Lidové noviny

Vrba do stejné řeky jen nakročil

Fotbalový trenér Pavel Vrba skončil svou druhou etapu v Plzni. Poprvé byl úspěšnější, podruhé zase klub vydělal víc peněz.

- TOMÁŠ KUBÁNEK DOMINIK REINIŠ

PRAHA Jen pár hodin poté, co Pavel Vrba v neděli po remíze 1:1 s Teplicemi veřejně oznámil svůj pravděpodo­bný odchod z Plzně, napsal obránce David Limberský na Twitter: „Odchází ten nejlepší, všechna slova jsou zbytečná... Díky za vše, TRENÉRE, navždy v srdci...“Jak výmluvná slova rámující spojení dvou ér 56letého trenéra ve Viktorii i dvojice mužů, kteří tohle zlaté období jako jediní z A-týmu celé zažili.

Do Vrbova příchodu v říjnu 2008 hrávali Západočeši v nejvyšší soutěži většinou o záchranu, případně spadli do druhé ligy. Teprve s přerovským rodákem posilněným slovenským titulem se Žilinou přišla až zázračná změna.

Do přerodu je samozřejmě nutno připočíst i nové vedení majitele Tomáše Paclíka a generálníh­o ředitele Aloise Šádka, kteří Vrbově vizi umožnili v Plzni rozlet. A nejen na pár let, jako tomu bylo třeba v případě Baníku Ostrava.

Faktor Horváth

Osu mužstva Vrba postavil především na hráčích, které už nechtěli ve Spartě. Kolem svérázného a brzy zbožňované­ho kapitána Pavla Horvátha vyrostli v opory rovněž národního týmu Daniel Kolář, David Limberský, František Rajtoral, Václav Pilař, Petr Jiráček či v obou érách platný střelec Marek Bakoš.

V roce 2010 přišel první velký úspěch – zisk domácího poháru a premiérové zkušenosti na mezinárodn­í scéně. V následujíc­ích třech letech se Plzeňští dočkali i dvou titulů. A že se s nimi musí počítat, dokázali i evropským soupeřům, přestože za těmi nejlepšími coby zelenáči zaostávali většinou rozdílem několika tříd.

Ale nebyly to jen památné pohárové postupy, účasti v Lize mistrů či slavná remíza 2:2 s AC Milán, co hokejovou Plzeň naklonilo fotbalu. Na netradičně odvážnou a atraktivní hru, kterou Vrbův tým produkoval, se zkrátka krásně dívalo. A při pohárové bídě Sparty mohl nové kometě držet palce i nezaujatý fanoušek.

Plzeň vyhrávala, její hráči fotbalově rostli a někteří odešli do zahraničí i za více než stomiliono­vé částky (Jiráček, Darida). To Viktorii přinášelo kromě reputace příjmy, které za první Vrbovo období přesáhly miliardu korun. Do finančního plánu Paclík a spol. zahrnuli také přestavbu neútulného stadionu s atletickou dráhou v moderní a pravidelně nabitou arénu.

Rázovitou kabinou, občas podezřelou přízní rozhodčích a aférou s tzv. Křetínskéh­o kabelou se Plzeň postupně stala řadě lidí trnem v oku a také na hřišti to občas vypadalo, že tým už není Vrbovi naplno oddán. I tak ho úspěšné působení v lednu 2014 posunulo do pozice nejcennějš­í – k reprezenta­ci.

Další miliarda pro Plzeň Přeskočíme peripetie, které vyvolal jeho následný odchod do Ruska, a jdeme rovnou ke druhé štaci na západě Čech. Nenechme se mýlit, jeho nástupci v tříapůllet­ém období získali v lize dva tituly, na evropské úrovni však úspěchy a vydělané peníze chyběly.

Pro sezonu 2017/18, už znovu pod Vrbou, tak nebyla nejpodstat­nější jízda Evropskou ligou až do osmifinále, která přinesla 180 milionů, ale zisk titulu a jistá účast v Lize mistrů. Tím se totiž Plzeň odrazila k bonusovému zisku přes tři čtvrtě miliardy korun. K tomu se jistě vyplatil i přestup Patrika Hrošovskéh­o do belgického Genku za 130 milionů.

Vrbovo kouzlo opět funguje, mnuli si v Plzni ruce.

První období

Mezidobí bez Vrby

Druhé období

Jenže letos zase pohaslo. A nebyla to otázka pár týdnů. Ono to vypadalo už dřív, že vyprchává, vztahy mezi vedením, koučem a fanoušky nebyly ideální. Hlavní postavy druhé éry Roman Hubník, Tomáš Hořava či Michael Krmenčík v klíčových momentech tolik nezářily, v těžkých duelech působil tým často povadle. V pozápasový­ch rozhovorec­h Vrba leckdy odpovídal dost podrážděně.

Tentokrát se však dá pokles objektivně vyčíslit. Plzni nevyšel boj o hlavní fáze evropských pohárů, což znamenalo nejnižší prémie od UEFA za Vrbovy éry (17 milionů). A postavení v lize? Se šestnáctib­odovou ztrátou na vedoucí Slavii může na titul zapomenout. Proto se klub s Vrbou po dohodě rozešel. „Na tohle období ve Viktorce budu určitě rád vzpomínat. Nyní však cítím, že nastal správný čas na změnu. Viktorce přeju mnoho úspěchů a samozřejmě ji budu i nadále sledovat a držet palce,“řekl Vrba po dlouhé děkovačce s fanoušky, ještě než nabral směr k novému angažmá v bulharském Ludogorci Razgrad.

Jak si asi povede jeho nejpravděp­odobnější nástupce Adrián Gula, kterého podle informací webu iSport.cz slovenský svaz už uvolnil od reprezenta­čního týmu do 21 let? Nejspíš ho čeká sázka na omlazení, která musí zafungovat lépe než dosud.

 ??  ?? 2008/2009: 8. místo v lize, bez pohárů
2009/2010: 5. místo v lize, zisk domácího poháru
2010/2011: 1. místo v lize, zisk superpohár­u, Evropská liga – 3. předkolo (prize-money za účast v něm se nepodařilo zjistit)
2011/2012: 3. místo v lize, Liga mistrů – 3. místo ve skupině, postup do play off Evropské ligy, prize money: 280 milionů korun
2012/2013: 1. místo v lize, Evropská liga – osmifinále, prize money: 85 milionů korun
Vše začalo ziskem domácího poháru v roce 2010. Opravdu zářit ale začala Plzeň v následujíc­í sezoně vyšperkova­né
premiérový­m titulem. Po něm následoval slavný postup do základní skupiny Ligy mistrů, velké zápasy proti Barceloně, AC Milán či Bayernu Mnichov a další úspěchy. Hlavní postavou týmu v této éře byl kapitán
Pavel Horváth. Ve Spartě odložený svérazný špílmachr dirigoval mužstvo Viktorie na hřišti i v kabině.
Úspěchy: 2× ligový titul (2014/2015, 2015/2016), superpohár (2015), 1× postup do skupiny Evropské ligy (2015/16), 1× účast ve skupině Evropské ligy (2016/17)
Loni se Plzeň na evropské scéně utkala například s Realem Madrid. Zatímco ve Španělsku uhrála sympaticko­u prohru 1:2, doma dostala pětigólový výprask. A to už z Realu odešel Cristiano Ronaldo. Sedm bodů však nakonec znamenalo nejlepší působení v základní skupině Ligy mistrů, postup do play off Evropské ligy i rekordní příjem na prize money. Letos se ovšem účinkování v pohárech Plzni vůbec nepovedlo, což podpořilo Vrbův odchod.
2013/2014: 2. místo v lize, Liga mistrů
– 3. místo ve skupině, Evropská liga – osmifinále, prize-money: 315 milionů korun (-10 milionů, protože z 1. kola play off EL do osmifinále dovedl tým po Vrbově odchodu Dušan Uhrin)
Největší úspěchy: 2× ligový titul, 1× zisk domácího poháru, 1× zisk superpohár­u, 2× účast v základní skupině LM, 2× osmifinále EL
Celkové prize money v evropských pohárech: 680 (670) milionů korun
2017/2018: 1. místo v lize, Evropská liga – osmifinále, prize-money: 180 milionů korun (k ligovému umístění pro 3. předkolo Ligy mistrů dovedl tým Zdeněk Bečka, prize money za účast v něm se nepodařilo zjistit)
2018/2019: 2. místo v lize, Liga mistrů
– 3. místo ve skupině, postup do play off EL, prize money: 778 milionů korun
2019/2020: průběžné 2. místo v lize, Liga mistrů – 2. předkolo, Evropská liga – 3. předkolo, prize money: 17 milionů korun
Největší úspěchy: 1× ligový titul, 1× účast v základní skupině Ligy mistrů, 1× osmifinále Evropské ligy
Celkové prize money v evropských pohárech: 975 milionů korun
2008/2009: 8. místo v lize, bez pohárů 2009/2010: 5. místo v lize, zisk domácího poháru 2010/2011: 1. místo v lize, zisk superpohár­u, Evropská liga – 3. předkolo (prize-money za účast v něm se nepodařilo zjistit) 2011/2012: 3. místo v lize, Liga mistrů – 3. místo ve skupině, postup do play off Evropské ligy, prize money: 280 milionů korun 2012/2013: 1. místo v lize, Evropská liga – osmifinále, prize money: 85 milionů korun Vše začalo ziskem domácího poháru v roce 2010. Opravdu zářit ale začala Plzeň v následujíc­í sezoně vyšperkova­né premiérový­m titulem. Po něm následoval slavný postup do základní skupiny Ligy mistrů, velké zápasy proti Barceloně, AC Milán či Bayernu Mnichov a další úspěchy. Hlavní postavou týmu v této éře byl kapitán Pavel Horváth. Ve Spartě odložený svérazný špílmachr dirigoval mužstvo Viktorie na hřišti i v kabině. Úspěchy: 2× ligový titul (2014/2015, 2015/2016), superpohár (2015), 1× postup do skupiny Evropské ligy (2015/16), 1× účast ve skupině Evropské ligy (2016/17) Loni se Plzeň na evropské scéně utkala například s Realem Madrid. Zatímco ve Španělsku uhrála sympaticko­u prohru 1:2, doma dostala pětigólový výprask. A to už z Realu odešel Cristiano Ronaldo. Sedm bodů však nakonec znamenalo nejlepší působení v základní skupině Ligy mistrů, postup do play off Evropské ligy i rekordní příjem na prize money. Letos se ovšem účinkování v pohárech Plzni vůbec nepovedlo, což podpořilo Vrbův odchod. 2013/2014: 2. místo v lize, Liga mistrů – 3. místo ve skupině, Evropská liga – osmifinále, prize-money: 315 milionů korun (-10 milionů, protože z 1. kola play off EL do osmifinále dovedl tým po Vrbově odchodu Dušan Uhrin) Největší úspěchy: 2× ligový titul, 1× zisk domácího poháru, 1× zisk superpohár­u, 2× účast v základní skupině LM, 2× osmifinále EL Celkové prize money v evropských pohárech: 680 (670) milionů korun 2017/2018: 1. místo v lize, Evropská liga – osmifinále, prize-money: 180 milionů korun (k ligovému umístění pro 3. předkolo Ligy mistrů dovedl tým Zdeněk Bečka, prize money za účast v něm se nepodařilo zjistit) 2018/2019: 2. místo v lize, Liga mistrů – 3. místo ve skupině, postup do play off EL, prize money: 778 milionů korun 2019/2020: průběžné 2. místo v lize, Liga mistrů – 2. předkolo, Evropská liga – 3. předkolo, prize money: 17 milionů korun Největší úspěchy: 1× ligový titul, 1× účast v základní skupině Ligy mistrů, 1× osmifinále Evropské ligy Celkové prize money v evropských pohárech: 975 milionů korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia