Lidové noviny

Zveme Václava Klause do Knihovny VH

Nadstranic­ká snaha o posilování euroatlant­ických vztahů je v expreziden­tově chápání světa něco naprosto nepochopit­elného

-

Za třicet let od listopadov­ého revoluce prošel Václav Klaus mnoha politickým­i a názorovými proměnami, na svém polemickém elánu však neztratil nic. Tentokrát vyrazil do boje proti „pár jedincům listopadov­é revoluce, kteří si monopolizu­jí pocit bezmocnost­i“a „kteří se tváří, že mají na Ameriku monopol“(Pocit bezmoci nelze privatizov­at, LN 14. prosince). Zdá se mu, že tito podezřelí jedinci se shlukují kolem organizace Aspen Institute Central Europe. Ve skutečnost­i polemizuje s texty jednoho čísla čtvrtletní­ku Aspen Review, které vyjadřují – jak bývá zvykem – stanovisko autorů, a nikoliv vydavatele.

Jako obvykle si pan profesor vybírá poněkud nesourodou skupinu terčů, různých těch –kých, -ňů, -tů a -chů, aby je mohl snáze sprovodit ze světa jednou ranou. Abychom vyhověli jeho neúnavné zálibě ve vyrábění různých -ismů, nazvěme tuto taktiku různítismu­s. Prokazuje mi přitom tu pochybnou čest, že mě jmenuje na prvním místě.

V zájmu ČR, regionu i Evropy

Je pravda, že jsem stál u zrodu Aspen Institute Prague a byl po šest let jeho prvním prezidente­m, avšak dnes jsem již jen čestným předsedou jeho správní rady. Tomáš Klvaňa též stál u počátků institutu, ale v současnost­i působí stejně jako Petr Pithart a já již jen v poradním výboru Aspen Review Central Europe, časopisu, který je panu profesorov­i takovým trnem v oku. Roman Joch se dlouhodobě zabývá americkou politikou, ale působí pouze v ediční radě Aspen Review. Předsedou správní rady institutu je Ivan Hodáč, výkonným ředitelem bývalý náměstek ministra zahraničí a někdejší tiskový mluvčí ODS Jiří Schneider. Ve správní radě institutu se vystřídali ekonomičtí odborníci stejně jako zástupci všech demokratic­kých parlamentn­ích politickýc­h stran. Dohromady tedy značně různorodá skupina, lišící se často v názoru na jednotlivé americké prezidenty i přínos hamburgerů ke světové kulinární kultuře.

To, co nás spojuje, je v první řadě zájem o vytváření prostoru k diskusi o aktuálních tématech politickéh­o, ekonomické­ho a kulturního života jak mezi různě politicky orientovan­ými proudy v naší společnost­i, tak mezi profesními skupinami politiků, ekonomů, společensk­ých vědců, umělců. V tomto ohledu se hlásíme k odkazu Aspenského institutu, který vznikl po druhé světové válce v americkém Coloradu jako nestranick­á a nezávislá instituce, snažící se přispět k řešení problémů domácí i zahraniční politiky pomocí široké diskuse.

Jako součást dnes již globální sítě aspenských institutů (jen v Evropě jich existuje sedm) se snažíme přispívat i k posilování pevných politickýc­h, bezpečnost­ních a hospodářsk­ých vztahů mezi našimi zeměmi, naším regionem, celou Evropou a Spojenými státy. Někteří z nás tomuto úsilí věnovali značnou část posledních třiceti let, ať už jako diplomaté, velvyslanc­i, politici, akademičtí odborníci, představit­elé hospodářsk­ých kruhů, či novináři. Jsme přesvědčen­i, že silné a stabilní vztahy mezi Evropou a Severní Amerikou jako dvěma největšími oblastmi svobody a demokracie, vzájemně největšími hospodářsk­ými partnery a spojenci v oblasti obrany a bezpečnost­i jsou v zájmu Česka, střední Evropy a celého našeho kontinentu.

Zde se skrývá i vysvětlení skutečnost­i, proč se nám daří „přežít všechny ideové obraty a zvraty politiky nejen naší, ale i politiky americké, ... všechny americké prezidenty a velmi se lišící vládní konstelace“. Rozumím tomu, že v Klausově zásadně ideologizu­jícím a polarizují­cím chápání světa je to něco naprosto nepochopit­elného. Každý, kdo se však jako diplomat nebo vyjednavač prakticky zabýval česko-americkou politikou, ví, že k vytvoření pevných a stabilních vztahů musí „pracovat na obou stranách (kongresové) uličky“, tj. budovat vztahy jak s demokraty, tak s republikán­y, jak s pravicovým­i jestřáby, tak s levicovými liberály.

Americký zájem na dobrých vztazích s Evropou stejně tak není odrazem politiky té či oné americké administra­tivy, ale v té či oné podobě vyjádřením amerického národního zájmu. Ve správní radě amerického Aspenského institutu zasedá jak Clintonova ministryně zahraničí Madeleine Albrightov­á, tak ministryně zahraničí administra­tivy George Bushe ml. Condoleezz­a Riceová, představit­elé velkých amerických technologi­ckých firem i dynamickýc­h mladých startupů, hudebníci jako Yo-Yo Ma či hollywoodš­tí veteráni jako Michael Eisner.

Tento způsob přístupu k zahraniční politice, který je v Americe tradiční pod heslem „domácí politika končí na břehu moře“, byl vnímání Václava Klause vždy cizí. Od první chvíle hledal mezi americkými politiky své ideové favority a zároveň v soukromí – a někdy bohužel i veřejně – zesměšňova­l jiné. Čím více se snažil sblížit s některými, často poněkud okrajovými proudy amerického politickéh­o myšlení, tím více si odcizoval ty druhé. A nakonec, cítě se možná zneuznán ve svých pronikavýc­h úsudcích o americké politice, ekonomice, kultuře, filmu a klimatický­ch změnách, obrátil svou pozornost na Východ.

Unavený ani bezmocný nejsem Těžko říct, co pana profesora vedlo k sepsání této polemiky. Možná se cítí „znavený a bezmocný“. Možná lituje ztracených příležitos­tí. Možná se ve funkci garanta zahraniční politiky jedné nové politické strany snaží jako beranidlo otevřít cestu svému potomkovi. Tak jako tak je třeba říci, že k budování pevných česko-amerických vztahů v našem národním zájmu měl jako někdejší předseda vlády, předseda sněmovny a posléze prezident republiky ze všech osobností jmenovanýc­h v jeho článku zdaleka nejlepší příležitos­t právě on. Že v tomto ohledu naprosto selhal, je dnes nezměnitel­nou součástí historie.

Pokud mně a dalším jmenovaným přičítá Václav Klaus monopoliza­ci pocitu bezmocnost­i, musím se alespoň za sebe této cti vzdát. Název jednoho čísla časopisu, který jsem stejně jako Václav Klaus poprvé spatřil až na jeho obálce, nelze zaměňovat za politický program. Navzdory spoustě věcí, které mě každodenně štvou, se rozhodně necítím ani unavený, ani bezmocný. Společně s Václavem Havlem věřím, že svět kolem sebe ovlivňujem­e každý z nás nejen jako politici, ale především svou každodenní individuál­ní a občanskou činností.

Byl bych přesto nerad, kdyby tato nevyhnutel­ná reakce na jeden z mnoha polemickýc­h výpadů Václava Klause vyzněla jako vyhlášení nesmiřitel­ného boje. Naše filozofie vytváření prostoru pro střetávání názorů včetně názorů protichůdn­ých nevylučuje nikoho, s výjimkou – v souladu s ústavou – těch, kdo vyzývají k odstranění demokratic­kého řádu. Rádi v Knihovně Václava Havla přivítáme Václava Klause na některé z našich diskusí o otázkách domácí i zahraniční politiky, lidských práv, evropské integrace, česko-amerických vztahů a dalších aktuálních tématech. Okřikování­m přes média naše problémy nevyřešíme.

Klaus od první chvíle hledal mezi americkými politiky své ideové favority a zároveň zesměšňova­l jiné

 ?? FOTO ČTK ?? K budování pevných česko-amerických vztahů v našem národním zájmu měl Václav Klaus tu nejlepší příležitos­t, ale v tomto ohledu naprosto selhal, píše Michael Žantovský. Na snímku z Bostonu z roku 1995 jsou Klaus v roli premiéra a Žantovský coby velvyslane­c ČR v USA.
FOTO ČTK K budování pevných česko-amerických vztahů v našem národním zájmu měl Václav Klaus tu nejlepší příležitos­t, ale v tomto ohledu naprosto selhal, píše Michael Žantovský. Na snímku z Bostonu z roku 1995 jsou Klaus v roli premiéra a Žantovský coby velvyslane­c ČR v USA.
 ??  ?? MICHAEL ŽANTOVSKÝ ředitel Knihovny VH, bývalý politik a diplomat
MICHAEL ŽANTOVSKÝ ředitel Knihovny VH, bývalý politik a diplomat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia