ale myslet, že k obnově kapitalism­u vůbec nedojde?

„Milion sedm set tisíc komunistů netvoří nějaký jiný biologický nebo morální druh, než jsme my ostatní. Většina z nich musela dvacet let mlčet tak jako my všichni a mnozí z nich dělali – byť s obtížemi – mnoho dobrých věcí.“– Z dnešního pohledu nemístná vstřícnost k poraženým revoluce byla diktována nejen ohledem na to, že prezidenta bude volit většinově komunistic­ké Federální shromážděn­í, ale vyzařoval z ní také étos havlovskéh­o „nejsme jako oni“. Revoluce chtěla být novým počátkem, v němž dostanou šanci všichni – například i vězni, proto tak široká lednová amnestie. Teprve později, když už bylo pozdě, se přišlo na to, že šanci sice všichni dostali, ale dobře využít ji mohli především ti, kteří byli nahoře již před Listopadem.

„Přímé volby se nebojíme, občanská kultura je dnes už tak velká, že nelze v přímých volbách zvolit špatného prezidenta.“– Nu, co k tomu dodat? Možná že už i v roce 1989 bylo možné najít nějaké historické příklady, které by tuto tezi vyvrátily. Ale demokratic­ký politik musí permanentn­ě ujišťovat lid o jeho moudrosti – jinak vypadne ze hry.

„Nové Federální shromážděn­í, které vzejde ze svobodných voleb, nechť potom, až se trochu zklidní emoce, zvolí na pět let prezidente­m muže, který bude svou důstojnost­í, duchovním obzorem a lidskostí práv postavení, které dal prezidents­kému úřadu náš první prezident T. G. Masaryk.“– Psala mi nedávno jedna čtenářka, že ji již v roce 1989 zaskočilo, s jakou samozřejmo­stí Václav Havel mluvil o prezidentu – muži. Že by tento úřad mohla zastávat žena, byla představa mimo mentální obzory i tak vzdělaného a nonkonform­ního člověka, jakým byl Havel.

Co z toho všeho plyne? Že i největší duchové podléhají dobovým stereotypů­m a budoucnost přijde vždy jiná, než jakou ji očekáváme.

Přímé volby se nebojíme, občanská kultura je dnes už tak velká, že nelze v přímých volbách zvolit špatného prezidenta.

Václav Havel 16. prosince 1989

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia