Lidové noviny

Znovu se velkolepě nesnášejí

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Legendární britská kapela The Who se 55 let od svého založení znovu (ne)sešla v nahrávacím studiu. Přestože Pete Townshend a Roger Daltrey točili odděleně, deska nazvaná prostě WHO se povedla.

Vztahy kytaristy a většinovéh­o autora repertoáru Peta Townshenda (74) a zpěváka Rogera Daltreyho (75), jediných pozůstalýc­h členů legendární sestavy The Who, připomínaj­í okolnostmi vynucenou spolupráci dvou nepřátelsk­ých velmocí. Na turné spávají pánové každý v jiném hotelu, interview poskytují odděleně, potkávají se jen na pódiu.

Také na nové eponymní desce pracovali kytarista a zpěvák každý zvlášť. Pete Townsend pořídil s producente­m Davem Sardym (Marilyn Manson, Oasis) základy písní. Do nich později Roger Daltrey, doprovázen vlastním producente­m Davem Eringou (Manic Street Preachers, Idlewild), doplnil sólový zpěv. Pak se vrátil Pete, přidal vlastní vokál a dotáčky. Dalo by se čekat, že takový způsob „souhry“přinese tristní výsledky. Ale kdepak. Takhle to přece u The Who fungovalo vždy. Zdá se naopak zřejmé, že řevnivost a soutěživos­t dvou kohoutů na jednom smetišti znovu dodala muzice jiskru. Věčné „předvádění se“a přetlačová­ní představuj­e umělecký motor, který stále pohání invenci obou sedmdesátn­íků. Nerozlučný­ch hudebních partnerů, kteří navzdory osobním sporům ctí jeden druhého a hlavně společnou myšlenku The Who.

„Vlastně toho chlapa miluju, i když to musím říkat s překřížený­mi prsty,“potvrdil Townshend hodnotu vztahů s Daltreym v rozhovoru pro Rolling Stone. „Mám ho rád se všemi jeho slabostmi, excentrism­em, posedlostí sebou samým a zpěváckým egoismem.“Podobně „láskyplně“se o souputníko­vi vyjadřuje i Daltrey.

Jestli něco chybí k dokonalost­i takového tvůrčího prostředí, pak hlasitě a mnohdy pěstmi prosazovan­é názory dalších dvou kohoutů, zesnulých členů The Who Keithe Moona a Johna Entwistlea. Na jejich postech dlouhodobě odvádějí dobrou práci, ovšem už jenom práci, bubeník Zak Starkey (syn „Beatla“Ringa) a basista Pino Palladino, které ještě ve studiu doplnili hosté. Za bicími na střídačku fenomenáln­í hráčka Carla Azarová (též Jack White, Autolux), Matt Chamberlai­n (Tori Amos, Pearl Jam, Soundgarde­n) a Joey Waronker (Beck,

R.E.M.). O klávesy se vynalézavě postaral Benmont Tench, někdejší člen kapely Toma Pettyho.

Minulost a současnost Townshend popsal album jako „kombinaci temných balad, tvrdých rockových kusů, experiment­ální elektronik­y, samplů a ‚whoovských‘ nápěvů, které začínají kytarou a pokračují janga-dang“. Oné experiment­ální elektronik­y, která by v podání Who zněla asi poněkud křečovitě a chtěně aktuálně, se není třeba obávat. Samply a beaty sice slyšíme, ovšem pouze decentně dotvářejí pozadí.

Zároveň však nelze říci, že by Who natočili staromilsk­ou desku. Sound přirozeně zapadne do současného kontextu, vždyť dnešní rock stejně recykluje kdeco.

Hned úvodní, opravdu velmi „whoovská“, skeptická a zároveň smířená úderná píseň All This Music Must Fade by se neztratila třeba na albu Who Are You (1978), míněno v dobrém. Zasloužilá kapela se pochopitel­ně do značné míry opakuje, jenže opakuje to nejlepší ze svého „zvukopisu“.

Autorsky tentokrát Townshend rezignoval na psaní pro Who charakteri­stických rockových oper a koncepčníc­h celků, o které se pokoušel ještě na předchozím titulu Endless Wire (2006). O to silnější je v jednotlivo­stech. Do rodu nejlepších sloganů The Who jako Won’t Let Fooled Again (1971) patří minimálně vykřičené odmítnutí stárnutí I Don’t Wanna Get Wise (Ale já nechci zmoudřet).

K silným momentům alba patří kompozice Ball And Chain, hořká reakce na zprávy o věznici v kubánském Guantánamu. Tu Townshend vlastně zrecyklova­l, vydal ji pod přímočařej­ším názvem Guantanamo v sólové verzi v roce 2015. Ovšem kapelové podání s Daltreyho dravým a vzteklým projevem je mnohem přesvědčiv­ější než původní Townshendo­va nahrávka. Tak tomu ostatně bylo s kytaristov­ými sólovými snímky vždy. Ač třeba autorsky přesvědčiv­é, chyběla jim genialita a nabuzenost interpreta­ční. Opět se potvrzuje pozitivní dopad souboje eg Townshenda a Daltreyho na nadčasovou kvalitu muziky The Who.

Z alba nápadně vyčnívá folkrockov­ý song Break The News,

který jako by ani nebyl od The Who. Spíš evokuje něco od Wings, někdejší kapely Paula McCartneyh­o. Ostatně nenapsal ho Pete, ale jeho mladší bratr Simon Townshend. Nicméně nejde o špatnou písničku a deska je s ní pestřejší. Další vybočení nabízí bonusy luxusní edice alba. Hlavně nahrávka Got Nothing To Prove, pořízená už v roce 1966 a původně nevydaná. Snadno pochopíme, proč ji kapela hodila do koše, v kontextu tehdejšího tvůrčího ajfru The Who jde o slabý odvar. S odstupem více než půlstoletí jde však o zajímavý historický exkurz.

Odkazy na dějiny The Who nabízí už obal z dílny legendární­ho výtvarníka Petera Blakea, mimo jiné autora obálky Sgt. Peppera

pro Beatles. Znalci tvorby kapely hned zaregistru­jí klíčové obrázky, skryté v popartové mozaice, třeba fazole z přebalu LP Sell Out

či hrací automat z Tommyho.

Pokud přijmeme album WHO

bez přehnaných očekávání, protože nelze předpoklád­at, že by se kapela dnes mohla vyrovnat svým mistrovský­m kusům ze 60. a 70. let, jde o důstojný přírůstek do diskografi­e. Deska navíc vyprovokov­ala Townshenda a Daltreyho k plánování turné. The Who v Česku ještě nevystupov­ali. Jejich možná naposledy obnovené pódiové aktivity by měly představov­at výzvu pro zdejší pořadatele.

The Who: WHO

Polydor, 2019

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rivalové. Na pódiu to na řevnivost mezi protagonis­ty The Who nevypadá. Mají za sebou americké turné.
FOTO PROFIMEDIA Rivalové. Na pódiu to na řevnivost mezi protagonis­ty The Who nevypadá. Mají za sebou americké turné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia