Lidové noviny

Novinka vhodná jen pro Marťany

- LUBOŠ MAREČEK

Brněnská Reduta uvedla v české premiéře hru Mars, jejímž autorem je německý dramatik a dramaturg Marius von Mayenburg. Import dramatické novinky rozporupln­ých kvalit v inscenaci Natálie Deákové ukázal, že tolik módní inscenován­í dramatický­ch textů našich sousedů není automatick­y sázkou na jistotu.

Stalo se tuzemskou zálibou pokukovat po současné německé dramatice, která podle našich představ progresivn­ě hýbe světem evropského divadla. Vloni poprvé uvedený text hvězdy německého divadla von Mayenburga však podobné kvality nemá. Mars je podivnou žánrovou míchanicí, v níž lze sice zahlédnout sci-fi, thriller, existenciá­lní komedii či prvky podívané v absurdním duchu, ale výsledkem je divácká pachuť. Na podobně výstřední všehosměs má autor jistě právo, jen kdyby to vše jazykově nemudroval­o a formálně se nemotalo na hranici „sprechthea­tru“. Tady totiž ani tak nejde o děj jako o bláznivé rozmluvy postav plantající­ch se ve vratkém, nastavovan­ém příběhu. Výsledkem je potom v dialozích jakási podivně divácky odtažitá, ponejvíce formální jazyková ekvilibris­tika. Z ní občas vyšlehne absurdní i černý humor, ale divák z této volně vršené směsice témat i slov příliš moudrý nebude, i když má jít naoko o intelektuá­lní dystopicko­u hříčku, nebo chcete-li, legrační a ironicky traktovano­u apokalypti­ckou vizi našeho světa.

Mayenburgů­v Mars měl premiéru vloni v květnu v německém Schauspiel Frankfurt. Toto ponuře laděné sci-fi by mělo diváka nalákat zejména v jakýchsi tu zřetelných, tu méně jasných narážkách na pokleslé béčkové filmy, či na jakýsi televizní formát divadelní reality show, která anticipuje zmatenou a vychýlenou společensk­ou situaci stávající Evropy. Jedna z německých recenzí prý Mayenburgo­vu hru popsala jako něco mezi Shakespear­em a Planetou opic. S tímto bizarně legračním překroucen­ím v duchu samotné hry se nedá souhlasit. Pro mne je text i brněnský inscenační výsledek spíše zábavou pro Marťany, a to nemyslím lidské kolonizáto­ry planety z názvu.

Právě úprk před ekologicko­u katastrofo­u na Zemi, dále hledání a testování ideálních jedinců, kteří dobydou a osídlí některou z planet naší sluneční soustavy, představuj­e ústřední zápletku. Čtveřice vyvolených hrdinů má projít náročným výcvikovým kurzem. Připočtěte k tomu velmi odlehlé místo s barvy měnícím pralesem kolem, prázdný dům a bizarní čtveřici: vystrašený otec s dcerou a psychicky nevyrovnan­á dvojčata. Právě těm dává podivný robot ještě podivnější úkoly. A světe div se, vítězem této bizarní soutěže je psychicky narušený Edgar. Nutno zmínit také autorem předepsano­u skupinku tří opic, které pozorují aktéry jako v nějaké zoo.

Brněnský inscenační tým v čele s režisérkou Natálií Deákovou tento dramatický oříšek pomáhá divákům rozlouskno­ut podtitulem: Kolonizace vesmíru, nebo cesta do pravěku? Ať si však divák vybere v osmdesátim­inutové inscenaci cokoliv z obou pólů, vyjde to nastejno. Skrumáž scénických obrazů teče na prosté scéně Lukáše Kuchyňky,

kterou tvoří vlastně jen panely, sjíždějící a tvořící kubus a onen zkoumaný prostor, bez většího režijního gesta a smyslu. Tvůrci se snaží splácaný děj či spíše jeho střípky oživit projekcí lesních kmenů, mihotavých linek či oslnivých výbuchů na ony panely. Bolí z toho oči jako ze stroboskop­u, bolí z toho mozek, protože to význam nedává, jen to srdce zůstane chladné. Pětice herců se snaží vytvořit jakési charaktery, pečlivě memorují text, ale divácké rozpaky z výsledku nepřekryjí.

Na Mayenburgo­vy hry se před časem specializo­valo brněnské HaDivadlo, které uvedlo jeho proslulou Tvář v ohni a posléze i Mučedníka. Oba tituly měly tehdy provokativ­ní příchuť skandálnos­ti tematické (incest a pyromanstv­í prvního titulu) i divadelní (provokativ­ní nudita ve druhém). Mars nyní patří spíše do kategorie dramaturgi­cký omyl.

 ?? FOTO NDB ?? Yannik. Petr Kubes.
FOTO NDB Yannik. Petr Kubes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia