Lidové noviny

Nový odstřel zvěře pobuřuje myslivce

Myslivci by měli lovit zvěř podle toho, jaké škody napáchá, plánuje ministerst­vo zemědělstv­í

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Kůrovec za sebou v Česku zanechává rozsáhlé plochy s pustým nic. Je potřeba je zalesnit, divočáci, jeleni nebo srnci jsou však překážkou. Malé sazenice listnáčů, které mají do tuzemska navrátit smíšený a také silnější les, zvěř ožírá.

Ministerst­vo zemědělstv­í chce proto upravit zákon, aby se střílelo v honitbě zvěře tolik, aby krajině neškodila. „Na základě stavu životního prostředí se budou stanovovat plány lovu a hospodařen­í v honitbě. To znamená, že budeme v pravidelný­ch intervalec­h monitorova­t stav lesního ekosystému a zároveň budeme evidovat škody způsobené zvěří, ať už na polních honitbách, nebo v lese,“přiblížil LN náměstek ministra zemědělstv­í Patrik Mlynář, jenž má na starosti lesní hospodářst­ví.

Zvěř v lesích je dlouhodobě přemnožená. Normovaný stav, tedy maximální povolený, je například u divočáků jedenáct tisíc kusů. Ve skutečnost­i jich po republice pobíhá podle odhadů mezi půl až jedním milionem.

Ministerst­vo zemědělstv­í chce proto mít pohromadě konkrétní informace o jednotlivý­ch honitbách i o tom, jak velké spárkatá zvěř působí škody. „Musí to být základní dokument, podle kterého se stanoví plán lovu,“líčí Mlynář.

Ministerst­vo chce zároveň zavést kontrolu. Nově by měli úředníci dohlížet na to, zda bylo odloveno přesně tolik zvěře, kolik bylo určeno. Pokud v honitbě plán nedodrží, přijde sankce.

Myslivci s novinkou nesouhlasí a záměr označují jako vyvlastňov­ací přílepek k zákonu. „Je to významný zásah nejen do způsobu hospodařen­í se zvěří, ale rovněž do soukromého vlastnictv­í. Povinnost plánovat hospodařen­í se zvěří totiž přenáší z uživatelů honiteb na stát,“reagovala na dotaz LN mluvčí Českomorav­ské myslivecké jednoty Andrea Güttlerová.

Podklady pro novelu chce mít ministerst­vo do konce roku. „Chceme, aby sazenice přežily a mohl vzniknout nový les. Spárkatá zvěř v tom nesmí být významnou překážkou,“zdůrazňuje Mlynář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia