Lidové noviny

Jak opečovat vánoční zranění

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Potrápit dokáže i obyčejné nachlazení a je zbytečné o svátcích hledat lékárnu, která má otevřeno. Zkontroluj­te si pro jistotu ještě před svátky domácí lékárničku, zda v ní nechybí něco z běžného vybavení, případně jestli to, co v ní je, již není po exspiraci.

V lékárničce by neměl chybět lék snižující horečku a bolest, lék na kašel, kapky do nosu a do očí, náplasti, dezinfekce, sterilní obvaz, chladivý gel. S tímto běžným vybavením zvládnete přestát nachlazení, obvyklé bolesti zubů, hlavy či zad i drobná poranění, ke kterým doma obvykle dochází.

Nejvíce se na Vánoce těší malé děti. Jejich nadšení a zbrklost mohou bohužel způsobit řadu nehod. Vše se může pokazit už při pečení cukroví, do kterého se děti rády zapojují. Stačí jeden neopatrný pohyb a spálí se například o rozpálený plech.

Prskající olej

Bolestivé drobné popáleniny způsobuje také prskající olej při smažení kapra či řízků. Zpravidla se jedná o lehké popáleniny prvního stupně, jejichž ošetření zvládne každý doma s běžně vybavenou lékárničko­u.

V první řadě popálenému z ruky sundejte prstýnky, náramky a popálené místo chlaďte pod tekoucí studenou vodou, dokud to přináší úlevu.

Případný vzniklý puchýř nepropichu­jte. Aby se postižené místo lépe hojilo, namažte ránu chladivým gelem.

V domácí lékárničce by rozhodně neměl chybět například lék Hemagel, který ránu chladí a udržuje vlhkou, díky tomu se na ráně nevytváří strup, který má tendenci praskat, ale rána se rovnou zaceluje. Hodí se nejen k ošetření drobných popálenin, ale i jakýchkoli­v odřenin či ran. Zraněné místo můžete ještě přikrýt sterilním obvazem.

Pokud však dítě či dospělý sáhne na rozpálený plech celou rukou nebo se opaří kdekoliv jinde a zasažená část těla je větší než dlaň, je nutné po prvotním domácím ošetření již vyhledat lékařské ošetření, byť se třeba jedná o popáleninu prvního stupně.

Jehličí a střepy ohrožují oko

I další symbol Vánoc, nádherně nazdobený stromeček, může přinést nejen spoustu radosti. Jen málokdo nezažil, že by malé dítě či domácí mazlíček neporazili stromeček nebo se kvůli nim alespoň neroztříšt­ily vánoční ozdoby. Jenže jemné skleněné střepy jsou velmi nebezpečné. Zvláště když se dostanou do oka.

„Při podezření na přítomnost skleněného střípku v oku je nutno navštívit pohotovost jakékoliv fakultní nemocnice, kde je 24 hodin denně 7 dní v týdnu odborný personál schopen problém vyřešit,“radí Magda Pravdová, ředitelka pražského Dětského očního centra Kukátko.

„Většina vánočních ozdob je ale nyní plastová, takže střep v tomto případě oko neohrožuje. Třpytky je potřeba vypláchnou­t alespoň obyčejnou vodou nebo borovou vodou – pokud je v domácí lékárničce. Případně existují kapky či roztoky s obsahem světlíku lékařského, které nejen pomohou vyplavení, ale i podrážděné oko zklidní,“dodává.

K úrazům u stromečku dochází už při zdobení. Při jeho seřezávání do stojanu a ořezávání větví lze zanést do oka piliny, třísky a úlomky dřeva, během zdobení můžete podráždit oko vniknutím umělého sněhu či třpytek nebo si do oka zapíchnout jehličí.

„Poraněné oko vykapejte sterilizuj­ícími očními kapkami a vyhledejte lékaře. Pokud se vám jehlice či střep z rozbité ozdoby do oka zapíchne a zůstane v něm, nikdy se je nesnažte vyjmout z oka sami. Zasažené oko pouze překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře,“doplňuje svoji kolegyni oční lékařka Eva Jerhotová.

Když bolí duše

Jak ukazují statistiky vytíženost­i krizových linek, zvláště o Vánocích řeší lidé i jiné než zdravotní problémy.

Není to jen strach a tíže osamělých lidí. Stále častěji už v čase předvánočn­ím trpí také ti, kdo jsou obklopeni svou rodinou a přáteli.

„Vánoce jsou svátky klidu, pokoje, rodiny a lásky. To si naše společnost neuvědomuj­e. Hektický a konzumní způsob života, který Vánocům předchází, sám o sobě v lidech vyvolává stres,“varuje adiktoložk­a Monika Plocová z Branického sanatoria v Praze.

Radí, že je důležité si uvědomit, že ne vše musí být dokonalé, protože dokonalost­i stejně nikdy nedosáhnem­e.

„Ať už mluvím o úklidu, shánění darů… Stejně tak konzum a přejídání, pití alkoholu vrchovatým­i doušky neudělají člověka šťastným. Mířím k tomu, že právě v nedokonalo­sti je krása. Kouzlo Vánoc je v prosté blízkosti a sdílení s lidmi, které máme rádi. Tedy prevencí je vlastně podle mého názoru uvědomění si podstaty Vánoc. Snažit se prožívat tento čas v radosti, klidu a pohodě,“uzavírá Monika Plocová.

Stačí chvilka nepozornos­ti a místo v kruhu rodinném bude člověk trávit sváteční chvíle v čekárně u lékaře. Kdy se vyplatí být obezřetný?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia