Lidové noviny

Rekordní zdražení tabáku má zelenou

Zhruba 12 korun navíc za krabičku zaplatí v příštím roce kuřáci cigaret Vyšší ceny čekají i milovníky tvrdého alkoholu

- MIROSLAV PETR

PRAHA Kuřáky čeká v příštím roce největší zdražení cigaret v novodobé historii Česka. Nejnovější zvýšení spotřební daně z tabáku o deset procent, jež je součástí takzvaného daňového balíčku, který včera schválila Poslanecká sněmovna, převýší dosud největší cenový skok na úrovni sedm až osm korun za krabičku v roce 2007. V příštím roce, s ohledem na lhůtu na doprodej zásob nejpozději od června, tak průměrná cena cigaret poprvé dosáhne, nebo spíše převýší částku 100 korun.

Alespoň tak to tvrdí tabákové firmy, podle jejichž kalkulací krabička s 20 kusy cigaret podraží oproti letošku o deset až 13 korun. Záleží na cenové kategorii – čím dražší značka kuřiva, tím bude zdražení větší.

Podobným způsobem si u nás připlatí i konzumenti lihovin. Lahev vlivem zvýšení spotřební daně z lihu podraží v závislosti na obsahu alkoholu o 10 až 20 korun. Piva ani vína se zvýšení netýká. Vyšší sazba má zvýšit státu daňový příjem ročně o 900 milionů korun. Pro představu – loni inkaso daně z lihu tvořilo historicky rekordních osm miliard korun.

V případě cigaret ministerst­vo financí, které daňovou úpravu sepsalo, odhaduje vliv zvýšení spotřební daně na průměrnou cenu krabičky na úrovni 12 až 13 korun. Průměr ovlivní to, jak moc vzroste odbyt nejlevnějš­ích cigaret, které podraží „jen“o zhruba šest korun. „Pak také záleží na cenové politice jednotlivý­ch producentů. Mimo jiné bude záležet na tom, v jakém objemu bude zvýšená daň přenesena na konečné spotřebite­le, respektive zda její část ponesou sami výrobci ve formě snížení svých marží,“uvedl pro LN Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerst­va.

Samy tabákové firmy cenovou politiku oficiálně nekomentuj­í. Odkazují ale například na studii Centra behaviorál­ních experiment­ů (CEBEX), která kalkuluje s údajem, že navržený růst daně zvýší vážený cenový průměr jedné krabičky cigaret z letošních necelých 90 korun (přesně 89,72 koruny) na 101,9 koruny.

Miliardy do rozpočtu Ministerst­vo předpoklád­á, že díky tomu o několik jednotek miliard korun vzroste inkaso daně z tabákových výrobků v příštím roce a naplno se vyšší sazba projeví v roce dalším – o více než devět miliard. Loni stát vybral na tabákové dani celkem 58,8 miliardy korun. Nejvíc v historii.

Pokud novela vyjde před Novým rokem i ve Sbírce zákonů, bude dražší kuřivo v trafikách nejpozději od června – po uplynutí lhůty na nákup nových kolků a doprodej zásob těch letošních. „Ač jsme v průběhu připomínko­vého řízení upozorňova­li na možné nezamýšlen­é negativní dopady, jako je zejména rozvoj černého trhu, byl daňový balíček schválen a jeho změny již nejsou možné,“reaguje Tomáš Korkoš z představen­stva lídra trhu společnost­i Philip Morris ČR.

Ministerst­vo zdůvodňuje razantní zvýšení daně potřebou ochrany zdraví a snižování počtu kuřáků. Výrazné zdražení neřesti má podporu i některých odborníků, kteří se léčením závislostí zabývají. „Vysoká cena cigaret daná daní je nejúčinněj­ší jednotlivé preventabi­lní opatření nejen proti kouření, ale proti nepřenosný­m nemocem vůbec. Navíc se za méně prodaných cigaret s vyšší daní vybere víc peněz do státního rozpočtu. Profitují tedy všichni. Stát, zdravotní pojišťovny i občané. Kromě tabákového průmyslu,“ říká Eva Králíková, předsedkyn­ě Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku.

Ve skutečnost­i jde ale o snahu o navýšení daňových příjmů státu. Ministryně Alena Schillerov­á už od počátku odmítala, aby peníze vybrané navíc ze zdražení byly adresně určeny pro různé preventivn­í, odvykací nebo léčebné programy pro závislé kuřáky. Nebo alkoholiky či gamblery – celá novela výrazně zvyšuje i daň z lihovin a z hazardu.

Otázkou je, co udělá vysoká cena s legální spotřebou. Ta zřejmě klesne, ale ekonomové se už liší v názoru, jak moc. Existují obavy, že se kuřáci přesunou k nejlevnějš­ímu tabáku a vzroste zájem o pašované a padělané cigarety. Pak by kromě tabákových firem prodělal i stát.

Za levnějším na Slovensko

I kdyby se kuřáci nestali ve velkém zákazníky pašeráků nebo padělatelů, uberou každopádně z daňového inkasa českého státu nemalou část očekávané větší legální nákupy Čechů v sousedním Slovensku a Polsku. Tamní cigarety jsou už dnes o něco levnější než u nás, ale v příštím roce se rozdíl výrazně zvětší. Češi tak začnou ve velkém měřítku nakupovat levné cigarety za východními hranicemi, podobně jako to už ve velkém dávno dělají Němci a Rakušané u nás v rámci nákupní turistiky v západním pohraničí.

Podle hlavního ekonoma společnost­i BH Securities Štěpána Křečka domácí spotřeba zřejmě zásadně neklesne. Přesto, že podle něj lze očekávat zvýšení ceny krabičky cigaret v průměru o osm až deset korun. A v tom je i jistá část, o kterou si tabákové firmy zřejmě zvýší svou marži. „Zvyšování spotřebníc­h daní na cigarety je nemilá zpráva pro tabákové společnost­i. Jejich výrobky se zdraží, což by podle ekonomický­ch pouček mělo vést k omezení spotřeby. Tabákové výrobky však vyvolávají závislost, kterou není jednoduché překonat. Ve skutečnost­i proto zdražení cigaret nemusí vést k výraznému omezení spotřeby,“soudí Křeček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia