Lidové noviny

Tři sta tisíc všechny rodiny nezískají

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Celková výše rodičovské­ho příspěvku se od 1. ledna zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc korun či z 330 tisíc na 450 tisíc u vícerčat, a to pouze pro ty rodiny s dětmi do čtyř let věku, které budou k 1. lednu 2020 pobírat tuto dávku a doposud nestačily vybrat původní limit. Poslanci včera definitivn­ě zamítli senátorský návrh, aby se vyšší příspěvek týkal všech rodin s dětmi této věkové kategorie.

Dále se zvýšení bude týkat těch, kdo začnou s čerpáním příspěvku po 1. lednu 2020. Nárok zaniká v momentě, kdy jsou dítěti čtyři roky nebo kdy je celkový 300 tisícový limit vyčerpán. Rodiče tedy mohou i nadále sami podle svých finančních potřeb rozhodnout, do jak dlouhého období si celkovou částku rozdělí.

Automatick­é navýšení

O čerpání zvýšeného limitu není podle informací portálu MPSV třeba žádat, navýšení proběhne automatick­y. Řešit bude na úřadech práce třeba jen situaci, kdy bude chtít rodina výši svého měsíčního příspěvku upravit. Výši měsíční dávky je totiž možné jednou za tři měsíce měnit. Platí však, že maximální měsíční částka se odvíjí od předchozíh­o příjmu žadatele. U rodičů, kteří nedoloží příjem, je omezena hranicí deset tisíc korun u jednoho dítěte, resp. 15 tisíc u vícerčat.

Pokud si rodič nezažádá o změnu měsíčního příspěvku, bude mu i poté, co novela zákona vstoupí v platnost, v lednu vyplácen stejný příspěvek, na jaký měl nárok v prosinci.

Spolu s celkovou výší rodičovské­ho příspěvku se zvýšil také měsíční limit pro umístění dětí do dvou let v předškolní­m zařízení. Rodina, aniž by přišla o rodičovský příspěvek, může své dítě mladší dvou let dávat do jeslí či dětské skupiny na 92 hodin měsíčně. U dítěte nad dva roky se docházka do takového zařízení nesleduje.

Senátní návrh, který včera poslanci definitivn­ě zamítli, prosazoval výplatu vyšší dávky pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let bez rozdílu. Pro vládní návrh novely zákona o státní sociální podpoře, která obsahuje zúženou verzi vyššího rodičovské­ho příspěvku, nakonec hlasovalo 186 z celkem 187 přítomných poslanců.

Včerejšímu hlasování předcházel­a dlouhá diskuse s řadou vystoupení především z řad opozičních poslanců i senátorů, kteří podporoval­i senátní návrh. Nejčastějš­í klíčová slova, která přitom zaznívala, byla diskrimina­ce a nespravedl­nost. „Senát se rozhodl napravit nespravedl­nost a dal šanci 70 tisícům domácností, které z toho byly vyňaty,“řekl Marek Hilšer, senátor z klubu STAN. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný zdůraznil, že mezi postiženým­i 70 až 80 tisíci rodinami, které na zvýšení nedosáhnou, jsou velice často rodiny s nižším sociálním statusem, respektive matky samoživite­lky, pro které bylo výhodné rychlé čerpání, protože potřeboval­y jít co nejdříve zpátky do práce.

Na zvýšený rodičovský příspěvek dosáhne jen asi 80 procent rodin s dětmi do čtyř let. Mimo zůstanou ty, které si doposud platný limit 220 tisíc korun už vybraly nebo si jej stihnou vybrat do začátku příštího roku.

„Zákon je protiústav­ní“

Možná se schyluje ke schválení zákona, který je protiústav­ní, protože je diskrimina­ční, prohlásil před hlasováním místopředs­eda poslanecké­ho klubu ODS Jan Bauer. Lze podle něj očekávat, že se řada rodičů obrátí na Ústavní soud a že jejich šance na úspěch nebudou malé.

Předseda poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura ostře napadl ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) za změnu jejího postoje. Maláčová totiž ještě na sklonku minulého týdne vyzývala, aby poslanci ČSSD podpořili senátní návrh. Včera před jednáním Poslanecké sněmovny však přišla s prohlášení­m, že z důvodů chybějícíc­h finančních prostředků ve státním rozpočtu není rozšířená varianta možná.

Do sněmovny včera dorazily také některé matky. Premiér Andrej Babiš (ANO), který se z části jednání omluvil, jedné z nich slíbil chybějící částku doplatit. To přimělo některé z opozičních poslanců k úvaze, zda premiér myslel jednu matku, či všechny.

 ?? FOTO ČTK ?? Souboj ministryň. Jana Maláčová (vlevo) původně chtěla vyšší příspěvek pro všechny, podle Aleny Schillerov­é na to v rozpočtu nejsou peníze.
FOTO ČTK Souboj ministryň. Jana Maláčová (vlevo) původně chtěla vyšší příspěvek pro všechny, podle Aleny Schillerov­é na to v rozpočtu nejsou peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia