Lidové noviny

Prohlubová­ní příkopu

Tenze mezi starými a novými členy EU bude v příštím roce dále narůstat

-

Příčiny, pro které se značná část „nových“států Evropské unie nachází na kolizním kursu vůči řadě politik EU, mají věcný a obecný charakter. Ten nemá mnoho společného s charaktere­m, či jak by řekli jejich kritici, charaktero­vými vadami jejich vůdců, ale je dán rozdílnými strukturam­i ekonomik „nových“a „starých“členů EU.

Váha průmyslu

Asi největší a mimořádně nedoceněný rozdíl je dán vysokou váhou průmyslu v „nových“ekonomikác­h. Většina čtenářů nejspíš tuší, že váha průmyslu na tvorbě přidané hodnoty u nás je mimořádně vysoká, Česká republika také je (po vyjmutí Irska, kde jde o artefakt způsobený jeho charaktere­m tzv. daňového ráje) nejprůmysl­ovější zemí EU. Už si ale nejspíš neuvědomuj­í, že z jedenácti „nových“ekonomik (Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko) jen jedna, Lotyšsko, má podíl průmyslu na přidané hodnotě pod průměrem EU. Ještě jinak, šest „nových“ekonomik Unie, tedy V4, Slovinsko a Rumunsko, má vyšší váhu průmyslu na tvorbě hrubé přidané hodnoty než země běžně považovaná za průmyslové­ho giganta EU, Německo.

A naopak, pomineme-li již zmíněný „umělý“případ Irska, pouze Německo, Rakousko, Finsko a Švédsko mají vyšší než v EU průměrný podíl průmyslu na tvorbě přidané hodnoty. A toto jsou samozřejmě země s vysokým významem sektoru služeb, který v jejich ekonomikác­h generuje vyšší přidanou hodnotu na zaměstnanc­e. Naopak pro „nové“ekonomiky je stále průmysl mimořádně významným zdrojem příjmů a růstu mezd jejich zaměstnanc­ů. Stojí přitom ve světle dále řečeného za to připomenou­t, že jde o průmyslový sektor, který se už jak svou technologi­ckou základnou, tak ale i tím, že musí respektova­t environmen­tální standardy EU, dramaticky liší od průmyslové základny, kterou nám zanechalo období „budování komunismu“.

Ve světle tohoto jevu nás už ale nemůže překvapit, že v letošních volbách do Evropského parlamentu se projevil dramatický rozdíl v preferencí­ch zelených. Zatímco ti dramaticky posílili takřka v celém tzv. jádru EU, v nové EU zaznamenal­i zisky jen v Pobaltí. Bylo by docela překvapují­cí, kdyby se toto mělo v blízkém horizontu změnit.

Ovšem volby do Evropského parlamentu přinesly ještě jeden, poněkud přehlížený rozdíl mezi novou a starou Evropou, a to v podobě volební účasti. V devíti z jedenácti nových členských zemí byla účast voličů podprůměrn­á, pouze v Rumunsku byla zhruba na průměru a v Lotyšsku nad ním. A naopak, jen v sedmi ze 17 starých zemí EU byla účast pod průměrem. A to mezi ně počítáme Velkou Británii „na odchodu“a Francii velmi těsně pod průměrnou účastí.

Lze jen spekulovat, do jaké míry se na tomto jevu, signalizuj­ícím vlažný vztah občanů nové Evropy, podepisuje i významný odtok zisků z nových zemí, který jak zaznamenal mj. francouzsk­ý ekonom Picketty, převyšuje i příliv prostředků z evropských fondů do těchto ekonomik.

Ovšem stojí za to zaznamenat i další rozdíly. Mezi ty podstatné patří i obecně vyšší růst a nižší nezaměstna­nost v nové Evropě, stejně jako dramaticky lepší stav veřejných financí těchto zemí. Obecně také platí, že „nové“ekonomiky, včetně nás, měly „lepší“, rozuměj mělčí a s nižšími přírůstky nezaměstna­nosti spojenou Velkou recesi let 2008–2017. A minimálně ekonomiky V4 na rozdíl od zbytku Evropy nemusely zachraňova­t své finanční instituce za peníze svých daňových poplatníků, nemluvě už o přispění fondů EU.

Nová Evropská komise je odhodlána dosahovat zelených cílů i na úkor růstu příjmů občanů Evropské unie. To bude v nových státech EU mnohem méně populární.

Zelené cíle

Platí tedy, že lze stěží očekávat, že se příkop mezi starými a novými zeměmi, daný odlišnými zájmy i zkušeností jejich občanů s jejich státy či měnami, nebude dále prohlubova­t. Nová Evropská komise se jasně přihlásila k cílům sdíleným velkou částí občanů tzv. jádra EU, tedy cílům zeleným. A je evidentně odhodlána jich dosahovat na úkor růstu ekonomiky EU, tedy i na úkor růstu příjmů občanů Unie. To bude v nových státech EU mnohem méně populární. Stejně tak lze stěží čekat, že občané nových členských zemí ocení přesměrová­ní už tak odchodem Velké Británie ztenčených evropských fondů k sociálním a zeleným projektům na stále ještě relativně bohatší státy staré EU.

Tenze mezi starými a novými členy Evropské unie tedy bude dále narůstat a dělat si iluze, že by to změnila obměna vůdců zemí nové Unie, je naivní. Nemluvě už o touhách vkládaných některými našimi spoluobčan­y do výsledku evropských auditů.

Autor je bývalý guvernér ČNB

 ??  ?? MIROSLAV SINGER předseda dozorčí rady Generali Pojišťovny, a. s.
MIROSLAV SINGER předseda dozorčí rady Generali Pojišťovny, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia