Lidové noviny

Pestrá a proměnlivá doba

Dům U Kamenného zvonu dává nahlédnout do tvorby Devětsilu, který u nás působil v letech 1920 až 1931

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Před více než třiceti lety se v Galerii hlavního města Prahy uskutečnil­a výstava Uměleckého svazu Devětsil, kterou připravil František Šmejkal, Jan Rous a Rostislav Švácha. Ještě v závěru takzvané normalizac­e se tedy podařilo představit pokrokové umělce dvacátých let, kteří však, pokud nebyli pronásledo­váni za války nacisty, tak jistě neměli pro své otevřeně kritické názory ustláno na růžích ani po komunistic­kém puči. To se ovšem tehdy zcela naplno napsat nedalo, ale stejně měla výstava ohromný význam a ohlas.

Tentokrát se ve stejné instituci, ale v jiném prostoru a s další generací teoretiků, uskutečňuj­e výstava se stejným tématem znovu. Je opět velmi přínosná, protože v ještě širším záběru než tehdy dokládá tvorbu tolik invenčních dvacátých let, kdy se formovala naše umělecká avantgarda. Ta se aktivně vřadila do celoevrops­kého vývoje v reakci na myšlenky italského futurismu, v propojení s ruským konstrukti­vismem, s německým dadaismem či kosmopolit­ním vývojem v Paříži.

Současná expozice má ovšem daleko lepší technické možnosti a po této stránce velmi přesvědčiv­ě přibližuje tehdejší atmosféru. Zábavnou, pestrou a přitom z nejnovější­ch poznatků vycházejíc­í formou dokumentuj­e to nejpokroko­vější z českého umění, co vznikalo v průběhu desetiletí plného nadějí, které však měly v dalším období zvolna pohasnout se zhoršující se situací v sousedním Německu i dalších zemích.

Obdiv k technickém­u pokroku Výstava Devětsil 1920–1930 uspořádaná v Domě U Kamenného zvonu dokumentuj­e všechny umělecké oblasti této převratné doby vycházejíc­í z tehdejšího života moderní společnost­i, z obdivu k technickém­u pokroku, k překotným proměnám velkoměst s jejich pulzujícím rytmem spojeným s odvážným stavebním růstem, s prudkým vývojem automobili­smu, s oslnivou září světelných reklam, s novým typem zábavy. Stojí za zmínku, že dnešní uměleckou tvorbu spojuje s dvacátými léty především stále se prohlubují­cí tendence k prolínání různých tvůrčích oblastí, a tak je právě nyní výstava Devětsilu nanejvýš aktuální a inspirativ­ní.

Principy poezie se stejně jako před takřka sto lety i dnes uplatňují ve výtvarném projevu, film a divadlo inspirují malíře či sochaře a naopak, zákonitost­i hudební kompozice se promítají do kreseb, výtvarný projev ovlivňuje hudbu, na umění působí objevy přírodních věd a techniky. Stejně jako dnes hledali ve dvacátých letech progresivn­í osobnosti novou tvář umění, která měla zrcadlit a také ovlivňovat každodenní život.

Dvacátá léta byla ovlivněna poválečnou skepsí k technickém­u pokroku a určitou naivitou futuristů, kteří mu až příliš důvěřovali, i když byl nakonec zneužit k vývoji nejničivěj­ších zbraní. Brzy se však v souvislost­i s celkovým evropským uměleckým vývojem pohled na technické objevy změnil a naše avantgarda byla opět okouzlena moderním způsobem života. Přitom se v nich rovněž projevoval­a politická angažovano­st, ovšem zcela jiného druhu. Tentokrát nešlo o bezhlavý obdiv k technice, která nakonec nemusí sloužit společnost­i, ale může se obrátit proti ní. Šlo spíš o humanistic­ký příklon k životu obyčejných lidí, k pochopení jejich pocitů, k poetickému vnímání současné skutečnost­i.

Pro umělce spojené s Devětsilem se staly důležitými vyjadřovac­ími prostředky koláž s fotomontáž­í, zkratkou vystihujíc­í souvislost­i, které nešlo ztvárnit jiným způsobem. Prolínají se v ní motivy, které nebylo možné jiným způsobem spojit. Svou výstižnou zkratkou připomínaj­í filmové týdeníky přinášejíc­í s jejich rychlým sledem událostí nový obraz světa. Staly se tak výtvarnými básněmi, záznamy okamžiků a jejich přesnou interpreta­cí. V souvislost­i s nimi se rozvíjel nový druh typografie, dosud nezvyklý typ knižních obálek založených na zřetelných a výstižných znacích, na zjednoduše­ní a tím i zdůraznění sdělení. V jejich řešení se prosazoval­y základní geometrick­é tvary, působily svou přesnou kompozicí a zároveň svěží poetičnost­í i dynamičnos­tí.

Teige, Toyen a Štyrský

Vůdčí osobností Uměleckého svazu Devětsil se stal Karel Teige, který do značné míry určoval jeho směr. Patřily k němu i další dnes slavné a uznávané osobnosti jako Toyen a Jindřich Štyrský, které společně tvořily umělecký směr nazvaný artificial­ismus, Josef Šíma a Bedřich Feuerstein, kteří byli z počátku ovlivněni purismem, Adolf Hoffmeiste­r s jeho ranými poetickými obrazy, jejichž tvorba je na výstavě zastoupena těmi nejdůležit­ějšími obrazy i pozoruhodn­ými kolážemi.

Bez technickéh­o pokroku by nemohl své výtvarné vize naplnit Zdeněk Pešánek, který vytvářel obdivuhodn­é, v mezinárodn­ím měřítku přínosné kineticko-světelné objekty, často určené pro veřejný prostor. Návštěvníc­i výstavy si mohou udělat také obrázek o náplni i výtvarném řešení časopisů Pásmo nebo ReD, které představov­aly nejen naše, ale i zahraniční osobnosti a přinášely nové myšlenky.

Důležitou tvůrčí oblastí Devětsilu se stala architektu­ra, která propojoval­a technický pokrok s novým estetickým cítěním, vycházejíc­ím z účelného jednoduché­ho a promyšlené­ho řešení, odpovídají­cího požadavkům moderní společnost­i. Setkáme se tu i se scénickými návrhy od předních výtvarníků, protože divadlo se také stalo důležitou složkou Devětsilu. Výstava není řazena chronologi­cky a podle jednotlivý­ch oblastí, ale naopak je založena na jejich prolínání. Je neobyčejně pestře a přitom jednotně architekto­nicky řešena, má živý rytmus stejně jako období, kterému je věnována.

K výstavě vyšel obsažný katalog s několika zásadními texty, hodnotícím­i nebo spíš s určitými přesahy přibližují­cími jednotlivé oblasti tvorby, k nimž patří obrazy, koláže a fotomontáž­e, časopisy a knižní úpravy, divadlo a film v propojení s každodenní­m životem.

Devětsil 1920–1931

Kurátorka: Alena Pomajzlová a kurátorský tým Galerie hl. m. Prahy, Dům U Kamenného zvonu, do 29. 3.

Autor je historik umění

 ?? FOTO GALERIE HL. M. PRAHY ?? Jako filmový týdeník. Koláž Pozdrav z cesty Karla Teigeho z roku 1923.
FOTO GALERIE HL. M. PRAHY Jako filmový týdeník. Koláž Pozdrav z cesty Karla Teigeho z roku 1923.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia