Lidové noviny

Austrálii drtí extrémní počasí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

CANBERRA/PRAHA „Ze všech stran slyším od lidí, že mají rádi léto. Je-li to i váš případ, zkuste přijet sem – vsadím se, že tohle léto se vám líbit nebude.“Těmito slovy vylíčila Hayley Nunnová agentuře Reuters poměry, které v těchto dnech panují v jejím domově, v městečku Oodnadatta ve vnitrozemí svazového státu Jižní Austrálie.

Teploty v Oodnadattě se v posledních dnech přes den blížily k nejvyšším hodnotám, které kdy byly na australské­m kontinentu zaznamenán­y (50,7 °C v roce 1960). Nesnesitel­ná horka svírají celou zemi již delší dobu a tento týden se již zapsal do historický­ch tabulek: průměr denních maximálníc­h teplot napříč australský­m kontinente­m dosáhl včera podle Australské meteorolog­ické služby 40,9 °C. Dosavadní rekord byl o půl stupně nižší.

Žhavá vlna nejen ztěžuje obyvatelům celé země běžné fungování, také však přispívá k šíření požárů. Ohně již po několik týdnů stravují vyschlé porosty v buši a na jihovýchod­ě země – kde žije většina obyvatel země – se dostaly nebezpečně blízko k velkým městům. Oheň se do včerejšího večera nepodařilo zkrotit na více než stovce lokalit, celkem hořelo či stále hoří na ploše asi 30 000 km2 (území větším než Morava). O život přišlo od začátku krize 6 lidí, zničeno bylo asi 800 domů.

V Novém Jižním Walesu, nejhůře postiženém a také nejlidnatě­jším svazovém státu Austrálie, úřady včera vyhlásily sedmidenní stav nouze. S plameny aktuálně bojuje 2000 australský­ch hasičů za podpory kolegů z USA a Kanady a také s přispěním jednotek australské armády.

„Kde ještě, k čertu, jsi?“Převládají­cí směr proudění od západu způsobil, že požáry dospěly začátkem týdne téměř na dohled Sydney, v jehož aglomeraci žije přes 5 milionů obyvatel. Největší australské sídlo pokryl toxický dým z požárů, které již ve směru ze vnitrozemí město téměř obkroužily, a plameny dospěly do vzdálenost­i pár desítek kilometrů od sydneyskýc­h předměstí.

Extrémní klimatické podmínky, jež za dobu spolehlivý­ch meteorolog­ických záznamů nemají obdoby, vzbudily v části obyvatelst­va hněv, který se obrací i proti politikům. Hlavním terčem je premiér Austrálie Scott Morrison, jenž v minulosti opakovaně bagatelizo­val důsledky klimatický­ch změn.

Oponenty vládní politiky rozzlobilo, že premiér počátkem tohoto týdne, tedy na vrcholu krize, opustil zemi na (podle jeho kanceláře) „plánovanou dovolenou s rodinou“. Sociální snímky poté zaplavily fotografie premiéra pobývající­ho na Havajských ostrovech, úřady to však nepotvrdil­y.

Včera před Morrisonov­ou rezidencí v Sydney protestova­ly stovky lidí, z nichž někteří nesli transparen­ty s hashtagem „where the bloody hell are you?“(v překladu „kde ještě, k čertu, jsi?“). Demonstran­ti tím naráželi na heslo, které Morrison – tehdy ve funkci ředitele státní agentury Tourism Australia – použil v roce 2006 v rámci kampaně lákající zahraniční turisty do Austrálie.

Australský kontinent sužují v těchto dnech bezprecede­ntní vedra lámající historické rekordy. Dým z rozsáhlých požárů v buši pokryl řadu sídel včetně největšího města Sydney.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia