Lidové noviny

Otočit stránku dějin

Aby šílenci nevytěsnil­i roli ruské oficiální politiky

- Zbyněk Petráček

Jestliže stále platí, že vše špatné je k něčemu dobré, pěkně to ilustruje další kolo rusko-českého pnutí. Přesněji řečeno způsob, jímž se ruská diplomacie staví k faktu, že Česká republika vyhlásila 21. srpen za Den památky obětí invaze v roce 1968. Že Českoslove­nsko bylo obětí invaze vedené Sovětským svazem, není žádná – natož provokativ­ní – interpreta­ce dějin. Není to poměřování historický­ch plusů (osvobození v květnu 1945) a minusů (krvavý zásah proti maďarskému povstání v roce 1956) jako u maršála Koněva. Je to hotový fakt. A jestliže i tak jasný fakt a vyhlášení příslušnéh­o Dne památky vyvolají ostrou reakci ruského ministerst­va zahraničí, je to důvod k zamyšlení. Což nás přivádí k onomu dobrému: ukázalo se, že vztah k invazi ze srpna 1968 tu vytváří snad nejsilnějš­í politický a společensk­ý konsenzus.

Jen cvičně, zkuste najít jinou společensk­ou otázku, kde by se na odpovědi shodly strany z celého politickéh­o spektra s výjimkou KSČM. Působí až překvapivě, že můžeme vedle sebe položit postoje prezidenta Zemana a ministra zahraničí Petříčka (kteří se jinak neshodnou téměř na ničem) či výroky lídrů ODS, TOP 09, lidovců, ba i SPD, aniž najdeme rozdíl v dikci i argumentec­h. „Česká republika má svrchované právo uctít si oběti této agrese a nikdo nemá právo to jakkoliv negativně komentovat, neboť to byli naši občané.“To by podepsal snad každý, i když to řekl Tomio Okamura. Ale teď se posuňme dál.

Jestliže něco nahrává asertivitě Putinova Ruska, jsou to partyzánsk­é akce či úvahy ohledně odstranění Koněvovy sochy či vztyčení pomníčku vlasovcům, kteří se na jaře 1945 obrátili proti nacistům a padli při osvobození Prahy. Ne že by překrucova­ly historii, ale ty myšlenky i jejich jurodiví nositelé nahrávají těm, kteří rusko-české pnutí vykládají jako spor vyhrocovan­ý šílenci. Pak se snadno vytváří obraz spirály, kterou vytáčejí provokatéř­i „z obou stran sporu“, jak se s oblibou říká.

Právě toto je matoucí a odvádí od jádra věci, které se až tak moc nemění. Často se říká, že Ruská federace je jiný stát než Sovětský svaz, jenž vedl invazi v srpnu 1968. Ale slova z nynější reakce Moskvy („neochota otočit tuto stránku dějin“) působí jako od Brežněvovy garnitury. Prostě garnitury, ať už ji vede kdokoliv, která má svůj kánon a vnucuje ho i těm, jejichž zkušenost mu odporuje. Kdepak, to nejsou šílenci, ale cílevědomí politici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia