Lidové noviny

V lednu začne soud s vrahy Kuciaka

-

PEZINOK Na Slovensku se schyluje k největšímu soudnímu procesu v novodobých dějinách země.

Včera připustil Specializo­vaný trestní soud v západoslov­enském Pezinku žalobu proti čtyřem lidem obviněným z vraždy investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Zároveň rozhodl, že hlavní líčení proti nim začne 13. ledna příštího roku.

Vražda obou mladých lidí z konce února 2018 otřásla Slovenskem a přivedla do ulic slovenskýc­h měst tisíce demonstran­tů. Vyvolala také rozsáhlou vládní krizi s následnou demisí dlouholeté­ho premiéra Roberta Fica.

„Je to jen začátek, líčení bude ještě dlouhé,“uvedl k tomu včera otec zavražděné­ho, Jozef Kuciak. Spolu se svou manželkou a matkou Martiny Kušnírové byli mezi přítomnými v jednacím sále.

Z vraždy Kuciaka a Kušnírové se bude v lednu zodpovídat kontroverz­ní podnikatel Marian

Kočner, který si měl podle vyšetřovat­elů vraždu objednat, a to kvůli článkům, které o jeho podezřelýc­h podnikatel­ských aktivitách Kuciak psal.

Dále pak stane před soudem Alena Zsuzsová figurující v případu jako zprostředk­ovatelka, někdejší policejní vyšetřovat­el Tomáš Szabó a bývalý voják Miroslav Marček, který se již dřív přiznal, že střílel.

V případě odsouzení jim hrozí mimořádné doživotní tresty. Obvinění odmítli uzavřít s prokurátor­em dohodu o trestu, což by ale předpoklád­alo jejich přiznání. Pátý obviněný, Zoltán Andruskó, který si za účelem zabití Kuciaka najal Marčeka a Szabóa, se již dříve k činu přiznal a na dohodu s prokuratur­ou přistoupí. Musí ji ovšem ještě schválit soud.

Včerejší jednání se konalo za přísných bezpečnost­ních opatření. Uvnitř sálu i před ním byli rozmístěni ozbrojenci s kuklami a neprůstřel­nými vestami. Během projednává­ní případu nebylo nikomu povoleno opustit budovu, například ani na kuřáckou přestávku.

Obviněným byla povolena pouta až na příkaz soudkyně. Marian Kočner, který je považován za objednatel­e vraždy, vstupoval do jednací místnosti s ochrannou přilbou na hlavě a s neprůstřel­nou vestou.

Právě během vyšetřován­í Kuciakovy vraždy vyšlo najevo, jak si tento podnikatel dokázal v posledních letech na Slovensku vybudovat hustou síť vlivných osobností, které kryly jeho aktivity. Její součástí byli policisté, soudci, ale i politici, s nimiž Kočner šifrovaně komunikova­l prostředni­ctvím aplikace Threema.

„Během vyšetřován­í vyšlo najevo, jak si podnikatel dokázal vybudovat hustou síť vlivných osobností.“

Přepisy těchto konverzací pronikají na veřejnost od letošního léta. Kvůli nim již odstoupilo několik politiků, jako například místopředs­eda parlamentu Martin Glváč

nebo státní tajemnice na ministerst­vu spravedlno­sti, Monika Jankovská. Několik soudců také požádalo o pozastaven­í činnosti.

sch

 ?? FOTO REUTERS ?? Miroslav Marček
FOTO REUTERS Miroslav Marček
 ?? FOTO REUTERS ?? Alena Zsuzsová
FOTO REUTERS Alena Zsuzsová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia