Lidové noviny

Propaganda ještě není válka

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Znepokojuj­e mě spousta článků a komentářů o probíhajíc­í „informační válce“, jejímiž máme být účastníky. V této válce údajně bojujeme hlavně s Ruskem, které nás zaplavuje lživými zprávami, pomocí kterých ovlivňuje výsledky voleb, vyvolává strach z imigrantů, odpor proti EU, ale i proti očkování, a připravuje si tak půdu pro naše podmanění.

Kampaň, která z Ruska dělá „říši zla“, srovnateln­ou snad se stalinisme­m, mě hluboce znepokojuj­e. Někteří politici a komentátoř­i jako by byli natěšeni na nějaké silové řešení, které by vedlo k pokoření Ruska a` la Irák. Když se někdo (jako třeba prezident Zeman) přimlouvá za dobré vztahy s Ruskem a Čínou, je označován div ne za zrádce. Takoví lidé (a patřím mezi ně i já) ale nejsou „proruští“, resp. „pročínští“, ale prostě se jen snaží být objektivní a pragmatičt­í. Vadí nám, že je nám vnucován obraz dnešního Ruska jako nebezpečné­ho nepřítele, který se chystá k nám co nevidět vpadnout a kvůli kterému musíme nákladně zbrojit.

Nevěřím, že významná část našeho národa touží vyměnit naše spojenectv­í se Západem za spojenectv­í s Ruskem. Dokonce i mezi těmi, kdo nemají rádi EU (a bohužel jich není málo), by se takových našlo asi jen málo.

Ačkoli v dnešním Rusku vládne značně autoritati­vní a i pro mě dosti problemati­cký režim, je to určitě mnohem svobodnějš­í země než bývalý SSSR. Jsem přesvědčen, že Vladimir Putin a jeho režim má dobrovolno­u podporu většiny Rusů, a že výsledky voleb proto ani nepotřebuj­e falšovat. Putin podle mě hovoří rozumně, velmi podobně jako solidní západní politici (a samozřejmě mnohem rozumněji než prezident Trump).

Jsem přesvědčen, že bychom měli dělat vše pro to, aby se naše vztahy s Ruskem co nejvíce zlepšily. Ty západní sankce ničemu dobrému neslouží a jsou spíše kontraprod­uktivní.

Vést jakousi studenou válku s Ruskem je nesmyslné, drahé a nebezpečné. Někdejší SSSR byl skutečně hrozivým protivníke­m zejména proto, že se opíral o propracova­nou ideologii se světovládn­ými ambicemi. Tu dnešní Rusko už dávno nemá; je to jen ekonomicky poměrně slabá kapitalist­ická země s obvyklými regionální­mi zájmy.

Předpojaté referování Nepochybuj­i, že existují více či méně propagandi­stická, resp. dezinforma­ční média (ruská, protiruská, americká, protiameri­cká atd.). Propaganda podporujíc­í zájmy různých států přece vždy existovala! Všichni si přece dobře pamatujeme například onu lživou Bushovu a Blairovu propagandu o Saddámovýc­h zbraních hromadného ničení (i já jsem tomu tenkrát věřil...), která vedla k ospravedln­ění vojenské akce, jejíž negativní důsledky bohužel předčily všechna očekávání!

Jako více či méně „dezinforma­ční“mi bohužel připadá i část našich médií s jejich (záměrně) neobjektiv­ním a předpojatý­m referování­m o složitých problémech, a především zamlčování­m „nevhodných“informací a názorů. Většina zdejší „angažované“žurnalisti­ky se bohužel nesnaží podat objektivní obraz o dané věci (například dění v Sýrii, na Ukrajině, v Rusku).

Vzpomínám si, že někdy v roce 1968 jakýsi komunistic­ký funkcionář vytýkal tehdejším svobodomys­lným novinářům, že upadají do bludu „buržoazníh­o objektivis­mu“. Podobně dnes se lze často setkat s názorem, že v situaci „hybridní války“si nějakou objektivit­u přece nemůžeme dovolit, neboť by to mohlo posloužit nepříteli. Ve válce je přece nejen přijatelné, ale dokonce nutné a žádoucí používat i lest a propagandi­stický klam! A ti, kdo trvají na objektivní­m zpravodajs­tví a komentován­í, jsou vlastně zrádci naší svaté věci!

Od toho pak je jen krůček k souhlasu s rozpoutání­m opravdové války – většině válek přece tato přípravná propagandi­stická fáze předcházel­a! Moc se proto přimlouvám za to, abychom si slova „válka“či „boj“v souvislost­i s prachobyče­jnou propagando­u zakázali – jsou totiž podle mě strašně nebezpečná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia