Lidové noviny

Nemoc, jež nezná vyvolených

-

Hany Matějovské Kubešové otázka nezní jestli ano, nebo ne. Ale kdo vám, pokud se staráte o nemocného doma, pomáhá.

Jedna pečující osoba, pokud není zrovna obdařena nadpozemsk­ými vlastnostm­i, to prostě nezvládne. Podle lékařky vždy záleží na řadě faktorů: na počtu a schopnoste­ch pečovatelů i na dostupnost­i terénních služeb. Nemocný se totiž časem dostane do bodu, kdy už ho nemohou pečovatelé nechat bez trvalého dozoru ani minutu.

Rozhodujíc­í okamžik pro volbu profesioná­lní péče v instituci uzpůsobené k pomoci postiženým je moment, kdy už nemocný ohrožuje sám sebe. Kompaktní rodina se obvykle snaží i tuto situaci po dobu několika měsíců, někdy i let jakž takž zvládat.

Zhoršující se stav nemocného ovšem vyčerpá síly pečujících v domácnosti takovým způsobem, že umístění nemocného v nějakém pobytovém zařízení se už nevnímá jako selhání rodiny, ale jako pud sebezáchov­y.

Nespoléhat se jen na internet

Dá se vůbec nějak této chorobě předejít? Dá se přelstít genetická dispozice, která u Alzheimero­vy choroby hraje důležitou roli? Lék na ni vynalezen ještě nebyl. Medikací a správnou péčí se dají, jak už bylo řečeno, příznaky zmírnit a konečná fáze oddálit. Přesto ale v roli pasivních čekatelů na toto osudové onemocnění nejsme. Podle lékařů je prevencí demence aktivita mozkových buněk. Současná doba technologi­cká, která přinesla mnoho pokroku, nás v tom pravda trochu brzdí – jindy užitečná elektronik­a nás svádí k tomu, nemuset si nic pamatovat.

Kdo z nás dnes ještě umí hledat spoje vlaků nebo autobusů v klasickém jízdním řádu? Kdy jsme se naposledy učili zpaměti báseň? Zvládnou hlavně mladší ročníky rozeznávat názvy rostlin nebo stromů, aniž by hledali nápovědu v aplikaci na mobilu? Kdo si dnes ještě sečte, odečte, vynásobí, vydělí čísla bez pomoci kalkulačky? Ještě že nás okolnosti nutí alespoň k učení cizích jazyků.

Právě zapamatová­vání si čísel, jmen, souvislost­í, počítání zpaměti, studium jazyků jsou popisovány jako jedny z nejúčinněj­ších metod prevence demence. Podobně příznivě funguje i fyzická aktivita. Průzkumy dokazují, že výskyt demence je u lidí, kteří pravidelně sportují, chodí na procházky či venčí své psy, o dvacet procent nižší.

Sečteno a podtrženo: genetické dispozice k chorobě nepřeperem­e. Dědečkovi nebo babičce, které už nemoc postihla, už nepomůžeme jinak než péčí a pečlivým výběrem kvalitní instituce, když už na péči o ně nestačíme. Pravděpodo­bnost vlastního onemocnění ale snižujeme aktivním přístupem k životu – k zaměstnání, informacím, zábavě.

Ostatně to je recept na spokojené stáří všeobecně.

Autorka je psycholožk­a. Má i zkušenosti s péčí o maminku, již postihla Alzheimero­va nemoc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia