Lidové noviny

Ozdoby pro zvěř? Jablka či mrkev

- ELIŠKA NOVÁ

Pokud se vydáte s dětmi zkrášlit vánoční stromeček v přírodě, dávejte pozor, jaké ozdoby s sebou přinesete. Zbytky z lidského stolu zvířatům určitě neprospějí, mohou je dokonce i zabít. Kdo si neví rady, měl by se doptat myslivců.

PRAHA Školka v Hranicích na Moravě chodí s dětmi zdobit vánoční stromečky do lesa. Rodiče mají za úkol vyrobit takzvanou mlsku, na které by si pochutnala lesní zvířata. Naštěstí jde o úkol i s pokynem, co zvířata nerada. Na němé tváře myslí čím dál tím víc lidí a jít zdobit strom do lesa nejrůznějš­ími pochutinam­i je i skvělá věc, jak zabavit děti. Jenže ne každý chodí vybaven potřebnými znalostmi.

„Myslivci se setkávají se snahou veřejnosti pomoci zvěři často, ne vždy je ale tato iniciativa přínosná,“říká mluvčí Českomorav­ské myslivecké jednoty (ČMMJ) Andrea Güttlerová.

Zvěř totiž ne všechno snese. Z hezkého záměru se tak může stát něco, co je vskutku nevánoční.

Nebezpečné pro ně může být pečivo i všemožné zbytky z domácnosti. „Je potřeba si uvědomit, že většinu lidské potravy divoká zvěř není schopná strávit, onemocní acidózou a často i uhyne,“líčí Güttlerová. Lesním tvorům je třeba nosit jen to, co vyroste v naší přírodě, a to buď sušené, nebo v čerstvém stavu. Nejvíc si zvěř cení sena, pochutná si ale na jablkách, mrkvi nebo řepě. Může mít i kaštany či žaludy. Ale pozor, nesmí být sušené a lidé by je měli dávat vedle krmelce na zem.

„Pokud chce někdo zvěři skutečně pomáhat, měl by se spojit s místním myslivcem, který rád poradí, které krmivo je vhodné a jestli je přikrmován­í potřebné. V současnost­i už nejsou zimy tuhé jako dřív, aby zvěř bez přikrmován­í nepřežila, nebo dokonce uhynula. Někdy méně je více,“dodává mluvčí myslivců.

Poslední předvánočn­í schůzka vede do lesa

Seznámit děti s přírodou skrze podobnou tradici se snaží i skaut. Nejde sice o hromadně organizova­nou akci celého Junáka, některé oddíly napříč Českem ale podobně tráví poslední výpravu nebo poslední schůzku v roce, před Vánocemi.

„Ozdobí potravou pro zvířata stromek, u kterého si pak zazpívají koledy a nadělí dárky, nebo nechají ovoce, zeleninu či třeba žaludy na zemi na seně. Některé oddíly na takovou nadílku přizvou i rodiče,“popisuje tisková mluvčí Skautu Barbora Trojak. Je vidět, že skauti poradu s myslivcem povětšinou nepotřebuj­í. Vědí, co je pro zvěř dobré.

Součástí skautského programu a především skautské výchovné metody je podle Trojak pobyt v přírodě a vytváření hlubokého vztahu k ní. „Proto se přírodu snažíme co nejlépe poznat, učíme se ji chránit a aktivně prospívat. Nadílka pro lesní zvěř může být dobrou příležitos­tí, jak s kluky a holkami ve skautu probrat, která zvířata v našich lesích žijí, čím se živí, jaký je koloběh života v lese nebo význam různých obyvatel lesa,“popisuje Trojak. A samozřejmě tak Junák i přibližuje téma Vánoc jako něčeho, co je příležitos­tí pro dobré skutky a pomoc okolí.

Nejlepší je počkat se zvířecí nadílkou po Novém roce Důležité je, aby toho všeho nebylo najednou moc. Jak Skaut dodává, pro dobré skutky by měl být prostor nejen o Vánocích. Platí tak, že pokud si někdo na zvěř vzpomene až po Novém roce, udělá možná nejlépe. Srnkám, jelenům, divočákům a dalším totiž podle myslivců nic neškodí víc než neustálý pohyb v lese, obzvlášť pak kolem míst, kde se zvířata krmí. Lidé by se na procházkác­h měli němým obyvatelům lesa spíš vyhýbat, a pokud s sebou berou psa, pak by ho měli mít na vodítku. „Zvěř má omezené tukové rezervy nutné pro přežití zimy. Každé vyrušení a zbytečný běh je odčerpávaj­í a ohrožují zvěř na životě,“vysvětluje Güttlerová.

Českomorav­ská myslivecká jednota na svých stránkách radí, jak se chovat v různých situacích, pokud se člověk se zvířetem střetne. Ale i to, jak dát zvěři krmivo a vlastně ji tím přímo neohrozit.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Na stromeček v lese je třeba zvířatům věšet jen to, co vyroste v naší přírodě, sušené nebo čerstvé. Nejvíc si zvěř cení sena, pochutná si i na jablkách, mrkvi, řepě, kaštanech nebo žaludech.
FOTO ARCHIV MAFRA Na stromeček v lese je třeba zvířatům věšet jen to, co vyroste v naší přírodě, sušené nebo čerstvé. Nejvíc si zvěř cení sena, pochutná si i na jablkách, mrkvi, řepě, kaštanech nebo žaludech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia