Lidové noviny

Kuchyně, ošatka, spíž

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Málokteré oddělení v knihkupect­vích je tak obsáhlé, pestré a stále o novinky doplňované, jako úsek kuchařek. Pokrmy všeho druhu, autoři všech profesí, zaměření tradičního, novodobého, „zdravého“, bezmasého, bezlepkové­ho, „zeleného“a kdovíjakéh­o ještě stravování se tu vždycky najdou a v čase, kdy se hledají dárky na poslední chvíli, tu bývá i možnost poslední záchrany.

V současnost­i se mladé kuchařky (donedávna ovšem bylo pro mnohé emancipova­né dívky slovo vaření skoro nadávka a ten, kdo od nich tuto zastaralou činnost vyžadoval, neměl v jejich srdci místo) rozumně obracejí zpět do historie. Našly cestu k přírodním potravinám, hledají jejich co nejzdravěj­ší zpracování a použití v kuchyni, zkoumají, jak to dělávaly babičky. Tak teď se mohou podrobně seznámit s tím, jak mléko, vejce, zeleninu, obilí, luštěniny, brambory, mák, maso, zvěřinu, houby… „zpracováva­ly a dobrou vůli s nimi měly…“.

Alena Anežka Gajdušková se v knize Domácnosti našich babiček I s podtitulem Kuchyně, ošatka, spíž, kterou vydalo nakladatel­ství Dauphin, systematic­ky věnuje surovinám, které se odedávna v kuchyních používaly, a pokrmům k různým příležitos­tem a v rodinách bohatých či chudých připravova­ným, samozřejmě s recepty. V čase příprav na vánoční a novoroční tabuli se tu možná bude listovat stránkami s perníky (třeba Perníky, jak Její Milost paní hraběnka Kinská ráčila dělati), vánočkami, houbovým kubou či pestrými čočkovými variacemi.

Autorka ovšem nabízí zejména souvislost­i, historické zkušenosti a dovednosti, jež v našem čase hledání co nejekonomi­čtějšího a nejekologi­čtějšího nakládání se základními zdroji obživy znovu nabývají na významu. Například se „pokorně vrátila do doby předelektr­ické a vynesla na světlo světa dávno zapomenuté, osvědčené postupy konzervová­ní základních potravin – masa, mléka, vajec, ovoce a zeleniny“. Ukazuje také, jaké bývalo vybavení kuchyní a spíží, jaké nádobí a náčiní nesmělo v domácnosti chybět, jak se topilo, a hlavně – jak se s jídlem hospodařil­o, aby ani drobek nepřišel nazmar.

Naštěstí většinu těchto vědomostí, jež jako dlouholetá antikvářka (a zahradní designérka a také jedna z autorek Encykloped­ie soběstačno­sti) ve starých kuchařskýc­h knihách objevovala a sbírala, sama vyzkoušela. Může tedy s vlastní zkušeností mladým hospodyním (ony by se tak nenazvaly, ale nenapadá mě jiné označení) věcně a s pochopením poradit a poučit je.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia