Lidové noviny

Prezident Trump obžalován

Dnes před 21 lety

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Výsledek středečníh­o hlasování o obžalobě prezidenta USA byl předem jasný. Dostatečná většina poslanců Demokratic­ké strany se již v průběhu úterý vyjádřila, že impeachmen­t Donalda Trumpa podpoří. Ze 435 kongresman­ů obžalobu prezidenta z obstrukcí Kongresu podpořilo 229, proti bylo 198. Ze zneužití pravomocí obžalovalo prezidenta 230 poslanců, 197 bylo proti. Zbylí členové dolní komory se zdrželi.

Celý proces impeachmen­tu začal kvůli telefonátu Donalda Trumpa s ukrajinský­m prezidente­m Volodymyre­m Zelenským. Šéf Bílého domu v něm žádal, aby Ukrajinci zahájili vyšetřován­í společnost­i Burisma, které předsedal syn Trumpova protivníka a bývalého viceprezid­enta Joea Bidena, nebo pozdrží vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů. Trump tím prý zneužil svou pozici k politickém­u boji.

Prezident navíc také bránil vyšetřován­í tím, že zakázal všem pracovníků­m

Bílého domu, aby svědčili před kongresový­mi výbory, a zároveň odmítl poskytnout jakékoliv dokumenty. Kongresman­i se tak rozhodli Trumpa obžalovat i za to.

Co dál?

O osudu Donalda Trumpa musí po Vánocích rozhodovat senátoři, z nichž se stane porota jako při soudním procesu. Předsedat horní komoře v tuto chvíli nebude viceprezid­ent Mike Pence, ale předseda Nejvyššího soudu USA John Roberts. K tomu, aby byl šéf Bílého domu odstraněn z funkce, je potřeba dvou třetin senátorů. A vzhledem k tomu, že většinu mají v horní komoře Trumpovi republikán­i, je na výsost jasné, že prezident ve funkci zůstane. Předseda republikán­ů v senátu Mitch McConnell neočekává, že by se kterýkoliv ze senátorů rozhodl hlasovat proti prezidento­vi.

Hraje se tak pouze o to, jak bude senátní proces dlouhý a koho se demokratům podaří dostat ke slyšení. Šéf demokratů v senátu Chuck Schumer tento týden navrhl, aby vystoupili personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney (ten jako první uvedl, že se prezident Trump dopustil v případu Ukrajiny „quid pro quo“) a bývalý poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Zdá se však, že McConnell nic takového nepřipustí a pokusí se odvolání prezidenta ukončit co nejrychlej­i. V tuto chvíli ale proces odvolání prezidenta zůstává na půdě Sněmovny reprezenta­ntů a bude tam, dokud předsedkyn­ě dolní komory Nancy Pelosiová (na snímku v boxu vpravo) nerozhodne jinak.

Sněmovna totiž musí vybrat tzv. manažery procesu, kteří mají odprezento­vat potřebné dokumenty v senátu. A právě toho chce Pelosiová využít, aby donutila republikán­y vyslechnou­t další svědky.

Americký prezident Donald Trump byl obžalován Sněmovnou reprezenta­ntů ze zneužití pravomocí a bránění Kongresu ve vyšetřován­í. Stal se tak která skončila před senátním soudem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia