Lidové noviny

Nečasová nemusí danit kabelky

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ctností spravedlno­sti má být, že je slepá. Když je ale místo toho rozpačitá, plyne z ní leda pachuť. Jako v příběhu, který začal o jednom horkém červnovém dni roku 2013 razií na Úřadu vlády a vstoupil do českých dějin pod názvem Nagygate. Nejvyšší správní soud rozhodl, že Jana Nagyová, dnes Nečasová, nemusí platit darovací daň z kabelek, které jako šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) tak štědře fasovala od hostů Strakovy akademie.

Ne proto, že by soud seznal, že s kabelkami z nejdražšíc­h butiků v Pařížské ulici by bylo všechno v pořádku; neseznal ani opak. Daň Nečasová platit nemusí, protože jí finanční úřad poslal výměr na špatnou adresu. Zprávu přinesla Česká televize.

Kabelková větev se od té hlavní, v níž šlo o zneužití vojenského zpravodajs­tví a o trafiky pro exposlance ODS, odloupla později. Pražský finanční úřad vyzval v roce 2015 Nečasovou, aby podala daňové přiznání, na popud poznatků Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci, které při prohlídkác­h narazilo na šaty a oděvní doplňky za cirka 350 tisíc korun. Jelikož Nečasová na výzvy nereagoval­a, doměřil jí daň berňák sám, takzvaně podle pomůcek, na 23 tisíc korun.

Expremiéro­va choť se bránila, že nereagoval­a, protože jí výzvy finanční správa posílala na adresu, kterou nepoužívá. Nejvyšší soud se s argumentac­í Nečasové ztotožnil.

„Doručoval-li finanční úřad výzvu k podání daňového přiznání a platební výměr na adresu, kterou si stěžovatel­ka zvolila jako doručovací u jiného správce daně v roce 2006, postupoval nesprávně,“uvedla předsedkyn­ě soudního senátu Lenka Kaniová. Případ se tím pádem vrací odvolacímu finančnímu ředitelstv­í.

V odnoži politickýc­h trafik jde o to, že část poslanců odmítala v roce 2012 hlasovat pro daňový balíček, s nímž Nečas spojil i vyslovení důvěry své vládě. Šlo o každý hlas, koalice měla těsnou většinu, takže tito zákonodárc­i měli v rukou osud vlády.

Před klíčovým hlasováním složili funkce, později se začala rojit podezření, jaké všimné v podobě míst ve státní správě za to dostanou. Všechny stíhané členy dolní komory ale soud vyjmul z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, protože je chránila poslanecká imunita.

Bez nich se soudy trafikants­kou větví zabývají dále; v celé sáze je zatím jediný pravomocný rozsudek. Týká se nejpalčivě­jší části toho, jak se podle obžaloby a vyšetřovat­elů Nečasová v době, kdy byla ještě Nagyová, na úřadu vlády chovala – zneužití vojenských zpravodajc­ů, které si sama úkolovala. Podle odposlechů od dovozu smaženého sýra až po sledování Nečasovy exmanželky. Za to dostala nynější Nečasova manželka tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Podmínečné tresty soud určil i bývalému vedení armádní tajné služby, Ondřeji Páleníkovi a Milanu Kovandovi.

Nečasová je obžalovaná také pro krácení daně, to jsme zase u drahých kabelek, Cenu dárků policie odhadla na 10 milionů, to je únik na dani ve výši 736 tisíc korun, Nečasová ji posléze uhradila.

Jak tento týden upozornil server Aktuálně, policie navrch obvinila i expremiéra Nečase za to, že kvůli své bývalé šéfce kabinetu křivě vypovídal právě v odnoži s armádními špiony. Tvrdil soudu, že se na zpravodajc­e obrátil sám. O tom, že jde o lež, hovořila už při vyhlašován­í prvoinstan­čního verdiktu soudkyně Pavla Hájková, když Nečasovu ženu uznala vinnou. Řekla, že Nečas jako svědek nemluvil pravdu, aby prospěl své choti.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Manželé Nečasovi tráví poslední roky hodně času po soudech. Jednu z drobnějšíc­h potíží – darovací daň z kabelek – „vyřešila“chyba úřadu.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Manželé Nečasovi tráví poslední roky hodně času po soudech. Jednu z drobnějšíc­h potíží – darovací daň z kabelek – „vyřešila“chyba úřadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia