Lidové noviny

Skoro třetinu cigaret koupí cizinci

- MIROSLAV PETR

PRAHA Za rok téměř sto krabiček cigaret, v případě alkoholick­ých nápojů pak 9,9 litru čistého lihu na hlavu. Nedávno zveřejněné údaje Českého statistick­ého úřadu o domácí spotřebě ukazují, že Češi patří v mezinárodn­ím srovnání k premiantům ve spotřebě kuřiva a alkoholu. Naše domácí konzumace je sice nezanedbat­elná, nedosahuje však takových výšin, jak uvádí statistika a žebříčky mezinárodn­ích institucí.

Vzhledem k nižší ceně tabáku a alkoholick­ých nápojů oproti většině zemí Evropy u nás bují nákupní turistika, zejména v pohraničí s Německem a Rakouskem. Ta má podle nejnovější studie poradenské společnost­i KPMG i odhadu tabákových firem na svědomí 20 až 30 procent všech prodejů cigaret v Česku. V případě alkoholu připadá na cizince odhadem necelá pětina zdejšího prodeje.

Cena rozhoduje

Statistiky nerozlišuj­í, kdo zboží koupil, ukazují na základě v Česku odvedené spotřební daně „jen“celkový objem prodejů. KPMG v analýze evropského tabákového trhu Project Stella Report uvádí v případě Česka celkový legální prodej v roce 2018 na úrovni 20,01 miliardy kusů cigaret (přes jednu miliardu krabiček).

Na základě země původu (nalepených kolků) vyhodnocov­aných krabiček v jednotlivý­ch zemích pak vyčísluje, že z Česka bylo loni odvezeno 5,6 miliardy kusů (280 milionů krabiček), a to zejména do Německa a Rakouska.

Pohraniční trafiky, benzinky či prodejny alkoholu jsou plné německých a rakouských turistů, kteří přijíždějí jen na otočku. Důvodem je výrazný rozdíl cen – v případě jedné krabičky cigaret 90 korun oproti 144 korunám v přepočtu v Německu a 122 korunám v Rakousku. Samy tabákové firmy na základě vlastních údajů uvádějí, že nákupy cizinců v pohraničí se podílejí na celkovém českém odbytu cigaret až 30 procenty.

„Objem cigaret v rámci nákupní turistiky je ovlivněn mnoha faktory a výkyvy během roku. Ale zcela zásadní vliv na nákupní chování turistů má cena,“připomíná mluvčí dvojky tuzemského tabákového trhu, společnost­i British American Tobacco, Tomáš Tesař.

Česko chystá v příštím roce skokové zdražení až o 12 korun za krabičku, což povede k poklesu nákupů v pohraničí. Oficiální prodeje se tím sníží, ale skutečná domácí spotřeba klesnout tolik nemusí – dá se očekávat, že Češi začnou víc nakupovat cigarety na Slovensku a v Polsku, kde krabička v příštím roce vyjde výrazně levněji.

Češi v alkoholism­u nevedou Podobný vliv nákupu turistů se týká také alkoholu. Letos vydaná studie Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) uvádí za rok 2018 údaj 7,4 litru čistého lihu na obyvatele staršího 15 let. Čísla vycházejí z dotazníkov­ého šetření na vzorku 1800 Čechů.

Proti tomu stojí údaj ze zaplacené spotřební daně za loňský rok spočítaný statistick­ým úřadem: 9,9 litru čistého lihu na hlavu včetně kojenců. Ten prezentuje organizace 36 ekonomicky rozvinutýc­h států světa (OECD) ve svém žebříčku jako 11,6 litru – přepočteno na osoby starší 15 let. A to je mezi členskými státy čtvrtá nejvyšší spotřeba.

Spoluautor studie SZÚ Ladislav Csémy, odborník na výzkum závislostí při Národním ústavu duševního zdraví, přičítá rozdíl mezi oběma čísly právě na vrub konzumace a vývozu alkoholu cizinci. Přesný rozdíl ale nelze vyčíslit. „Musíme brát v úvahu, že náš výzkum vychází z dotazníkov­ého šetření a lidé mají tendenci se při dotazování dělat trochu lepšími. Takže skutečná spotřeba čistého alkoholu na obyvatele bude zřejmě někde mezi naším údajem a údajem statistick­ého úřadu,“doplňuje Csémy.

„Často se tu i v mezinárodn­ím srovnání zaměňuje údaj o prodeji s údajem o spotřebě. Přitom je zřejmé, že obě kategorie se výrazně liší. Země s výrazným podílem turistů jsou pak v mezinárodn­ím srovnání bity,“komentuje statistiky ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Podrobná analýza OECD, nazvaná Health at a Glance 2019 (Zdraví v kostce), ukazuje i jeden paradox. Česko a také Francie patří do první čtveřice zemí s nejvyšším prodejem (uváděno jako spotřeba) alkoholu na osobu. Ale v podílu lidí závislých na alkoholu v rámci celé populace jsou pod průměrem žebříčku 36 ekonomicky rozvinutýc­h zemí světa. V případě tabáku je Česko s uváděnými 18,4 procenta kuřáků v populaci těsně nad průměrem sledovanýc­h zemí.

Česku patří přední světové příčky v prodeji kuřiva a alkoholu. Zhruba 20 až 30 procent odbytu má ale na svědomí nákupní turistika.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Česko je rájem přeshranič­ních kuřáků. Zatím.
FOTO PROFIMEDIA Česko je rájem přeshranič­ních kuřáků. Zatím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia